Galaxy S24: primul contact cu noua serie de flagship-uri de la Samsung

17.01.2024
Galaxy S24: primul contact cu noua serie de flagship-uri de la Samsung

Pentru prima oară în 12 ani, conform IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, Samsung a pierdut poziția de lider în ceea ce privește volumele de telefoane mobile livrate pe parcursul ultimelor 12 luni. Astfel, compania sud-coreeană a cedat poziția de lider în favoarea rivalului tradițional – Apple –, pregătindu-se totuși să revină în vârful acestui clasament. Cum? Prin prezentarea noii game de smartphone-uri Samsung Galaxy S24, cele mai performante astfel de dispozitive din portofoliul companiei pentru 2024.

Astfel, am avut ocazia de a pune mâna pe noile terminale Samsung Galaxy S24 cu câteva zile înainte de lansarea oficială și de a asista la scurte demonstrații menite să pună în valoare noile funcții de care sunt capabile aceste smartphone-uri de top.

Samsung Galaxy S24
Foto: Samsung

Ca de obicei în ultimii ani, gama de top de la Samsung este împărțită în trei modele: Galaxy S24 se adresează utilizatorilor (și mai ales utilizatoarelor!) care caută un telefon cât mai compact, fără a face rabat de la performanță și calitatea camerei; Galaxy S24+ păstrează funcționalitatea de bază a fratelui mai mic, însă într-un form factor mai generos; Galaxy S24 Ultra se dorește a fi un veritabil vârf de gamă, cu un ecran și mai încăpător, un ansamblu de camere vizibil mai performant, dar și cu accesoriul S-Pen inclus, pentru a permite un nivel creativ și mai ridicat.

Samsung Galaxy S24 și S24+

Cu modele Galaxy S din acest an, Samsung pare să-și fi propus nu neapărat revoluționarea design-ului din 2023, ci mai degrabă rafinarea acestuia. Cu alte cuvinte, îți trebuie câteva secunde să te prinzi, atunci când vezi pentru prima oară un Galaxy S24, ca nu ai în fața ochilor modelul de anul trecut.

Totuși, atunci când pui mâna pe ele, remarci imediat că Galaxy S24 și fratele mai mare S24+ beneficiază acum de rame drepte, care aduc aminte mai degrabă de recentele modele iPhone ale rivalilor de la Apple. Construcția este in continuare de calitate, metalică, Samsung lăudându-se că modele S24 și S24+ folosesc un aluminiu (Armor Aluminium 2.0) cu 10% mai rezistent decât cel de pe flagship-urile din 2023. Totuși, nu știu cine ar avea curiozitatea de a-și lovi intenționat telefoanele doar pentru a verifica veridicitatea afirmațiilor producătorului.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24

De asemenea, marginile ecranului ar trebui sa fie mai înguste, aspect mai vizibil în cazul modelului S24+, care se laudă cu o diagonală a ecranului de 6,7”. În schimb, păstrând dimensiunile sale compacte, „mezinul” S24 beneficiază de un cran cu diagonala de 6,2”. Ambele modele utilizează sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2, atât pe față, cât și pe spate.

În privința calității afișajului, S24+ face pasul către un display cu rezoluție QHD+, în timp ce S24 păstrează FHD+, o rezoluție mai mult decât suficientă pentru dimensiunea redusă a ecranului. Ambele beneficiază acum de rate de refresh adaptive, ce pot urca până la 120Hz și coborî până la 1Hz, pentru o utilizare cât mai eficientă a bateriei. Luminozitatea de top a acestor display-uri urcă, la rândul său, până la 2600 de niți.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24+

Și pentru că tot a venit vorba de baterii, S24 și S24+ primesc upgrade-uri modeste ale capacităților acestora, modelul de bază urcând la o baterie de 4000mAh, iar S24+ la 4900mAh. Valorile de încărcare rămân neschimbate față de anul trecut, cu 25W (prin standardul PD = power delivery) pentru modelul S24 și 45W (PD) pentru S24+ (pe fir), modeste față de ce oferă alte brand-uri.

Iar aceste capacități sporite ale bateriilor s-ar putea să se dovedească extrem de utile dacă luăm în considerare că Samsung a decis să revină la cipuri de fabricație proprie pentru aceste modele. Astfel, în regiunea noastră, Galaxy S24 și S24+ vor veni echipate cu procesorul Exynos 2400, spre deosebire de flagship-urile de anul trecut care foloseau soluții Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Dacă ar fi să ne luăm după istoria recentă, procesoarele Exynos, fabricate chiar de către Samsung, nu sunt la fel de performante precum echivalentele Snapdragon, se încălzesc mai tare și consuma mai multă energie.

