Nokia este chiar și acum recunoscută drept una dintre cele mai importante companii din domeniul telefoanelor mobile. Chiar dacă ultimele salte telefoane care au avut un succes răsunător în piață au fost lansate acum mai bine de 15 ani, numele Nokia încă este important pentru mulți utilizatori. De altfel, telefoanele din prezent vândute sub brandul Nokia nu sunt sunt deloc rele, țintind spre un public interesat de o experiență software Android „curată”. Iată însă care au fost unele dintre cele mai neconvenționale telefoane pe care Nokia le-a vândut de-a lungul timpului. Nu vorbim aici despre modele de succes precum 3310 sau despre modelele din seria N, ci despre telefoanele Nokia pe care nu foarte mulți le-au cumpărat, din motive evidente: erau prea ciudate.
Unul dintre cele mai recente smartphone-uri Nokia este și unul dintre cele mai ciudate de până acum. Dezvoltat de către HMD Global sub brandul Nokia, modelul Nokia 9 PureView a încercat ceva ce niciun alt producător de telefoane nu încercase la momentul apariției. Compania a decis să dezvolte alături de compania Light un telefon cu cinci camere foto pe partea din spate. Diferența față de alte abordări a fost că toate erau folosite pentru a capta mai multă informație pentru o singură fotografie, fără să ofere mai multe tipuri de obiective. Rezultatele la capitolul foto au fost însă dezamăgitoare, niciunul dintre senzori nefiind stabilizat, iar procesarea Nokia a fost sub așteptări.
Totuși, acest model rămâne unul dintre cele mai ciudate tot datorită sistemului de camere, care apare ca un soi de fagure pe spatele telefonului. Ba chiar mulți s-au plâns că modul în care sunt dispuse camerele de pe spate le cauzează atacuri de panică din cauza tripofobiei. Cei care suferă de această fobie au probleme cu diverse modele în care apar multe găuri sau puncte negre alăturate. Se presupune că aproximativ 16% din populația lumii suferă de această afecțiune.
Putem spune că Nokia 9000 Communicator a fost un telefon lansat cu mult înainte ca publicul larg să aibă nevoie de un astfel de dispozitiv. Lansat în 1996, acesta era unul dintre primele telefoane care ofereau o tastatură QWERTY completă, dar și două ecrane diferite.
La exterior, aveai un ecran de feature phone standard, care oferea acces la funcțiile de bază, iar la interior apărea un ecran lat care permitea citirea de e-mail-uri, avea un calendar pentru organizarea timpului și multe alte funcții pe care le folosim încă pe telefoanele moderne. Într-un fel, acesta a prezis apariția telefoanelor pliabile din prezent, precum Galaxy Fold de la Samsung.
Încercând să împace „și capra și varza”, Nokia a realizat Nokia 6810, un model care se transforma dintr-un feature phone obișnuit într-unul pentru mesaje. Acesta avea o tastatură cu balama, care putea fi întoarsă la 180 de grade. Atunci când deschideai această „clapetă”, telefonul dezvăluia cele două jumătăți ale unei tastaturi QWERTY și întorcea conținutul de pe ecran în format „landscape”. Desigur, acest model era semnificativ mai mare și mai gros decât telefoanele „normale” de pe piață.
Modelul Nokia 5510 a fost unul dintre primele telefoane pentru mesaje. Întrucât SMS-urile începeau să devină foarte populare în special între tineri, Nokia a dezvoltat un telefon care să permită tastarea mai rapidă a mesajelor. Acesta a fost 5510, un model cu ecran alb-negru, nu foarte diferit de cel al lui 3310, dar care avea de-o parte și de alta butoane QERTY. Design-ul nu este însă ciudat doar din acest motiv: difuzorul pentru apeluri este încadrat într-un spațiu din plastic ieșit în relief.
3250 a fost unul dintre modelele orientate către redare de conținut multimedia de la Nokia. Acesta venea cu un corp format din două bucăți, care putea fi rotit, în funcție de nevoi. Dacă doreai să scrii mesaje îl țineai în orientarea originală, iar dacă doreai să asculți muzică, roteai partea de jos la 180 de grade. Astfel, aveai la îndemână butoane care controlau redarea muzicii și chiar și un buton dedicat pentru camera foto. Acest buton era acolo pentru că senzorul foto era poziționat pe laterala telefonului, deci dacă roteai telefonul la 90 de grade camera pornea automat și puteai să faci rapid fotografii.
Seria de telefoane N-Gage a fost probabil prima din Europa care era dezvoltată special pentru gaming. Din păcate însă, design-ul său neobișnuit, cu butoanele dispuse de-o parte și de alta a ecranului nu a fost unul de succes. Modelul original necesita întoarcerea pe margine pentru a putea vorbi, iar schimbatul de jocuri se făcea doar scoțând complet bateria telefonului. Câteva aspecte au fost corectate odată cu lansarea Nokia N-Gage QD, dar deja platforma fusese ignorată de publicul țintă. Hardware-ul pur și simplu nu era destul de puternic pentru a rula tipul de jocuri pe care Nokia le propunea.
La momentul anunțului lui Nokia 3650, nu erau foarte multe smartphone-uri disponibile pe piață. Acesta a devenit unul dintre primele modele de succes, fiind unul dintre primele modele echipate cu Symbian S60 și cu o cameră foto. Până la modelul 7650 și apoi 3650, telefoanele nu prea aveau camere foto integrate. De altfel, nici nu erau foarte multe telefoane care puteau reda materiale video înainte de apariția playerelor video pentru platforma Symbian. Cel mai ciudat aspect al acestui model a fost, desigur, design-ul.
Tastele alfanumerice erau organizate într-un cerc, asemeni unui telefon cu disc. Astfel, cei care treceau de la un telefon cu taste dispuse normal aveau mari probleme în tastarea de mesaje și formarea de numere de telefon.
Nokia 7600 nu este foarte diferit față de alte modele din listă la capitolul software. Acesta folosea platforma Symbian S60, care debutase cu câțiva ani în urmă pe modelul Nokia 7650. Chiar dacă în materie de funcții nu ieșea în evidență cu multe, la capitolul design, 7600 întorcea privirile tuturor. Nokia a ales să realizeze o carcasă într-o formă ciudată, cu două colțuri rotunjite și cu butoane de-o parte și de alta a ecranului. Tastarea de mesaje și formarea numerelor era cel puțin ciudată, în timp ce vorbitul la el necesita ținerea lui într-o poziție nenaturală, cu colțul în sus.
Nokia 7710, lansat în 2004, venea cu un concept pe care puține companii îl sugerau la momentul respectiv. Telefonul era lipsit aproape complet de butoane fizice. Acestea erau înlocuite cu un touchscreen de dimensiuni generoase pentru momentul respectiv: 3,5” în diagonală. Din păcate, software-ul și standardele de conectivitate de atunci nu permiteau prea multe în plus față de telefoanele obișnuite.
Nokia 7280 este probabil cel mai ciudat telefon pe care producătorul finlandez l-a adus vreodată pe piață. Acesta a fost lansat în anul 2004, fiind la momentul respectiv lăudat și chiar premiat pentru design-ul neobișnuit. Acesta nu oferea acces la butoanele alfanumerice standard, ci necesita alegerea literelor și cifrelor folosind rotița „Navi-Spinner”. Astfel, utilizarea lui era foarte greoaie, fiind mai degrabă un soi de accesoriu de modă.
De altfel, acest telefon era încadrat în gama „Fashion Phone”. Ecranul său putea fi folosit pe post de oglindă atunci când nu era pornit. De altfel, acest model a fost clar orientat către publicul feminin.