Deşi practic a inventat ecranul cu margini curbate pentru telefoane mobile, Samsung ezită să adopte curbura extremă folosită cu succes de unii producători asiatici pentru „îmbrăca” în ecran şi lateralul carcasei.
În mod cert impactul vizual constituie un avantaj competitiv pentru telefoanele cu design waterfall, iar spaţiul de afişare suplimentar disponibil pe lateralul carcasei are o utilitate de necontestat în ce priveşte afişarea mesajelor de notificare şi personalizare prin definirea de butoane virtuale.
Din păcate, pe lângă avantajele mai sus menţionate avem şi numeroase alte probleme. Spre exemplu, curbura extremă a ecranului complică foarte mult afişarea corectă a interfeţei aplicaţiilor şi manevrarea telefonului, impunând optimizări la nivel de firmware pentru ignorarea selectivă a comenzilor touch aplicate involuntar pe lateralul carcasei şi asigurarea compatibilităţii cu aplicaţiile neoptimizate.
Însă cea mai gravă este problema fiabilităţii, telefoanele cu design waterfall lăsând ecranul foarte vulnerabil în faţa loviturilor primite din lateral.
Potrivit dezvăluirilor făcute de surse apropiate companiei, Samsung a luat în considerare folosirea designului cu ecran waterfall pentru seria Galaxy S11, cântărind cu atenţie avantajele şi dezavantajele acestora. Decizia finală a fost însă luată pe considerente practice, noul tip de ecran creând mai multe probleme decât rezolvă. Iar dacă problemele de compatibilitate software pot fi rezolvate cu suficientă optimizare la nivel de firmware, cele care ţin de compromiterea rezistenţei fizice a dispozitivului implică riscuri prea mari pentru reputaţia companiei, ca şi producător de telefoane premium.
Probabil că Samsung va compensa alegerea prudentă cu alte trăsături care pot fi implementate cu mai puţine riscuri, cum ar fi o ramă şi mai îngustă în jurul ecranului şi suport nativ pentru rate de refresh la 90Hz şi chiar 120Hz.