Dacă mai există vreun dubiu că Samsung se transformă ușor-ușor într-un soi de Apple al Android-ului, nu trebuie decât să ne uităm la noul Galaxy S23 Ultra, pe care l-am avut la test în ultimele câteva zile. Nu numai că nu avem modificări majore la capitolul design, însă, avem de a face cu un upgrade relativ minor din toate punctele de vedere. Sigur, S22 Ultra era deja un telefon care oferea cam tot ce ai putea avea nevoie, însă ceea ce am primit pare să fie probabil cel mai mic upgrade anual de până acum. Realitatea este însă că este greu să găsești un telefon cu Android mai bine echipat în piață.
Vom trece rapid peste partea de design, întrucât nu este nimic important de menționat. Galaxy S23 Ultra este aproape identic cu modelul S22 Ultra. La o privire mai atentă poți observa că telefonul este puțin mai „plat” pe margini. Prefer design-ul mai drept decât cel rotunjit, pentru că oferă o prindere mai bună, dar diferențele vizuale sunt subtile. Obiectivele camerelor sunt puțin mai mari și pentru a găzdui noul senzor foto de pe camera principală. Asta înseamnă și că husele nu sunt compatibile între generații.
Un avantaj al schimbării curburii laterale este faptul că și ecranul este acum doar foarte puțin curbat. Astfel, vei apăsa mai ușor pe butoanele virtuale de la marginea ecranului, iar reflexiile de lumină nu se deranjează mai puțin. Și S-Pen-ul se întoarce, fiind amplasat în același loc. Până și culorile alese de Samsung pentru S23 sunt destul de… monotone. Pe lângă alb, negru și roz, există și acest verde care poate fi confundat cu gri în funcție de cum cade lumina pe el.
Deja Galaxy S22 Ultra avea unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață, oferind rezoluție QHD+ și refresh rate variabil între 1 și 120 Hz. Totul este identic și pe noul mode, inclusiv luminozitatea de până la 1.750 nits. Din păcate, nici în 2023, Samsung nu consideră că utilizatorii săi ar vrea să beneficieze din plin de hardware-ul pe care îl cumpără. Telefonul este configurat la rezoluție Full HD+ din fabrică și pe profilul de culori vibrant, cu nuanțe de culoare exagerate. Din fericire, aceste setări se pot schimba în doar câteva secunde.
Procesorul este însă una dintre cele mai mari schimbări pe Galaxy S23, în special în Europa. În sfârșit, fanii Samsung au primit exact ceea ce au cerut: procesor Snapdragon 8 Gen 2, într-o variantă specială „for Galaxy”. Acesta promite frecvențe mai înalte decât modelul „standard”, alături de un sistem de răcire bazat pe cameră de vapori. Astfel, ar trebui să vedem performanță susținută în aplicații pretențioase. Rezultatele testelor confirmă un upgrade, însă nici pe departe unul major.
Testele sintetice dezvăluie un aport de performanță de cam 20% față de Exynos-ul de anul trecut, dar acest rezultat este de așteptat de la o generație la alta. Noul procesor vine însă cu un GPU extrem de performant, care îl depășește chiar și pe cel din Apple A16 din iPhone 14 Pro, oferind astfel avantaje în special pentru gaming. Aveam așteptări mai mari la capitolul performanță susținută, dar povestea deja cunoscută se repetă pentru chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. După testul de stres din 3DMark, Galaxy S23 Ultra păstrează doar 60% din performanță. Iar în timpul testului și chiar și după acesta, telefonul frigea la atingere, în special în zonele metalice din partea de sus. Chiar dacă este vorba despre un test extrem, există jocuri care pot solicita telefonul într-un mod similar, precum Genshin Impact, iar căldura degajată poate deveni inconfortabilă până în punctul în care nu mai poți ține telefonul în mână din cauza căldurii.
Versiunea testată a telefonului este, curios, una care nu există pe piață, echipată cu 12 GB RAM și 256 GB stocare internă. Samsung a anunțat doar opțiune de 8 GB în configurația cu stocare de bază. Astfel, nu pot confirma sau infirma dacă versiunea cu 8 GB este lentă, dar, având în vedere că S23 și S23+ vin tot cu 8 GB în toate variantele, probabil că este destulă memorie disponibilă pentru a oferi o experiență de utilizare fluidă. Există și SmartRAM, care poate adăuga între 2 și 8 GB în plus prin cache pe stocarea internă a telefonului. Am folosit telefonul și cu această funcție pornită și oprită și nu am sesizat diferențe.
Din păcate, timpul de testare a fost prea scurt pentru a putea testa mai bine autonomia. Pentru că in principal am făcut fotografii și filmări scurte, plus teste de performanță, nu am apucat să testez telefonul la o utilizare normală. Cert este că folosind rezoluție QHD+ și funcția always-on pentru ecran am încărcat telefonul de două ori în patru zile, dar nici nu am stat foarte mult pe telefon făcând lucruri normale, precum navigație GPS, redare de clipuri video sau rețele de socializare. Este posibil să existe un upgrade față de S22 Ultra la acest capitol datorită eficienței procesorului Qualcomm, chiar dacă bateria este tot de 5.000 mAh.
Încărcarea este la fel ca anul trecut, adică la 45W pe cablu și 15W pe wireless, dar nu există încărcător în cutie. Am avut la dispoziție doar un încărcător de 30W de la un MacBook Air M1, care încarcă telefonul complet în aproape două ore. Chiar și cu un încărcător de 45W, Samsung rămâne cu mult în urma concurenței, care oferă deja de mai multă vreme deja încărcare la peste 100W.
Software-ul OneUI 5.1 nu este tocmai o schimbare majoră față de OneUI 5.0, care a debutat în toamna anului trecut. Folosește tot Android 13 la bază și vine cu aceeași interfață pe care o știm de câțiva ani. Doar anumite aplicații au primit funcții noi sau schimbări minore la nivelul poziției unor butoane. Cele mai evidente schimbări ar fi posibilitatea de a selecta obiecte din fotografii, la fel ca pe iOS, widget-uri de vreme și baterie noi, și scurtătură către aplicația Expert RAW direct din aplicația de cameră. Alte modificări sunt minore.
Am rămas puțin uimit când navigam prin meniurile de setări și am observat că din cei 256 GB standard, deja 20-25% sunt ocupați încă de la început. Se pare că sistemul de operare Android, alături de toate aplicațiile și modificările Samsung ajung la aproape 60 GB din start, ceea ce ar putea fi un semnal de alarmă în special pentru cei care aleg modelul S23 de bază, cu 128 GB.
Totuși, spre diferență de toți ceilalți producători de telefoane cu Android, Samsung are avantajul suportului software pe termen lung. Vorbim despre patru ani de actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate pentru Galaxy S23 Ultra. Desigur, contează și dacă îți place sau nu OneUI și dacă suportul software pe termen lung este important pentru tine atunci când alegi un telefon.
Nu am fost niciodată un fan al senzorilor de amprentă cu ultrasunete de la Samsung. Aceștia mi s-au părut întotdeauna mai lenți decât cei optici și am întâmpinat multe erori. În fiecare an am văzut îmbunătățiri, dar pe S23 Ultra pare că problemele au dispărut complet. În sfârșit, pot debloca Galaxy S23 Ultra cu o singură atingere rapidă, fără erori. Ce nu s-au îmbunătățit sunt difuzoarele stereo, dar nici nu era nevoie. Acestea erau deja un etalon pentru modele Android din zona premium, cu volum puternic și chiar și ceva bas și continuă să ofere același sunet de calitate.
În ciuda procesorului mai performant, cu siguranță, atracția principală a acestui telefon va fi sistemul de camere. Acesta reprezintă cel de-al doilea upgrade major față de S22 Ultra, dar numai pentru camera principală care primește un nou senzor de 200 megapixeli, în timp ce restul de trei rămân neschimbate față de generația anterioară.
Care este totuși avantajul unui senzor de 200 megapixeli? Desigur, primul avantaj ar fi fotografii la rezoluție înaltă, pe care le poți decupa mai ușor pentru a surprinde doar anumite părți ale unui cadru. Totuși, aceste imagini sunt mai puțin procesate decât cadrele normale, ceea ce duce la lipsa unor efecte care ar îmbunătăți detaliile sau prezența zgomotului de imagine mai accentuat. Există și un mod de 50 megapixeli pentru cei care vor mai multă rezoluție dar nu vor să ocupe spațiul cu poze de 200 megapixeli. Cel mai mare avantaj apare însă la rezoluția „standard”, care combină 16 pixeli alăturați pentru a crea un singur pixel în imaginea finală. Astfel, zgomotul de imagine este mai bine ascuns, detaliile sunt accentuate și culorile își păstrează mai bine nuanța naturală după ce Samsung aplică procesarea cu AI.
Astfel, camera principală balansează bine culorile și detaliile ziua. Pe modul nocturn, camera principală cam transformă noaptea în zi, rezultând în cadre care nu reprezintă întocmai realitatea. În continuare, doar pe camera principală recomand utilizarea modului nocturn, întrucât camerele cu zoom rareori sunt pornite în acest mod, software-ul Samsung preferând un crop pe camera principală în lumină slabă. Am apreciat însă că timpul de expunere a fost semnificativ scăzut față de generațiile anterioare.
