Primul produs Apple care a oferit compatibilitate cu standardul LTE a fost tableta iPad 3rd generation, însă compatibilitatea redusă doar cu benzile de 700 şi 2100 MHz a stârnit suficientă furie pe pieţele unde acesta funcţiona doar în modul HSDPA încât Apple a redenumit produsul în „Wi-Fi + Cellular”.
Noul iPhone 5 a adus un modul LTE mult mai versatil, soluţia Qualcomm MDM9615 oferind suport pentru o gamă mult mai bogată de benzi. Dacă acest lucru este benefic pentru multe pieţe pe care iPhone 5 va fi lansat, în cazul României lucrurile nu stau deloc încurajator.
Chiar în aceste zile are loc licitaţia ANCOM pentru benzile de frecvenţe care vor fi alocate viitoarelor reţele LTE ale operatorilor locali. În pachetul oferit celor interesaţi se găsesc blocuri de spectru în benzile de 800MHz, 900MHz, 1800MHz şi noua bandă de 2600MHz, alocările finale de spectru la nivelul fiecărui operator urmând să fie cunoscute în octombrie sau noiembrie.
Şi aici încep problemele pentru utilizatorii români… Noul iPhone 5 este oferit în trei variante hardware. Prima dintre acestea este varianta CDMA, neinteresantă pentru noi, iar prima dintre variantele GSM oferă suport doar pentru benzile LTE 4 şi 17, adică 700MHz şi 2100MH, fiind astfel incompatibilă cu reţelele din România.
Din păcate, nici în cazul celei de-a doua versiuni GSM lucrurile nu stau foarte grozav. Sub-versiunea A1429, cea care va fi comercializată în România, oferă suport pentru benzile LTE 1, 3 şi 5, adică cele cu frecvenţe de 2100MHz, 1800MHz şi 850MHz. După cum se remarcă, importanta bandă de 2600MHz este complet ignorată de toate variantele hardware iar modelul A1429 este compatibil doar cu banda de 1800Mhz, ceea ce nu este deloc încurajator pentru viitori clienţi iPhone 5 dornici de viteză.
Cum vor fi alocate pachetele de frecvenţe din banda de 1800Mhz, în prezent utilizată preponderent de Orange şi Vodafone, vom vedea însă după încheierea licitaţiei ANCOM în lunile următoare.