E-Boda Eruption V200 – smartphone echilibrat la un preţ bun

03.09.2013
E-Boda Eruption V200 - smartphone echilibrat la un preţ bun

E-Boda, producător autohton de echipamente electronice cunoscut prin oferta variată de produse cu preţ accesibil, propune un smartphone cu design atrăgător şi pachet echilibrat de dotări. În calitatea de frăţior mai bine echipat al modelului entry-level Storm V100, E-Boda Eruption V200 vine cu facilităţi specifice modelelor smartphone de nivel mediu, respectiv ecran IPS de 4.5 inch şi cameră foto de 8MP pentru amatorii de poze, controlate cu un chipset quad-core.

E-Boda Eruption V200

Construcţie şi design

E-Boda Eruption V200 se prezintă într-o carcasă cu design simplu şi funcţional, ce aduce puţin cu forma telefonului Galaxy S4 de la Samsung. La fel ca acesta, E-Boda V200 foloseşte o carcasă cu forme rotunjite pe care este aplicat un scut din sticlă minerală încadrat de un ornament cromat. În faţă pot fi observate cele 3 butoane capacitive iluminate la atingere, camera frontală de 2MP şi grilajul metalic pentru cască. Pe laturile carcasei avem clapeta pentru volum şi butonul Lock, respectiv ieşirea pentru căşti şi conectorul microUSB în partea superioară.

Spatele acoperit cu un capac detaşabil realizat din plastic alb-lucios pune în centrul atenţiei camera foto de 8MP, încadrată cu un ornament metalic şi supraînălţată cu aproximativ 2mm peste profilul carcasei. Sub capac găsim acumulatorul Li-Ion de 1800mAh, cele două slot-uri pentru cartelă SIM şi cel microSD, marcat cu un mesaj de avertizare ce recomandă oprirea telefonului înainte de extragerea suportului de stocare.

E-Boda Eruption V200

Având doar 8.9 mm grosime şi greutate 124 grame, Eruption V200 este un telefon confortabil de ţinut în mână, dar ecranul de 4.5 inch este puţin cam înalt pentru a fi parcurs cu degetul opozant. Capacul aplicat peste partea din spate (disponibil în variantă albă şi neagră) este destul de rigid, însă mularea imperfectă peste şasiul carcasei face ca telefonul să trosnească la apăsare puternică. Nici calitatea finisajelor nu este prea grozavă, spatele lucios fiind bun prieten cu urmele de murdărie, iar scutul din sticlă aplicat peste ecran necesită curăţare periodică pentru îndepărtarea urmelor de amprente.

Configuraţia hardware şi performanţele oferite

Ţinând cont de bugetul nu foarte mare, E-Boda a reuşit totuşi să livreze modelul Eruption V200 cu un ecran IPS de calitate mulţumitoare. Bine iluminat şi cu o paletă bogată de culori, acesta redă interfaţa Android Jelly Bean la o rezoluţie confortabilă de 540×960 pixeli. Din păcate scutul din sticlă nu blochează foarte bine reflexiile obiectelor din jur, astfel că în spaţii deschise va trebui să compensăm reglând manual luminozitatea la valoarea maximă. Ca şi neajunsuri, mai putem enumera unghiurile de vizibilitate ceva mai mici decât întâlnim de obicei la telefoane cu ecran IPS şi funcţia de ajustare automată a luminozităţii, care tinde să lase ecranul prea întunecat.

La partea de sunet, ieşirea pentru căşti oferă audiţie destul de bună în compania unui set de căşti adecvat, însă difuzorul încorporat este cam fără vlagă şi tinde să distorsioneze la volum maxim. Din fericire funcţia de vibraţii răzbate fără probleme prin buzunare groase, salvând apelurile primite în timpul călătoriilor cu mijloace de transport în comun.

E-Boda Eruption V200 - vedere din spate

E-Boda Eruption V200 – detalii tehnice

  • Ecran: 4.5”, 540×960, IPS, multitouch capacitiv
  • Sistem de operare: Android 4.1.2 Jelly Bean
  • Chipset: MediaTek MT 5689M
  • Procesor: 1,2 GHz, quad core, ARM Cortex-A7
  • GPU: PowerVR SGX544
  • RAM: 1 GB DDR2
  • Memorie internă: 4 GB
  • Card: microSD (max. 32GB)
  • Cameră foto: 8 MP, autofocus, dual LED
  • Cameră frontală: 2 MP
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • 3G: HSDPA
  • Bluetooth: 4.0 cu A2DP
  • Baterie: 1.800 mAh
  • Alte dotări: receptor GPS (A-GPS), radio FM
  • Accesorii: casti handsfree, cablu de date, incarcator, folie de protectie, capac spate suplimentar
  • Dimensiuni: 133 x 68 x 8,9 mm
  • Greutate: 124 g

Ajutat cu un chipset quad-core produs de MediaTek şi 1GB memorie RAM, E-Boda Eruption V200 reuşeşte să ofere o experienţă Android destul de cursivă, chiar şi atunci când lucrăm cu mai multe aplicaţii în paralel, sau sunt instalate actualizări în fundal. Sesiunile de navigare web se desfăşară în bune condiţii, atât prin WiFi dar şi prin conexiune 3G, timpii de aşteptare la încărcarea paginilor fiind la un nivel rezonabil în ambele situaţii. Clip-urile YouTube sunt redate fără probleme, inclusiv cele la rezoluţie înaltă.

Jocurile au timpi de încărcare destul de mari, însă odată lansate rulează destul de bine. Excepţie face însă titlul Real Racing 3, care blochează telefonul în momentul lansării, necesitând reconectarea acumulatorului.

Din păcate telefonul resimte folosirea intensivă prin încălzirea puternică a carcasei şi epuizarea acumulatorului într-un ritm destul de accelerat, fapt ce poate pune probleme dacă sesiunile de jocuri sau navigare web prin conexiune 3G se întind pe prea multe ore.

Funcţionalitatea dual-SIM şi apeluri telefonice

Ca şi telefon dual-SIM, E-Boda Eruption V200 permite preluarea apelurilor din două reţele de telefonie mobilă simultan, fără a fi nevoie să comutăm manual între acestea. Suplimentar, este posibilă iniţierea de apeluri către ambele reţele conectate folosind butoanele special etichetate în interfaţa Android.

Amatorii de conexiuni 3G la preţ redus vor aprecia posibilitatea ataşării unei cartele SIM cu abonament de date, care să le asigure accesul la internet fără a încărca factura cartelei SIM principale.

Folosit pentru apeluri telefonice, Eruption V200 redă sunet clar şi la volum suficient prin casca audio, iar microfonul nu pune probleme la folosirea în medii zgomotoase. Din păcate convorbirile purtate în modul Speaker se aud prea încet prin difuzorul extern, astfel că este mai bine să apelăm la un set hands-free.

Camera Foto

Camera foto de 8MP, prevăzută cu auto-focus şi blitz dual-LED, oferă poze de bună calitate în zilele însorite. Însă claritatea foarte bună a imaginilor vine cu preţul unui nivel de zgomot peste medie, rezultat în urma procesării insuficiente a imaginii. Din fericire acest neajuns devine aparent doar în porţiunile umbrite din cadru şi nu compromite prea mult aspectul imaginii.

În condiţii de luminozitate redusă, blitz-ul dual-LED nu este de mare ajutor, puterea sa fiind suficientă doar pentru distanţe de până la 1 metru.

E-Boda Eruption V200 video sample download

Secvenţele video filmate la rezoluţie 720p arată foarte bine, dar calitatea imaginii este obţinută cu preţul unei compresii ineficiente, ce face ca fiecare minut de înregistrare să ocupe aproximativ 200MB pe card-ul de memorie.

Autonomie

Chiar şi ajutat cu un acumulator de 2100mAh, E-Boda Eruption V200 nu impresionează în testele de autonomie.

E-Boda Eruption V200 - ce se ascunde sub capacul detaşabil

Daca la un regim de utilizare conservator, cu suportul WiFi şi conexiunea 3G activate ocazional, obţinem o autonomie de aproximativ 2 zile, sesiunile prelungite de jocuri şi navigare pe internet pot epuiza bateria in mai puţin de 12 ore.

Concluzie

Tinând cont de preţul său, de aproximativ 950 Lei în pachet retail, E-Boda Eruption V200 este o alegere interesantă pentru cei aflaţi in căutarea unui smartphone care să puncteze la majoritatea capitolelor esenţiale. Designul său este unul reuşit, iar performanţele nu dezamăgesc. Pozele arată suficient de bine cât să nu ducem dorul camerei foto de buzunar, iar funcţionalitatea dual-SIM este un bonus binevenit.

Apreciez şi prezenţa celui de-al doilea capac de protecţie în pachetul cu accesorii, respectiv folia pentru ecran, utile pentru păstrarea telefonului în stare bună mai mult timp.

Părţi pozitive

Chipset quad-core
Ecran IPS
Cameră foto de 8MP
Dual-SIM
Două capace de protecţie şi folie pentru ecran inclusă

Părţi negative

Autonomia bateriei putea fi mai bună
Difuzorul extern

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult