Modelele iPhone 12 vor fi primele smartphone-uri de pe piață echipate cu un chipset dezvoltat pe arhitectură de 5nm, pentru o densitate mai mare de tranzistori și consum mai mic de energie decât în trecut. În teorie, procesorul Apple A14 Bionic ar trebui să fie mai puternic decât A13 de anul trecut, și cu un consum redus de energie. Primul dispozitiv echipat cu A14 nu va fi însă iPhone 12, ci iPad Air 4, care deși nu s-a lansat oficial, apare deja în baza de date GeekBench, iar rezultatele sunt încurajatoare.
Inițial, performanța procesorului Apple A14 Bionic era îngrijorătoare, primele teste cu ceea ce părea la momentul respectiv să fie un prototip de iPhone 12 Pro Max sugerând îmbunătățiri minore. Totuși, primele teste cu noul iPad Air 4, prima tabletă care folosește chipset-ul A14 Bionic și totodată primul produs Apple anunțat cu acesta, demonstrează că Apple va continua să crească performanța dispozitivelor sale mobile, așa cum a făcut în fiecare an.
Deja Apple 13 Bionic este în anumite cazuri de utilizare mai performant decât toate celelalte chipset-uri de mobil, însă pierde în alte teste în fața unor modele precum Snapdragon 865 de la Qualcomm. Se pare că Apple A14 Bionic va readuce performanța de top înapoi în „ograda” Apple.
Primul test de performanță prezintă un chipset îmbunătățit atât în cazuri de utilizare single-core, cât și în cazuri multi-core. Scorul de 1.583 puncte în single și 4.198 în multi, îl pune semnificativ deasupra modelului de anul trecut, care atingea 1.329, respectiv 3.468 puncte în același test și chiar deasupra celui mai puternic procesor de Android al momentului, care atinge 930 puncte în single-core și 3.495 în multi-core.
Ba chiar noul test sugerează că Apple A14 va fi chiar mai puternic și decât modelele următoare de chipset-uri Qualcomm și Samsung. Primele teste cu acestea demonstrau scoruri de 4.250, respectiv 4.090 puncte pentru următoarele modele Snapdragon și Exynos într-o configurație Samsung S21.
Aportul de performanță de 20% de pe iPad Air 4 față de iPhone 11 este în limitele așteptărilor.
sursa: GeekBench