În mod predictibil, Apple a avertizat că întreruperea producţiei la fabricile din China va afecta realizarea veniturilor prognozate anterior. Dar cât de mare, poate fi de fapt, impactul epidemiei de coronavirus asupra producţiei iPhone? Se mai lansează noile iPhone 9 şi iPhone 12 cu 5G în lunile următoare, sau ne putem lua gândul de la achiziţionarea unui nou model iPhone în viitorul apropiat?
Poate cea mai importantă etapă în producerea dispozitivelor comercializate de Apple este centralizarea componentelor, folosind imensul lanţ de aprovizionare al companiei. La orice întârziere indusă de unul dintre furnizori producţia încetineşte, fabricile contractate de Apple pentru asamblarea diferitelor modele iPhone neprimind suficiente componente pentru desfăşurarea activităţii. Dacă la aceste probleme se adaugă şi imposibilitatea angajaţilor de a se prezenta la serviciu, deja vorbim despre un colaps inevitabil al lanţului de producţie.
Deşi extrem de favorabilă pentru expansiunea companiilor de succes, altfel blocate între graniţele ţării de origine, globalizarea nu este deloc compatibilă cu evenimentele propagate la scară largă, fie că vorbim de războaie armate, războaie economice, sau evenimente neprevăzute precum actuala epidemie de Coronavirus. Profund dependente de colaborarea între naţiuni, schimbul liber de mărfuri, finanţare şi în general, bunul mers al societăţii în toate regiunile în care este desfăşurată activitatea, companii de talia Apple sunt foarte vulnerabile la apariţia problemelor sistemice, de natură să perturbe lanţul de aprovizionare şi activitatea de producţie.
Total nefericit pentru situaţia actuală, majoritatea pieselor care ajung în componenţa telefoanelor iPhone provin din China. Produsul finit iese tot pe poarta unor fabrici în care lucrează muncitori chinezi. Astfel, ce e de făcut în situaţia actuală?
Potrivit estimărilor formulate de un expert al companiei de analiză Wedbush, Daniel Ives, va dura cel puţin o lună întreagă pentru ca furnizorii de componente Apple să revină la întreaga capacitate, iar asta după ce autorităţile de la Beijing decid eliminarea tuturor măsurilor de carantină. Mai departe, presupunând că epidemia de Coronavirus a ajuns la final, lanţul de furnizare nu va putea ajunge la 100% capacitate decât după încă o lună, în aprilie cel mai devreme. Într-un scenariu mai puţin optimist, activitatea de producţie ar putea rămâne la un nivel diminuat până în luna iunie, forţând Apple să amâne evenimentul tradiţional de lansare iPhone, aşteptat pentru luna septembrie, posibil cu mai multe luni.
Problema este că Apple a prevăzut deja schimbări majore pentru noua gamă iPhone din 2020, cum ar fi introducerea conectivităţii 5G. Deşi pare banal, în contextul în care alţi producători smartphone au făcut deja pasul acesta, conectivitatea 5G presupune reajustarea lanţului de aprovizionare cu componente, cu riscul apariţiei de întârzieri induse de furnizori care nu pot ţine pasul cu volumul de producţie foarte ridicat.
Potrivit unui alt analist recunoscut pentru predicţiile sale foarte precise, Ming-Chi Kuo, gama iPhone 2020 va fi alcătuită dintr-un model cu ecran de 5.4-inch – iPhone 12, iPhone 12 Plus şi iPhone 12 Pro cu ecran de 6.1-inch, respectiv modelul iPhone 12 Pro Max cu ecran de 6.7-inch. Toate cele patru vor fi modele 5G compatibile atât cu banda sub-6GHz, cât şi versiunea mai avansată sub-mmWave 5G. Pe lista dotărilor aşteptate mai intră şi un nou senzor Time of Flight (ToF) la modelele iPhone 12 Pro. Designul telefoanelor iPhone 2020 va include o ramă metalică pe partea superioară şi laterală a receptorului, similar cu designul vehicului iPhone 4. Toate aceste modificări se transpun în provocări pentru partenerii Apple, care ar putea să nu fie trecute la fel de uşor în condiţiile suspendării prelungite a activităţilor.
Dar înainte asta, prima provocare pentru Apple va fi livrarea modelului entry-level iPhone 9 / iPhone SE2, cu design asemănător vechiului iPhone 8. Noul smartphone se diferenţiază însă la partea de hardware, primind acelaşi chipset A13 Bionic ca şi seria iPhone 11 din 2019. Memoria RAM de 3 GB va fi cu 50% mai generoasă. Noul model este aşteptat cu un ecran LCD de 4,7 inci şi senzorul de amprentă Touch ID la partea de jos. Potrivit aceluiaşi Ming-Chi Kuo, aşteptările Apple erau pentru vânzări de 30 – 40 milioane de unităţi până la finalul acestui an, însă noile ajustări coboară deja această cifră la 20 – 30 milioane de unităţi. Chiar şi cu estimările mai puţin optimiste, gigantul american nu îşi poate permite prea multe întârzieri pe lanţul de furnizori, mai ales cu cinci noi modele de iPhone pregătite pentru anul 2020.