Industria smartphone-urilor se pregătește pentru o nouă rundă de schimbări importante, iar Samsung se află în centrul acestora.
Compania din Coreea de Sud se confruntă cu provocări destul de mari în dezvoltarea următoarei generații de telefoane premium, mai ales în ceea ce privește procesoarele care vor sta la baza seriei Galaxy S25.
Conform unor surse din industrie, Qualcomm cere sume considerabile pentru noile sale procesoare Snapdragon 8 Elite, prețul ajungând până la echivalentul a 182 de euro per unitate.
Această situație ar putea duce la o creștere inevitabilă a prețului final al telefoanelor din gamele Galaxy S25 și S26.
Procesorul va fi primul chip Snapdragon fabricat folosind procesul de 3 nanometri al TSMC, ceea ce va adăuga alte costuri.
Samsung se confruntă cu dificultăți mari în producția propriilor procesoare Exynos.
Divizia Samsung Foundry nu reușește să obțină un randament de producție satisfăcător pentru procesul de fabricație la 3 nanometri, acesta fiind undeva între 20% și 30%, mult sub pragul de 70% necesar pentru o producție eficientă din punct de vedere economic.
Din acest motiv, compania va fi nevoită să renunțe la utilizarea procesorului Exynos 2500 pentru seria Galaxy S25, optând în schimb pentru procesoarele Qualcomm pentru toate piețele.
Procesorul Snapdragon 8 Elite promite performanțe de top, având două nuclee Prime care funcționează la o frecvență de 4,32 GHz și șase nuclee de performanță ce ating 3,53 GHz.
Similar cu strategia MediaTek pentru Dimensity 9300 și 9400, noul procesor nu include nuclee dedicate eficienței energetice.
Situația devine și mai complicată când privim spre viitor.
Pentru seria Galaxy S26 din 2026, compania trebuie să găsească soluții pentru a evita o creștere semnificativă a prețurilor.
Samsung lucrează la procesorul Exynos 2600, care ar urma să fie fabricat folosind procesul de 2 nanometri.
Această tehnologie ar putea aduce îmbunătățiri semnificative față de procesul de 3 nanometri al TSMC.
Samsung Foundry se concentrează acum pe îmbunătățirea competitivității sale în procesul de fabricație la 2 nanometri, sperând să evite problemele întâmpinate cu nodul de 3 nanometri.
În prezent, TSMC domină piața cu o cotă de 64% în industria de foundry (sau „turnătorie”), în timp ce Samsung deține doar 12%.
Pentru consumatori, aceste provocări tehnice și financiare ar putea însemna prețuri mai mari pentru viitoarele flagship-uri Samsung din seriile S25 și S26.