Cubot X16 – elegant şi puternic la un preţ accesibil (REVIEW)

11.12.2015
Cubot X16 - elegant şi puternic la un preţ accesibil (REVIEW)
Experienţa în utilizare

Experienţa în utilizare

Ecranul cu tehnologie AH-IPS, unit prin lipire cu scutul exterior din sticlă, oferă unghiuri generoase de vizibilitate şi este foarte bine iluminat. Dincolo de coloritul plăcut, de departe cea mai impresionantă trăsătură este claritatea excelentă a imaginii, redată folosind densitate 441ppi. Interfaţa touch este precisă şi răspunde foarte prompt la comenzile aplicate, tastarea rapidă a mesajelor folosind două degete nepunând nici un fel de probleme. Constrâns de un buget nu foarte generos, producătorul Cubot a aplicat ecranului Full HD doar un scut tempered-glass rezistent la zgârieturile superficiale, dar fără tratament oleofobic care să mascheze reflexiile ambiante, sau să ţină departe urmele de amprente. Din fericire acest neajuns poate fi ameliorat într-o bună măsură aplicând filtrul pentru ecran inclus în pachetul cu accesorii.

Cubot X16

Cubot X16 oferă şi suport pentru comenzi prin gesturi, aplicate cu sau fără să avem ecranul pornit. Nu lipseşte nici funcţia double-tap, utilă atunci când vrem să pornim ecranul fără să folosim butonul fizic plasat pe lateralul carcasei. Notificările primite pot fi anunţate şi cu ajutorul LED-ului dedicat plasat deasupra ecranului, folosind culorile roşu, verde şi albastru, în funcţie de tipul alertei emise. Senzorul de proximitate responsabil cu oprirea ecranului atunci când ducem telefonul la ureche funcţionează exemplar, singurul aspect de reproşat fiind cele trei butoane tactile neiluminate, incomod de folosit pe întuneric.

Difuzorul extern este surprinzător de puternic şi nu distorsionează decât foarte puţin la volum maxim. În tip ce tonul de apel se face uşor auzit în spaţii cu mult zgomot ambiant, aşezarea telefonului pe masa de birou poate acoperi perforaţia pentru difuzor aplicată pe spatele acoperit cu sticlă, atenuând sunetul redat. Problema este rezolvată dacă folosim scutul de protecţie inclus în pachetul cu accesorii, prevăzut cu o mică protuberanţă în dreptul fantei pentru difuzor.

În timp ce restul carcasei este foarte bine închegat, caseta pentru instalarea cartelei SIM şi card-ul microSD este uşor mobilă după inserare în fanta aplicată pe rama laterală. Problema ar fi putut fi rezolvată prin includerea unei garnituri de etanşare, care să umple spaţiul lăsat între cele două componente din metal.

Cubot X16

Cubot X16 vine cu suport LTE (FDD-LTE B1/B3/B7/B20), respectiv WiFi N în banda de 2.4GHz. În timp ce stabilitatea conexiunii LTE este exemplară, cu semnal puternic si viteze ce ating cu uşurinţă 100Mbps la download, conexiunea WiFi oferă acoperire puţin mai slabă decât aş fi sperat şi viteze la download ce depăşesc 20Mbps doar în imediata vecinătate a echipamentului de reţea.

Folosit pentru apeluri de voce, Cubot X16 impresionează prin casca audio de bună calitate, ce redă sunet clar şi suficient de puternic. Chiar şi fără funcţie de anulare a zgomotul ambiant, microfonul preia vocea la claritate mai mult decât suficientă, singurul pericol fiind obturarea accidentală a fantei cât gămălia unui ac, aplicată în colţul dreapta jos, la marginea scutului din sticlă aplicat peste ecran. Convorbirile purtate în modul Speaker nu pun probleme, însă este necesară reducerea uşoară a volumului pentru a împiedica apariţia ecoului, cauzat de difuzorul extern foarte puternic

Cubot X16 – performanţe în benchmark-uri:
 
3DMark (Ice Storm Unlimited) – 4995
PCMark (Work performance) – 3436
AnTuTu Benchmark 6.0 – 34352
GFXBench 3.1 – Manhattan: 88.63 frames, T-Rex: 470.8 frames (Offscreen, 1080p)
Quadrant – 14165
Geekbench 3 – 614 (single-core). 1835 (multi-core)
A1SD benchmark – 76.16 MB/s citire / 10.11 MB/s scriere (memoria internă)

Software

Cubot X16 este livrat cu versiunea Android 5.1, având interfaţa originală creată de Google (Launcher 3) şi un set minim de aplicaţii Google preinstalate. Bloatware-ul este practic inexistent, puţinele aplicaţii extra – Opera Mini, Clean Master – putând fi dezinstalate/dezactivate fără probleme.

Deşi chipsetul Mtk6753 (CPU quad-core la 1.3GHz) nu este tocmai puternic atunci când îl comparăm soluţiilor hexa-core şi octa-core întâlnite la alte telefoane high-end, performanţele resimţite sunt foarte bune. Mulţumită versiunii de Android bine optimizată şi cantitatea de 2GB memorie RAM, Cubot X16 oferă o experienţă cursivă în utilizare şi fără timpi de aşteptare deranjanţi la pornirea aplicaţiilor.

 

Părţi pozitive

Preţ rezonabil
Subţire şi cu materiale de bună calitate
Conectivitate 4G şi suport Dual-SIM
Ecran Full HD
Difuzor puternic
Android 5.1 cu bagaj minim de aplicaţii preinstalate
Acumulator 2500 mAh
Camera foto cu performanţe bune (dacă lumina este suficientă)

Părţi negative

Butoane tactile neiluminate
Ecran fără tratament oleofobic
Difuzorul plasat pe spatele carcasei pote fi uşor acoperit dacă aşezăm telefonul pe masă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult