Cândva, unul dintre cele mai de succes branduri de telefoane mobile, BlackBerry a căzut în dizgrație pe măsură ce tranziția de la telefoane mobile convenționale la smartphone-uri de inspirație iPhone a ajuns la final.
Extrem de populare la începutul anilor 2000, telefoanele Blackberry erau excelente instrumente de comunicare și productivitate, ideale pentru a răspunde în timp record la email-uri de serviciu. Mai târziu, tastatura fizică disponibilă pe aceste gadgeturi a devenit indispensabilă pentru adepții serviciilor de mesagerie instant, telefoanele BlackBerry părând să aibă un loc asigurat în peisajul dominat de Facebook, Twitter și restul platformelor de socializare. Doar că, ceva s-a schimbat în preferințele consumatorilor, telefoanele cu ecran cât mai mare și cât mai puține butoane devenind o modă care persistă și în prezent. Aproape peste noapte, telefoanele în configurație jumate ecran – jumate tastatură fizică au devenit un fel de dinozauri rămași dintr-o eră apusă, compania intrând într-o lungă perioadă de criză, încercând fără succes să-și păstreze relevanța.
Semnificând practic sfârșitul unei ere, BlackBerry anunță retragerea suportului tehnic și pentru ultimele smartphone-uri bazate pe BlackBerry OS și BlackBerry 10. Puținii utilizatori care încă le utilizează, rămân fără acces la actualizări de securitate, esențiale pentru folosirea în siguranță a conexiunii la internet.
Potrivit companiei, dispozitivele cu sistem de operare BlackBerry 7.1 și mai vechi, respectiv BlackBerry 10 și PlayBook OS 2.1 nu vor mai avea garantată funcționarea corespunzătoare a software-ului si serviciilor care depind de conexiunea de internet mobil sau cea Wi-Fi, inclusiv funcțiile de bază precum apeluri telefonice, SMS-uri și apeluri la numerele de urgență.
Merită amintit că în anul 2007, când Apple dezvăluia primul model iPhone, RIM (compania care a lansat brandul BlackBerry) se număra printre giganții industriei (ex. alături de Microsoft și Nokia) care s-au grăbit să discrediteze succesul Apple. Pur și simplu, directorii companiei de la acea vreme nu puteau concepe un viitor unde consumatorii vor folosi doar dispozitive prevăzută cu interfață touch-screen, complet lipsite de tastatură fizică sau altă interfață auxiliară.
Încercând mereu să creeze cel mai bun telefon BlackBerry cu putință, dar urmând aceleași concepte învechite, compania a pierdut mai întâi în fața Apple, iar apoi Samsung și restul jucătorilor din industrie. La final, cei care încă folosesc telefoane BlackBerry ar face bine să-și salveze datele importante pe un suport de stocare extern, după care să ia în considerare alegerea unui nou smartphone.