Conflictul deschis între India și China are efecte și în industria de smartphone-uri. După ce India a interzis aproape 60 de aplicații din China, printre care și TikTok, acum autoritățile blochează și importurile din această țară. În consecință, producătorii de smartphone-uri care dezvoltă dispozitive în India sunt acum într-un impas. Printre aceștia, cel mai afectat producător pare să fie Apple, care produce modele iPhone aici. Se pare că de mai bine de o săptămână muncitorii din fabricile Foxconn nu au mai avut de lucru pe liniile de producție Apple.
Reuters spune că autoritățile din India blochează transporturile care includ printre altele și componente electronice și alte diverse piese pentru smartphone-uri, produse în China. Întrucât multe dintre componentele de iPhone sunt realizate de parteneri Apple din China, acestea sunt acum indisponibile în fabricile Foxconn unde sunt asamblate telefoanele în India. Desigur, producția din China nu pare să fie afectată de această situație.
Acest blocaj apare la doar câteva luni după ce fabricile din toată lumea au fost oricum afectate de pandemia de COVID-19. Efectele acelor câteva săptămâni de pauză însă se simt în industrie, producția fiind încă la un nivel scăzut față de anii precedenți și nici vânzările încă nu și-au revenit. Se pare că autoritățile indiene încep acum să elibereze o parte dintre transporturi, dar cu viteză redusă, deci probabil că va mai dura până când toate componentele vor ajunge în fabricile Apple.
Producătorul american a decis să producă dispozitive în India începând cu generația iPhone SE originală și a continuat de-a lungul timpului cu modele mai vechi decât cele actuale. În acest moment, cel mai recent model iPhone care se produce în India este iPhone XR, cel mai ieftin echipat cu senzorul True Depth care permite recunoașterea facială prin Face ID.
Unul dintre motivele pentru care o parte din producția de iPhone se află în India este reducerea taxelor pe import. India are taxe mari pe importuri de produse electronice din alte țări, iar producerea locală a dispozitivelor permite scăderea prețului cu 100 sau chiar 200 de dolari la raft. Fiind cea de-a doua piață de smartphone-uri din lume ca volum de vânzări, dar și una foarte sensibilă la preț, producția locală este singura șansă pentru companii care vând dispozitive premium să poată fi prezentă într-o manieră semnificativă la raft.