Producătorii celor mai populare mărci de smartphone-uri din China, printre care și numărul trei mondial Xiaomi, colectează o cantitate uriașă de informații de la utilizatori, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la University of Edinburgh și Trinity College Dublin.
Astfel, telefoane de la OnePlus, Xiaomi, Oppo sau Realme vândute în China transmit foarte multe informații către anumite entități – operatori mobili, producătorii dispozitivelor, motorul de căutare Baidu etc. – fără acordul utilizatorilor. Cercetătorii au analizat modele precum OnePlus 9R, Xiaomi Redmi Note 11 sau Realme Q3 Pro.
Pe aceste dispozitive sunt preinstalate multe aplicații de sistem sau ale unor parteneri care vin cu privilegii periculoase activate implicit. Astfel, sunt colectate informații precum: numerele IMEI, adresele MAC, numerele de telefon ale proprietarilor, aplicațiile utilizate cel mai mult, coordonatele geografice sau chiar contacte din agendă și istoricul apelurilor.
Utilizatorii nu sunt informații în legătură cu informațiile colectate și nici nu pot opri acest lucru din setări.
Citește și: Imagini cu primul automobil electric Xiaomi, modelul MS11, publicate pe internet
Cercetătorii notează că sunt afectate doar dispozitivele vândute în China, care rulează versiuni locale de Android, nu și cele oferite pe piețele internaționale. Cei care au achiziționat astfel de telefoane direct din China sau din altă țară pe un canal gri trebuie să știe că acestea colectează și trimit în continuare date, chiar dacă sunt folosite în afara țării.
Ținând cont de relațiile apropiate pe care multe dintre aceste companii le au cu guvernul comunist din Beijing, se pune întrebarea dacă nu cumva programe similare de colectare de date, mai bine ascunse, sunt derulate și pe smartphone-urile vândute în Vest?
Studiul mai arată și că versiunile de Android folosite pe telefoanele din China au de până la patru ori mai multe aplicații preinstalate decât cele de pe modelele identice de smartphone-uri vândute de exemplu în Europa și au activate implicit cu până la de 10 ori mai multe permisiuni.
Sursa: Arxiv.org