CAT S61 review – smartphone rezistent cu funcţie de termoviziune şi măsurarea calităţii aerului

CAT S61 review - smartphone rezistent cu funcţie de termoviziune şi măsurarea calităţii aerului
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Mare şi greu, CAT S61 nu este genul de telefon pe care să-l porţi în buzunare strimte şi în general, folosirea sa nu este foarte confortabilă. CAT S61 este în primul rând o unealtă, pe care să o foloseşti la serviciu sau în deplasări unde ai nevoie de un smartphone cu funcţii avansate pe care să te poţi baza în orice situaţie. Pentru acasă, un smartphone convenţional mai ieftin, sau mult mai arătos la acelaşi nivel de preţ, ar putea fi o alegere mai bună.

Ajutat cu chipsetul Snapdragon 630, CAT S61 este un telefon destul de sprinten, capabil să ruleze în bune condiţii cam orice aplicaţii şi jocuri de mobil, iar interfaţa Android Oreo este prietenoasă şi simplu de folosit.

Ecranul FHD de 5.2” oferă o bună calitate a imagini şi unghiuri de vizibilitate specifice tehnologiei IPS. Principalul său atu este luminozitatea care poate urca la un nivel suficient de ridicat pentru folosire confortabilă în spaţii deschise.

Apelurile telefonice se aud clar şi puternic, iar tonurile de apel răzbat fără probleme dacă zgomotul ambiant nu este exagerat de mare. CAT S61 vine şi cu o antenă internă bine optimizată, oferind stabilitate bună a semnalului în zonele cu acoperire deficitară a reţelei de telefonie mobilă.

Camera foto şi funcţia de termoviziune

Cu rol mai degrabă utilitar, camera foto de 16MP oferă performanţe decente la folosirea pe timp de zi şi cam atât. Focalizarea imaginii este destul de lentă, iar odată cu scăderea luminii ambiante obţinerea de poze clare devine o adevărată provocare, mai ales dacă încercăm să surprindem scene în mişcare.

La fel de utilitară este şi camera frontală de 8MP, potrivită pentru poze selfie în condiţii favorabile de lumină ambiantă şi apeluri video.

CAT S61 dispune de suport nativ pentru folosirea subacvatică a camerei foto, butoanele fizice poziţionate în lateral permiţând comutarea rapidă între camera frontală şi cea secundară, respectiv declanşarea funcţiei de captură. De asemenea, focalizarea imaginii se adaptează automat pentru folosire subacvatică.

Principalul element de atracţie, funcţia de termoviziune oferă rezultate peste aşteptări, comparabile folosirii unui echipament dedicat pentru termoviziune de nivel mediu. Secretul este combinarea măsurătorilor obţinute de senzorul termic cu imaginea furnizată de senzorul optic. După procesarea realizată în timp real pe telefon, imaginea rezultată combină repere vizuale şi termice, oferind o perspectivă surprinzător de bine detaliată. Sistemul funcţionează destul de bine şi cu lumină ambiantă redusă, evidenţiind conturul clădirilor şi diverse obiecte. Sub întuneric total, imaginea cu termoviziune este mult mai puţin detaliată, dar suficient cât să putem discerne fără prea mari dificultăţi ce anume observăm.

Din păcate, funcţia de termoviziune implementată pe telefonul CAT S61 are şi un neajuns major. Aplicaţia de captură este foarte înceată, atât la pornire cât şi la folosire normală, părând să întindă la limită puterea de procesare a telefonului. Însă cu puţină răbdare obţinem rezultatul dorit, chiar şi în modul video.

Concluzie

Cu o construcţie masivă şi dotări pe care nu le întâlneşti la un smartphone pentru uz general, CAT S61 poate fi o unealtă puternică în mâinile unui profesionist, aflat în căutarea unui telefon de serviciu prevăzut cu funcţii avansate care să aibă aplicare în activitatea pe care o desfăşoară. Pentru restul utilizatorilor de smartphone, CAT S61 este o jucărie cam scumpă şi nu foarte practică, existând şi alte modele de telefoane potrivite pentru călătorii în natură, fără funcţie de termoviziune dar considerabil mai ieftine.

Telefonul CAT S61 poate fi găsit în ofertele magazinelor din România la preţul de aproximativ 4000 Lei.

 
Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult