Folosind o abordare pas cu pas, vom ilustra câteva dintre trucurile şi sfaturile pe care un fotograf profesionist le foloseşte pentru a obţine cele mai bune fotografii cu ajutorul oricarui echipament, inclusiv noul tau telefon mobil.
Fotografie oferita de Dreamstime
Fotografie oferita de Dreamstime
Telefonul tau face cea mai buna fotografie atunci cand il tii nemiscat. Cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru este să folosesti un trepied sau un stabilizator gimbal. Un sfat bun, dar nimeni nu prea il ia in considerare, nu-i asa? Deci ce faci când lumina scade? Gasesti un stabilizator. Vezi balustrada aceea cu un tip? M-am aplecat, astfel încât braţul şi telefonul meu erau la fel de ferme şi solide ca un trepied, aşa că, chiar şi la lumina slabă, puteam să menţin telefonul constant şi poza clara.
Fotografie oferita de Dreamstime
Acum ca ai obtinut fotografii clare, editeaza-ti fotografiile într-un editor foto. Îmi place să folosesc editorul gratuit online Google (căutare: photos.google). În editorul Google (apăsaţi icon-ul “levers”) poti utiliza mai întâi „Pop” pentru a scoate detaliile, păstrând imaginea naturala. Pentru cele mai bune rezultate, foloseste mai întâi „Pop”, apoi modifica alte aspecte, cum ar fi umbrele şi negrul, pentru a obţine un echilibru bun de culoare şi contrast. Făcând mai întâi editari non-pop şi apoi deschizand optiunea „Pop” poate face ca imaginea sa arate nefiresc.
După ce ai dat click pe acel „Pop”, poti accentua culorile folosind functiile de „Saturaţie”, „Tonul” şi „Albastru profund” în editor. Nu te feri să accentuezi culorile
Telefoanele mai noi au camere zoom încorporate cu mărire de la 2 la 5x. Asigura-te ca stii cum poti comuta la zoom şi ca stii când sa treci la zoom-ul software. Zoom-ul software nu este niciodată la fel de accentuat ca un zoom efectiv al lentilelor. Poti aplica aceleaşi trucuri cu pop şi culoare cu camera ta.
Acum, multe dintre cele mai noi telefoane de la Apple, Samsung şi Huawei dispun de camere cu unghi larg. Unghiul larg este foarte util atunci când este aproape de o constructie mare pentru a captura mai multe detalii, sau când încerci să captezi o vedere mare printr-un arc larg, in timp ce stai cu spatele la perete, cum ar fi în imaginea de mai sus. Se aplică toate aceleaşi trucuri postprocesare. Asigura-te că poti trece usor la obiectivul cu unghi larg al telefonului.
Odată ce ultimele culori calde ale apusului de soare au disparut, începe „Ora albastră”. Aproximativ o oră, cerul va arăta în continuare un albastru bogat în fotografii. În acel moment, elementul stabilizator devine şi mai important. Cauta balustrade, posturi fixe, chiar trunchiuri de arbori, pentru a oferi telefonului tau o stabilitate suplimentară atunci când faci fotografii. Si reţine, camera ta cu unghi larg are cea mai bună şansă de a surprindă acest tonuri de albastru divin. Toate trucurile de postprocesare de mai sus vor funcţiona. Acum acorda o atenţie deosebită la „Albastrul profund”, deoarece este posibil să nu ai nevoie de o ajustare prea mare asupra acestuia, şi să mergi prea departe cu albastrul nu va arăta natural.
Sper că aceşti paşi şi sfaturi te vor ajuta să beneficiezi la maxim de fotografiile facute cu mobilul. Cam asta e tot din partea mea, acum ieşi din casa şi începe să fotografiezi!
Articol scris de Duncan Pond pentru Dreamstime, unul dintre cele mai mari siteuri de fotografie stock din lume.