Galaxy Note 8 – cel mai bogat în funcţii smartphone din lume [REVIEW]

13.09.2017
Galaxy Note 8 - cel mai bogat în funcţii smartphone din lume [REVIEW]
SOFTWARE ŞI PERFORMANŢE, CAMERA, BATERIE, CONCLUZIE

SOFTWARE ŞI PERFORMANŢE

Galaxy Note 8 este livrat cu Android 7.1.1, o versiune a sistemului de operare cu care mulţi utilizatori sunt obişnuiţi deja. Ca structură a meniurilor, sunt puţine deosebiri importante între Nougat-ul de pe acest model şi cel de pe telefonul meu Galaxy S6, de exemplu. Diferenţa este făcută de unele aplicaţii şi servicii Samsung, care, beneficiind de un hardware mai puternic, oferă funcţii mai bogate. Printre acestea se numără Camera (despre care voi scrie mai multe la secţiune dedicată), Pen.UP sau launcher-ul. O funcţie interesantă, care este disponibilă doar pe acest model, este App Pair, care permite lansarea simultană de pe panoul Edge, printr-o singură apăsare pe ecran, a două aplicaţii în mod multi-fereastră. 

În ceea ce priveşte panourile Edge, le găsesc în continuare foarte utile. Printr-un slide spre stânga din lateral poţi apela contactele favorite, vedea clipboard-ul sau accesa un set de aplicaţii. Pe lângă cele preinstalate, utilizatorii pot descărca şi alte panouri.

În launcher-ul Samsung am descoperit un „musafir” nepoftit. Este vorba despre Bixby. Deşi are buton fizic dedicat pe partea stângă, Samsung a simţit nevoia să includă asistentul vocal digital şi în interfaţă. Bixby poate fi accesat prin slide la dreapta de pe ecranul principal. Nu vă spun de câte ori m-am enervat când l-am pornit accidental. Pentru români Bixby este aproape inutil, deoarece înţelege doar două limbi, engleză şi coreeană. Google Assistant face o treabă mult mai bună deocamdată.

Totodată, nu mă pot obişnui cu lipsa sertarului de aplicaţii (App Drawer) clasic. [UPDATE: sertarul nu lipseşte, dar nu este disponibil în mod implicit] Soluţia, pentru cei care sunt în situaţia mea, este instalarea unui launcher care include acest element, precum Nova Launcher. Acesta îi scapă pe utilizatori şi de invazivul Bixby. 

Trecând la performanţe, pot spune că utilizarea zilnică a dispozitivului este o plăcere. Note 8 beneficiază de un chipset foarte performant, Exynos 8895 Octa, ajutat, pentru prima dată pe un telefon Samsung, de 6 GB memorie RAM. Lagul este inexistent, iar jocurile, chiar şi cele mari consumatoare de resurse, se încarcă foarte repede.

Note 8 dispune de unul din cele mai precise stylus-uri pe care le-am testat, dar nu sunt un mare fan al acestei unelte. Ştiu însă, oameni, din mediul de business şi creativi, care nu-şi mai pot concepe ca smartphone-ul lor să nu aibă aşa ceva. Scoaterea S-Pen din lăcaşul lui se face acum prin apăsarea pe capătul lui. Sistemul dă apoi afară automat stylus-ul.

Pe Note 8, aplicaţia de socializare online Pen.UP dispune acum de funcţie de carte de colorat. Noul S-Pen este mai sensibil şi precis decât cel de pe modelele Note anterioare. Totodată, funcţia Screen Off Memo permite scrierea de notiţe pe ecranul stins al telefonului (până la 100 de pagini pentru o singură notiţă).

S-Pen are acum încă o caracteristică unică, numită Live Message şi apreciată de iubitorii de GIF-uri. Poţi scrie un mesaj text şi îl transforma apoi într-un GIF din câteva apăsări pe ecran. Imaginea poate fi apoi partajată pe orice platformă care suportă acest format. Totodată, poate fi creat un GIF cu uşurinţă din orice clip video filmat cu telefonul. Aşa că fanii Imgur şi 9GAG vor găsi în Note 8 un aliat de nădejde.

Live message:

Nu în ultimul rând, Galaxy Note 8 este compatibil cu platforma DeX. Pe scurt, aceasta transformă smartphone-ul într-un PC de birou.

CAMERA

Galaxy Note 8 este primul telefon Samsung cu cameră duală. Mai mult, acesta a fost primul smartphone din lume cu stabilizare optică pentru ambele camere de pe spate. În curând va dispune şi iPhone X de această caracteristică. Modulul secundar (teleobiectivul) oferă zoom optic 2X.

Funcţia care atrage atenţia la aplicaţia Camera este Live Focus, care este asemănătoare cu modul Portret de pe iPhone 7 Plus. Fundalul este estompat pentru ca accentul să fie pus pe subiect. Totuşi, funcţia Samsung este superioară celei de pe iPhone 7 Plus, deoarece permite modificarea intensităţii fundalului. Camera frontală, pentru selfie-uri, are senzor de 8 MP.

Mai jos puteţi vedea o serie de imagini realizate cu Galaxy Note 8 (setările implicite; pozele au fost făcute înainte de actualizarea software din 13 septembrie, despre care Samsung susţine că îmbunătăţeşte performenţele camerei):

BATERIE

Când am auzit că Note 8 are ecran cu rezoluţie mai mare şi acumulator de „doar” 3.300 mAh, m-am speriat puţin. Din fericire, acest model oferă o autonomie excelentă, graţie chipset-ului mult mai eficient din punct de vedere energetic. Am folosit în fiecare zi telefonul într-un regim de utilizare mixt spre intensiv, cu rezoluţia setată la nivelul FHD+, iar de fiecare dată am ajuns acasă cu suficiente procente la baterie. Pot spune liniştit că autonomia bateriei nu este o problemă pe Galaxy Note 8.

CONCLUZIE

Galaxy Note 8 este un smartphone superb, atât ca design, cât şi ca performanţe. Este cel mai bogat în funcţii telefon din lume, dar vine cu un preţ pe măsură, despre care eu cred că este justificat. Le reamintesc celor care critică preţul că acesta este nu este un terminal pentru mase, ci unul care se adresează liderilor din mediul de business, pentru care 900+ de dolari este costul unei mese luate într-un restaurant cu trei stele Michelin. Şi, vă asigur, sunt milioane de astfel de oameni în întreaga lume. Nu mă credeţi? Ei bine, aflaţi că Note 8 a obţinut cel mai mare număr de precomenzi dintre toate modelele Galaxy Note lansate până acum.

Părţi pozitive

Performanţe excelente
Design premium, atrăgător
Cel mai bun display de pe piaţă
Cameră foarte performantă
Include cam tot ce şi-ar putea dori un utilizator de smartphone în luna septembrie 2017
Este unul dintre puţinele phablet-uri cu stylus, un dispozitiv care are publicul lui fidel

Părţi negative

Senzorul de amprentă este greu de folosit din cauza poziţiei neinspirate
Un singur difuzor, uşor de obturat
Lipsesc butoanelor fizice, care au fost mereu excelent implementate de Samsung
Bixby e peste tot

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult