Cât de rezistent e noul iPhone 12, comparat cu generațiile iPhone anterioare sau alte telefoane rivale bazate pe Android?
Motivat de nevoia folosirii mai eficiente a spațiului disponibil la interiorul carcasei și acomodarea noii antene 5G, Apple a readus pentru iPhone 12 designul cu ramă laterală de tip plat, încă familiar celor care au deținut telefoane din seria iPhone 4. Mai mult decât atât, sticla aplicată spatele și ecranul lui iPhone 12 este și ea perfect plată.
Teoretic, combinația între rama laterală aplatizată și sticla fără margini rotunjite crește riscul de spargere a telefonului, forța concentrată pe marginea ramei fiind mai dificil de absorbit decât dacă ar fi preluată în zona mediană a unei rame rotunjite. Practic, experimentele de tip drop test făcute cu iPhone 12 demonstrează contrariul, noul iPhone protejând mult mai bine sticla ecranului decât generațiile anterioare. Mai mult decât atât, testele arată că iPhone 12 poate suporta mai multe daune decât produsele rivale bazate pe Android.
Comparat cu vechiul iPhone 4, noul model beneficiază de sticlă cu o formulă mult îmbunătățită, care oferă protecție eficientă împotriva zgârieturilor fără a crește riscul de spargere. Numită Ceramic Shield, inovația constă în aplicarea unui strat foarte dur din cristale ceramice, pe exteriorul unei suprafețe din sticlă relativ moale. Potrivit Apple, soluția îmbunătățește de patru ori rezistența la spargere a ecranului, fără a compromite protecția împotriva zgârieturilor superficiale.
Trecute prin același set de teste, iPhone 12 și iPhone 12 Pro au greutăți relativ mici, de 164 și 189 grame. Diferența este dată de faptul că iPhone 12 Pro vine cu un șasiu din oțel inoxidabil mai greu, la fel ca Pro Max, iar Phone 12 vine cu un cadru din aluminiu, la fel ca modelul iPhone 12 mini. În practică, aceste aspecte nu prea contează, căzăturile pe ciment repetate pentru a obținerea mai multor unghiuri de impact lăsând ambele iPhone-uri cu daune superficiale pe finisajele exterioare, dar fără fisuri în zona ecranului.
Sticla de pe spate ar trebui să fie, teoretic, mai predispusă la deteriorare decât panoul frontal, deoarece nu este protejată cu strat din particule ceramice. Testele au arătat că sticla aplicată la partea din spate, probabil, nu se va sparge dacă scapi telefonul de la ureche (180 cm înălțime).
Cele două iPhone-uri au supraviețuit căderilor pe toate părțile și de la diferite înălțimi, spre exemplu, de la nivelul taliei și înălțimea capului. În timp ce sticla rezistă incredibil de bine la spargere, vă puteți aștepta la zgârieturi profunde pe și mici deformări pe rama metalică. De asemenea, chiar dacă sticla aplicată la exterior nu se sparge, nu există nicio garanție că ecranul OLED sau componentele electronice aflate la interior nu vor suferi unele daune. Altfel spus, aplicarea unui protector de ecran și folosirea unei carcase de protecție care să preia din șocul impactului este importantă și pentru iPhone 12.