Pentru a se asigura că nu se vor mai lovi de astfel de probleme, S24 și S24+ folosesc sisteme de răcire mai eficiente, cu vapour chambere cu 50%, respectiv 60% mai mari, precum și pastă termoconductoare aplicată acestor cipuri (acest detaliu lipsea de la modelele anterioare). De asemenea, aceste cipuri includ suport pentru Ray Tracing, lărgind astfel orizonturile grafice posibile pentru jocurile de mobil.

Samsung Galaxy S24

În privința sistemului de camere cu care sunt dotate S24 și S24+, descrierea celor de la Samsung este mai mult decât elocventă: „am păstrat camerele de anul trecut”. Mai exact, senzorul principal de 50MP cu stabilizare optică, cel ultra-wide de 12MP și camera telephoto de 10MP, cu zoom optic 3x. Modelele S23 erau capabile de fotografii foarte bune, iar, cel mai probabil, S24 și S24+ vor păstra această tradiție. Îmbunătățirile ar trebui să vină din partea funcțiilor AI, însă despre acestea vom discuta un pic mai târziu.

Samsung Galaxy S24 beneficiază de 8 GB de memorie RAM, precum și de stocare care poate urca de la 128 GB, până la 256 GB și chiar 512 GB. Modelul de bază va fi disponibil în România cu un preț recomandat de 4,499 lei.

Samsung Galaxy S24+ beneficiază de 12 GB de memorie RAM, cu stocare de 256 GB sau 512 GB. Prețul recomandat pentru România va pleca de la 5,699 lei.

Samsung Galaxy S24

Samsung Galaxy S24 Ultra

După cum îi lasă de înțeles și numele, Samsung Galaxy S24 Ultra este vârful de gamă, cireașa de pe tort în ceea ce privește telefoanele mobile pregătite de producătorul sud-coreean pentru 2024. Și limbajul de design este destul de diferit față de „frățiorii” săi, cu muchii ușor rotunjite, dar și o construcție și mai solidă, ramele fiind acum construite din titan.

De altfel, ai o senzație ușor ciudată atunci când iei un S24 Ultra în mână, materialul fiind sensibil mai aderent cu pielea decât erai obișnuit de la plastic, aluminiu sau chiar oțel. Un lucru bun, în teorie, un telefon realizat dintr-un astfel de material fiind mai ușor de ținut în mână. În practică însă, mai toate lumea învelește acest gen de smartphone-uri premium într-o carcasă / husă de protecție, senzația și rezistența oferite de titan fiind mai puțin relevante în aceste cazuri.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 Ultra

Ecranul este și mai generos ca la modelul S24+, cu o diagonală de 6,8”, păstrând rezoluția și luminozitatea de top (până la 2600 de niți). De asemenea, personal aplaud adoptarea ecranului plat și pentru acest model de vârf, nefiind adeptul afișajelor cu margini rotunjite. Iar titanul nu este singurul material premium la care Samsung a recurs pentru acest model: ecranul este acoperit acum cu Corning Gorilla Glass Armor, ce promite să fie mai rezistent, mai puțin reflectiv și cu claritate sensibil mai bună decât soluția Victus 2. De altfel, și camerele sunt protejate cu sticlă Corning Gorilla Glass DX, lucru valabil și pentru frățiorii mai mici S24 și S24+.

Și pentru că tot a venit vorba de camere, S24 Ultra a primit un upgrade față de modelul similar de anul trecut: în timp ce senzorii wide (200MP) și ultrawide (12MP) sunt familiari celor care au utilizat un S23 Ultra, senzorul telephoto periscopic a făcut saltul la 50MP, permițând un zoom optic de 5x. Zoom-ul digital (alintat de Samsung drept „space zoom”) urcă până la 100x, calitatea imaginilor rezultate fiind îmbunătățită cu ajutorul rutinelor AI. Grație acestor adăugiri, telefonul este acum capabil să filmeze și cu această cameră telephoto periscopică în rezoluție 8K, chiar și la zoom 5x, dar și să înregistreze clipuri 4K la 120fps.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 Ultra

În privința cipului principal din S24 Ultra, Samsung nu a mai făcut niciun rabat, echipând toate aceste modele, indiferent de regiune, cu soluția Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Made for Galaxy (cu frecvențe supratactate față de cipurile similare folosite de concurență). Și soluția de răcire aleasă de Samsung este mai performantă, cu un vapor chamber de aproape două ori mai mare decât cel folosit pe S23 Ultra.