Cu ajutorul celorlalte camere, ai libertatea de a merge și până la un zoom 30x cu pierdere minimă a calității. Singurul lucru care ar putea fi deranjant la S23 Ultra față de iPhone 14 Pro, de exemplu, este diferența de tentă de culoare între senzori, în special între camera principală și camerele cu zoom. Samsung ar trebui să mai lucreze puțin la partea de procesare a imaginii și să actualizeze profilurile de culoare pentru a aduce imaginile mai aproape unele de celelalte. Există posibilitatea ca fotografiile de pe camerele cu zoom și ultrawide să fie îmbunătățite pe S23 Ultra, dar doar la nivel de procesare, iar diferențele ar putea fi observate doar într-un test comparativ cu S22 Ultra.
În continuare Expert RAW trebuie descărcat separat din Galaxy Store, dar ai acum măcar scurtătură către aplicație direct camera. Pe S23 Ultra această aplicație oferă și posibilitatea de astrofotografie, dar întrucât vremea a fost înnorată în București în ultimele câteva zile, nu am putut să o testez. Fotografiile în format RAW realizate cu această aplicație au însă maximum 50 megaxpixeli, nu 200. Chiar și așa, cei care vor să scoată tot ce poate mai bun această cameră, probabil că vor dori să fotografieze cu aplicația Expert RAW și apoi să le editeze pe un computer. Rezultatele sunt foarte bune.
Un upgrade incontestabil pe noul telefon este stabilizarea îmbunătățită, care se simte imediat, în special la filmare. Samsung pare că a rezolvat o mare parte din probleme din software. Indiferent de rezoluție, vei vedea filmări mai stabile, chiar și în 8K la 30 de cadre pe secundă. Sigur, sunt puține motive pentru filmare în 8K, dar stabilizarea este destul de bună și la această calitate. Un avantaj ar fi că filmarea în aceastăm rezoluție nu mai face crop atât de mare când pornești înregistrarea. Chiar și în filmare pe timp de noapte, stabilizarea este foarte bună în toate rezoluțiile, inclusiv în noul mod SuperSteady care primește un upgrade de la Full HD la QHD. Filmarea în acest mod este comparabilă cu ceea ce vedem pe camere de acțiune și oferă stabilizare chiar mai bună și decât Action Mode-ul de pe iPhone 14.
Ceva ce mi-a atras atenția este că acum poți schimba între toate camerele în timpul filmării, atât timp cât rămâi la 4K la 30 de cadre pe secundă. În rezoluțiile superioare, acest lucru nu este posibil, iar în modul SuperSteady poți folosi doar camerele ultrawide și wide, fără zoom.
Samsung are acum cel mai bun mod portret din piață, cu separare foarte bună a subiectului, care funcționează bine inclusiv pe camera din față sau pe mod nocturn. Aveți însă grijă la selfie-uri la prima utilizare. Aplicația de cameră are un filtru de smoothing activat implicit, care poate fi dezactivat rapid, din fericire.
Spre diferență de alți ani, am avut la dispoziție telefonul pe o perioadă mai scurtă de testare, ceea ce nu mi-a permis să testez cam tot ce mi-aș fi dorit. Chiar și așa, nu mi-a fost greu să îmi faci o părere într-un timp scurt despre un telefon precum Galaxy S23 Ultra, pentru că am mai văzut acest telefon și anul trecut, când i se zicea S22 Ultra. Acesta rămâne un telefon de top, performant și cu un sistem de camere foarte bun, dar în 2023 nu mai iese în evidență foarte mult, în principal din cauza design-ului extrem de familiar.
Problema Samsung cu acest model este că deja a lansat un telefon la fel de capabil anul trecut. Upgrade-urile de la an la an la nivel tehnologic, deși sunt binevenite, nu sunt atât de mari cât să justifice upgrade-ul. De altfel, cred că nici cei care au S21 Ultra nu au mari motive de upgrade, dacă nu-și doresc un S-Pen integrat. Astfel, Galaxy S23 Ultra este un model… să zicem plictisitor, dar care pare să fie exact ceea ce au cerut fanii de-a lungul timpului: un nou model în stilul „Note”, cu cel mai puternic procesor din piață, cameră de top, ecran mare și luminos și autonomie peste medie.
Dezamăgitor clar nu este, dar deja simt o oarecare oboseală în acest spațiu de dispozitive high-end, pentru că câțiva ani deja testez în fiecare an aceleași telefoane, cu îmbunătățiri atât de mici încât uneori par că nici nu există. Astfel, din nou îmi este mai ușor să recomandat modelul anterior, la o reducere de preț, decât cel nou, chiar și luând în vedere oferta de precomandă. Poate că abia cei care au un model din generația Galaxy S20 vor simți un upgrade la nivelul camerelor, dar nu obligatoriu și la alte capitole.