iPhone-urile sunt considerate unele dintre cele mai sigure smartphone-uri, în special datorită faptului că Apple nu permite utilizatorilor sau dezvoltatorilor acces la sistemul de operare. Astfel, Apple controlează ce software poate fi instalat pe dispozitivele sale mobile, putând împiedica instalarea, chiar și accidentală de software care să monitorizeze activitatea de pe dispozitiv fără acordul utilizatorului. FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a găsit însă o metodă pentru a monitoriza un iPhone: a instalat un cip care să transmită permanent ceea vorbește, vede și unde se află utilizatorul. Iar acest cip este disponibil la vânzare la un preț foarte mic.
Se pare că autoritățile ruse nu au un sistem prea complex atunci când au nevoie să monitorizeze activitatea de pe iPhone-uri. Membrii FSB au preferat să cumpere de pe internet o mică plăcuță care integrează cipuri pentru GPS, Wi-Fi, un cititor de carduri și o cartelă SIM, pe care l-au implantat apoi într-un iPhone. Implementarea este stângace, însă, lucru care a dus și la depistarea prezenței acestui cip.
Ținta a fost managerul de campanie al Lyubovei Sobol, Olga Kluychnikova, care a fost arestată în luna decembrie pentru amenințări la adresa lui Konstantin Kudryavtsev, agent FSB implicat în tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi. În detenție, Kluychnikova și-a primit înapoi telefonul mobil, un iPhone X, dar care avea semne evidente că a fost desfăcut, iar acesta se comporta ciudat în utilizare.
Agenții FSB par să fi implanat un cip echipat cu microfoane, GPS, antene de rețea și Wi-Fi, cât și cu un senzor care accesează display-ul telefonului pentru a monitoriza activitatea de pe el. Acest cip se găsește pe AliExpress la prețul de 40$ și se numește „TOPIN Small ZX620 PCB Wifi LBS GSM Tracker Positioning TF card”. Se pare însă că tentativa de monitorizare a activității a fost oricum eșuată, întrucât nu a fost nici măcar instalată corect.
Totuși, soluția a fost ingenioasă, întrucât modificarea unui iPhone nu este tocmai simplă. A fost nevoie de a înlocui una dintre cele două baterii ale telefonului cu una mai mică, pentru a face destul loc în interiorul dispozitivului, cât și legarea acestuia la energie, antene și display.
Întregul proces este descris de Lyubov Sobol pe canalul de YouTube al lui Alexei Navalnîi, Navalnîi Live, liderul opoziției din Rusia.
via Slashgear