Samsung a venit cu o idee interesantă şi destul de ingenioasă pentru implementarea camerei frontale pe un smartphone cu design full-screen, adaptând camera foto principală de pe telefoanele Samsung Galaxy A80 pentru a putea lua ambele roluri.
Însă nu de puţine ori, folosirea unui design inovator vine cu dezavantaje la partea de durabilitate, riscul apariţiei de probleme fiind direct proporţional cu complexitatea mecanismului folosit.
Preferând o abordare hibridă, inginerii Samsung au preluat mecanismul retractabil întâlnit deja la alte telefoane cu cameră de tip pop-up şi l-au îmbunătăţit punând modulul camerei foto într-un mecanism de tip rotativ. Acesta permite deopotrivă ascunderea camerei frontale în spatele ecranului şi folosirea acesteia în rol de cameră principală, lipsa unui modul hardware suplimentar eliberând spaţiu în carcasa telefonului şi buget pentru folosirea unor componente de mai bună calitate.
Expusă cât se poate de clar la rivalul Oppo Find X, al cărui mecanism bazat pe glisarea camerei foto în spatele ecranului este predispus la defectare prematură, fragilitatea telefoanelor mobile echipate cu cameră foto retractabilă este demonstrată din nou cu modelul Galaxy A80. De data aceasta rezultatele sunt încurajatoare, modelul Samsung dispunând de finisaje mult mai rezistente la uzură şi un mecanism foarte rezistent pentru extinderea şi rotirea camerei foto. Forţat mult peste limitele utilizării normale, Galaxy A80 a scăpat cu mecanismul camerei foto perfect funcţional şi doar urme de zgârieturi pe restul carcasei.
Per total, Galaxy A80 este un produs foarte interesant pentru gama mid-range, cu finisaje şi durabilitate peste media altor modele de telefoane mai scumpe.