Bateria rămâne la capacitatea cu care ne-am obișnuit de anul trecut – 5000 mAh – încărcarea pe fir, prin standardul PD, realizându-se și acum la o valoare maximă de 45W, destul de modestă față de ceea ce oferă mărcile concurente, mai ales pentru un vârf de gamă precum este S24 Ultra.

Samsung Galaxy S24 Ultra beneficiază de 12 GB de memorie RAM, cu variante de stocare de 256 GB, 512 GB și 1 TB. Pentru România, prețurile vor porni de la 7199 lei.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 Ultra

Revoluția AI

Evident, fiind telefoane ce se încadrează în categoria flagship-urile, toate cele trei modele din gama Samsung Galaxy S24 vor sosi echipate cu Android 14, ajutat de interfața proprietară OneUI 6.1. Însă nu neapărat versiunea recentă de Android promite să revoluționeze modul în care vom interacționa cu aceste terminale, cât noile funcții de AI (inteligență artificială) pe care Samsung le-a implementat pe aceste dispozitive.

Trebuie menționat încă de la început că întreaga suită de funcționalitate bazată pe AI este disponibilă doar atunci când sunteți conectați la Internet, unele sarcini mai complexe fiind trimise către cloud, soluționate acolo, iar rezultatul final retrimis către sursă și afișat pe ecranul telefonului. Samsung oferă opțiuni clare pentru a dezactiva aceasta funcționalitate online și a restricționa telefonul să lucreze doar cu funcțiile AI disponibile „on device”, ceva mai limitate însă.

Samsung Galaxy S24

Iar funcțiile AI gândite de Samsung pentru familia Galaxy S24 pot varia de la lucruri aparent simple, precum căutarea online a informațiilor legate de un anumit element prin încercuirea acestuia (cu S-Pen sau cu degetul) în orice aplicație și până la traducerea în timp real a convorbirilor telefonice. Sau, spre exemplu, posibilitatea aplicării unui efect de slow-motion oricărui clip filmat, prin simpla redare a acestuia cu un click prelungit.

Totuși, capitolele la care mi s-a părut ca rutinele AI pregătite de Samsung strălucesc cu adevărat sunt legate de ceea ce putem numi „inteligența artificială generativă”. Spre exemplu, dispozitivul poate înregistra o convorbire sau conferință audio, poate separa vocile vorbitorilor și poate genera și un sumar al întregii conversații.

Samsung Galaxy S24
Foto: Samsung

De asemenea, în aplicația Samsung Notes, poate fi generat un sumar al unui set extins de notițe, cu diferite stiluri vizuale, ba chiar, la nevoie, și coperți pentru o astfel de lucrare. Atunci când folosiți browser-ul Samsung Internet, rutinele AI pot genera sumarul unei pagini web. Din păcate, nu toate aceste opțiuni vor fi disponibile din prima zi în limba română, însă Samsung promite să rectifice acest neajuns.

AI-ul generativ strălucește și atunci când încercați să editați fotografii: dacă doriți eliminarea anumitor personaje sau elemente din scenă, sau repoziționarea acestora, AI-ul va încerca să umple spațiile goale într-un mod cât mai credibil, apelând, acolo unde considera potrivită o astfel de abordare, și la introducerea unor elemente vizuale noi, generate pe loc. În exemplul pe care l-am putut experimenta, a generat un mop pentru a ascunde un perete gol.

Samsung Galaxy S24
Foto: Samsung

Nu în ultimul rând, atunci când se încearcă rotirea unei poze pentru a încadra cat mai corect subiectul dorit, AI-ul poate genera conținut potrivit pentru colțurile care, în scenariile uzuale, rămâneau libere. Această funcție a dat rezultate foarte bune în cele câteva imagini de test pe care am avut ocazia să le realizăm.

De altfel, cei de la Samsung promit că, în timp ce procesarea imaginilor realizate cu modelele anterioare era limitată la câteva scenarii predefinite (cum ar fi plajă, pădure, sport etc.), aceasta va „învăța mereu” lucruri noi atunci când realizați fotografii cu telefoanele Galaxy S24, bazele de date la care rutinele AI au acces urmând să se afle într-o continuă evoluție.

Rămâne de văzut însă cât de utile se vor dovedi toate aceste scenarii AI în viața de zi cu zi și modul în care lumea își va folosi telefoanele, mai ales în condițiile în care multe dintre aceste funcții sunt disponibile doar în aplicațiile proprietare Samsung și doar atunci când este permisă procesarea AI din cloud și nu doar cea restricționată la dispozitivul propriu-zis.

Samsung Galaxy S24
Foto: Samsung
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult