Primul telefon pliabil din seria Pixel a ridicat deja unele semne de întrebare pe partea de fiabilitate, cel puțin un exemplar trimis jurnaliștilor pentru review defectându-se în primele zile de utilizare, mărturii similare apărând pe platformele de social media de utilizatorii de rând. Dar cum arată noul Pixel Fold la interior și cât de greu poate fi reparat, dacă acumulatorul sau unul dintre ecrane se defectează.
Cu acces garantat la trei actualizări majore de android și până la 5 ani suport extins prin acces la patch-uri de securitate esențiale, seria Pixel Fold ar putea o opțiune tentantă pentru cei aflați în căutarea unui telefon pliabil de care să se folosească pe termen ceva mai lung. Apar însă două „obstacole”: prețul foarte piperat și veștile alarmante privind fiabilitatea mai degrabă îndoielnică a noului flagship.
Contrar așteptărilor de la un pliabil cu preț de aproape 2000 dolari, Pixel Fold vine cu multe dintre neajunsurile telefoanelor pliabile de primă generație: suspiciuni privind fiabilitatea, ecran principal cu zonă de pliere foarte ușor sesizabilă și chiar o balama ce nu se deschide chiar la 180°. Astfel, prima generație Pixel Fold poate fi deschisă precum un carnețel de notițe, fără a obține un ecran perfect plat.
Un alt argument împotriva achiziționării unui telefon Pixel Fold ar fi dificultatea reparațiilor. Spre exemplu, pentru o înlocuirea celor doi acumulatori este necesară „disecarea” telefonului prin extragerea mai multor șuruburi și conectori-panglică, accesibili doar după detașarea ecranului secundar și a capacului din sticlă. Vestea bună este că cele din urmă sunt mai ușor de schimbat, dacă pățesc ceva.
În schimb, pentru pliabil principal situația este „complicată, autorul clipului refuzând să continue dezasamblarea pe motiv că ecranul principal nu poate fi extras în mod nedistructiv. Iar dacă o astfel de reparație este totuși necesară, este greu de crezut că ecranul de schimb poate fi instalat pe vechiul șasiu al carcasei. Mai degrabă, la fel ca la telefoanele Galaxy Fold, acesta vine sub forma unui modul ecran+șasiul carcasei din aluminiu, costisitor de achiziționat și cu asamblare migăloasă, prin extragerea și remontarea tuturor componentelor rămase pe șasiul vechi.
O altă reparație problematică este înlocuirea conectorului USB-C, care vine lipit pe placa electronică principală și nu poate fi extras ca și modul separat.
Obținând un scor de reparabilitate de 6,5/10 puncte, Pixel Fold este doar marginal mai ușor reparabil decât modelul Pixel 7 (cu 6/10 puncte), lipsind multe dintre atributele pentru sustenabilitate regăsite la alte dispozitive smartphone de generație recentă.