2017 a fost probabil cel mai bun an din istorie pentru fanii smartphone-urilor de top. Toţi producătorii importanţi par să fi ajuns la maturitate atât cu dezvoltarea hardware-ului, cât şi cu optimizările software, de la integrarea de inteligenţă artificială în gestionarea resurselor, la procesare a fotografiilor şi a clipurilor video. De-a lungul anului am avut în redacţia Go4it opt dintre cele mai puternice smartphone-uri de pe piaţă, pe care le încadrăm astăzi într-un clasament de la cel mai „modest” dintre cele mai bune, la telefonul cu cele mai multe capabilităţi. Partea bună este că fiecare dintre aceste dispozitive este în mare parte excelent, însă desigur, există câteva elemente care fac anumite modele mai atractive decât altele.
Producătorul finlandez HMD Global a lansat primele sale smartphone-uri la începutul anului 2017 şi deja a reuşit să producă unul dintre cele mai bune terminale disponibile. Nokia 8 vine cu un design puţin învechit, însă cu hardware intern comparabil cu oricare dintre dispozitivele de pe această listă. Cu un ecran QHD foarte bun, o construcţie metalică plăcută atingerii, butoane fizice foarte bune, butoane capacitive şi un sistem dual-camera atrăgător, Nokia 8 este o alegere foarte bună atât pentru cei cu bugete limitate, cât şi pentru fanii sistemului de operare Android „curat”, acesta fiind singurul de pe această listă care nu integrează o interfaţă proprietară.
HTC U11 nu este cel mai atrăgător dispozitiv din punct de vedere al design-ului. Acesta este mare, vine cu o ramă destul de groasă în jurul display-ului, are construcţie din sticlă fără să asigure încărcare wireless şi nu oferă un jack pentru căşti. Ce asigură însă este o cameră foto excelentă, un display foarte bun, inovatoarea funcţie Edge Sense, care poate activa diverse funcţii prin strângeri ale telefonului şi o componentă audio peste medie. Bonus, telefonul include în pachet o pereche de căşti USonic, care oferă funcţia de anulare a zgomotului din jur, fiind de altfel şi singurul dispozitiv de pe listă care vine cu aşa ceva din fabrică.
Huawei a demonstrat cu P10 şi P10 Plus că a găsit în sfârşit o identitate pentru gama sa de smartphone-uri high-end. Acestea au oferit construcţie de calitate, unele modele incluzând un capac metalic texturat unic pe piaţă. Camerele realizate folosind tehnologia optică de la Leica au impresionat în toate condiţiile de utilizare, în timp ce preţul dispozitivelor a fost competitiv. Desigur, tehnologii precum încărcare wireless sau ecranele edge-to-edge au ocolit această generaţie de telefoane Huawei, însă este greu să găseşti un smartphone la fel de bine construit şi la fel de bine dotat precum P10 şi P10 Plus în aceeaşi categorie de preţ.
Atunci când vezi iPhone 8 şi 8 Plus în poze, diferenţele faţă de ultimele trei generaţii de telefoane Apple nu sunt tocmai evidente. Din fericire, compania americană a decis să integreze cel mai puternic hardware disponibil în acest moment în smartphone-urile sale, în ciuda faptului că a păstrat design-ul deja învechit. Mai mult, trecerea la o construcţie de sticlă asigură încărcare wireless prin standardul Qi, iar display-urile au primit compatibilitate cu conţinutul HDR10, cât şi cu funcţia True Tone, care schimbă temperatura culorilor în funcţie de lumina din mediul înconjurător, pentru a asigura o experienţă de utilizare mai plăcută. Pentru o perioadă scurtă de timp, iPhone 8 a fost „cel mai bun iPhone produs vreodată”, descriere care ar trebui să aibă un impact mare, având în vedere cât de mult au contribuit modelele precedente la dezvoltarea acestei categorii de produse.
Cel de-al doilea flagship de la Huawei din 2017 a reuşit să întreacă orice aşteptare. Componenta foto a fost şi mai mult îmbunătăţită faţă de P10, procesorul a primit un binemeritat upgrade, iar design-ul a atins un punct superior, telefonul fiind aproape integral realizat din sticlă. Desigur, lipsa unui jack audio şi a unui slot pentru carduri microSD se face simţită, însă acest model a compensat prin integrarea unui ecran AMOLED de calitate, a unui acumulator mare care asigură două zile de utilizare şi prin încărcarea foarte rapidă. Fanii brandului Huawei au primit la final de an un smartphone excelent, care pictează un tablou frumos pentru modelele din viitor.
În ciuda faptului că s-a lansat pe la începutul lui 2017, Galaxy S8 a reuşit să se păstreze foarte bine în topul nostru. Acesta a fost unul dintre primele smartphone-uri de pe piaţă cu ecran edge-to-edge şi margini subţiri, care a reuşit să integreze toate tehnologiile moderne într-un pachet care nu face niciun compromis. Ecranul Super AMOLED cu rezoluţie QHD+ este în continuare printre cele mai bune realizate vreodată, iar în ciuda dimensiunilor mici, Samsung a decis să „sacrifice” puţin spaţiu pentru integrarea unui jack audio. Încărcarea wireless, prezentă ca funcţie standard încă de la Galaxy S6, a fost de asemenea păstrată, alături de funcţionalitate VR alături de un headset Gear VR compatibil. Nu în ultimul rând, Samsung a pus în pachet şi o pereche de căşti AKG foarte calitativă, care separat ar costa încă 100 de euro.
La aniversarea a 10 ani de la lansarea primului iPhone, Apple a decis că este momentul să şteargă trecutul cu buretele şi să meargă într-o nouă direcţie cu design-ul smartphone-urilor sale. Rezultatul a fost iPhone X, probabil cel mai puternic smartphone de pe piaţă, care poate reprezenta un upgrade important chiar şi pentru utilizatorii de iPhone 8. Ecranul AMOLED produs de Samsung este excelent, fiind considerat de anumite entităţi drept „cel mai bun” ecran construit vreodată, în ciuda „bretonului” inestetic din partea de sus. Cu cel mai puternic procesor, cu singura cameră de pe telefoane capabilă să filmeze în rezoluţie 4K la 60 de cadre pe secundă (aceeaşi cameră ca pe iPhone 8/8 Plus), încărcare wireless, autonomie bună, o interfaţă nouă, bazată pe gesturi şi o tehnologie de autentificare inovataore, iPhone X a luat mulţi utilizatori prin surprindere. Se pare că pariul Apple a funcţionat, întrucât la sfârşit de an magazinele încă fac liste de aşteptare pentru cei care vor să cumpere telefonul, stocurile fiind epuizate în toată lumea.
Mulţi ar spune că Galaxy Note8 nu este decât o versiune puţin mai scumpă a lui Galaxy S8+. Ba chiar design-ul său pătrăţos ar putea fi considerat mai slab decât al modelului din primăvară. Adevărul este că Galaxy Note8 este telefonul „cu de toate” al anului 2017, motiv pentru care ia şi primul loc în top. Încărcare wireless, rezistenţă la apă, jack audio (şi căşti AKG în pachet), încărcare rapidă, stylus, ecran AMOLED mare fără margini, scaner de iris, camere excelente şi cam orice altă funcţie sau componentă modernă de pe un smartphone sunt disponibile pe Note8. Desigur, un utilizator de iOS probabil că se va îndrepta spre modelul iPhone X dacă vrea cel mai dotat telefon de la Apple, însă pe Android nu există alternative care să bifeze toate avantajele acestui telefon. Desigur, Note8 nu este lipsit de puncte negative (de exemplu amplasarea senzorului de amprentă), dar punctual, încă este cel mai bine dotat telefon de pe piaţă.
Topul de mai sus descrie cele mai bune 8 telefoane pe care le-am testat la Go4it în cursul anului 2017. Desigur, au fost lansate mult mai multe dispozitive high-end în cursul acestui an, însă nu am reuşit să punem mâna pe toate. Iată şi câteva modele care merită menţionate, în ciuda faptului că nu putem să emitem o părere informată despre ele:
Acest telefon a fost surpriza anului, oferind un display care acoperă aproape complet partea din faţă, un sistem de operare „curat” şi un design ieşit din comun, care atrage privirile tuturor. Din păcate, acest dispozitiv nu este disponibil în România în mod oficial.
Smartphone-urile de la Google de anul acesta promit display-uri OLED, camere foto excelente (numărul unu în topul DxOMark), tehnologia Edge Sense pentru activarea asistentului virtual şi un design inedit. Nici acestea nu se găsesc pe filieră oficială la noi în ţară.
Cei cu bugete limitate, care nu sunt interesaţi atât de mult de funcţii secundare precum încărcare wireless şi fotografii de top, au putut apela la OnePlus 5T în 2017. Acesta vine cu ecran 18:9 cu margini subţiri, construcţie premium şi… un jack pentru căşti. Telefonul poate fi comandat şi la noi în ţară de pe site-ul oficial OnePlus, însă din păcate n-am avut ocazia să punem mâna pe el pentru un review detaliat.
U11 a fost un smartphone foarte bun, însă cele mai mari neajunsuri ale sale au fost design-ul învechit şi lipsa unor funcţii moderne. U11 Plus a venit să corecteze aceste probleme, adoptând aspectul modern al smartphone-urilor cu ecrane înalte şi margini subţiri. De asemenea, a venit cu un capac transparent pe spate şi încărcare wireless, alături de excelentele căşti USonic. În ciuda faptului că l-am putut vedea în cadrul unui eveniment de lansare, n-am reuşit să punem mâna pe o unitate de review înainte de finalul lui 2017. Este posibil să vă oferim mai multe detalii despre acest model la începutul anului viitor.
Razer, compania celebră pentru periferice de gaming pentru PC, a decis în 2017 să cumpere Nextbit şi să pună astfel bazele unei divizii proprii de smartphone-uri. Rezultatul a fost Razer Phone, un smartphone mare, pătrăţos şi… puternic. Compania împinge acest dispozitiv către gameri, atrăgându-i cu un sistem audio excelent (unii spun că ar fi cel mai bun de pe piaţă), un ecran inovator cu rată de împrospătare de 120 Hz şi cel mai puternic hardware disponibil (Snapdragon 835 cu 8 GB RAM). Şi acesta pare să aibă o serie de neajunsuri (precum camera foto dezamăgitoare), însă Razer a lansat în ultimele săptămâni câteva actualizări care mai corectează din probleme. Cu siguranţă vom încerca să facem rost în viitorul apropiat de un astfel de dispozitiv pentru a-l supune testelor Go4it.
Cu siguranţă lista noastră de smartphone-uri high-end nu este completă, aşa că vă invităm şi pe voi să ne lăsaţi în comentarii topurile personale şi sugestii pentru modele pe care le-am omis din acest articol.