Probabil singurul dezavantaj real al lui Galaxy S8 este autonomia. După dezastrul de anul trecut legat de acumulatorii din Galaxy Note7, Samsung a decis să păstreze dimensiunile bateriilor de pe generaţia S7, în ciuda faptului că noua serie S8 vine cu display-uri mult mai mari şi mai luminoase.
Astfel, autonomia lui Galaxy S8 poate fi chiar mai slabă decât cea de pe S7 în situaţii de utilizare similare, oferind probabil pentru cei mai mulţi utilizatori o zi întreagă de lucru, în condiţiile în care telefonul este folosit aproximativ 4 ore pe zi pentru browsing, fotografie şi jocuri, cu conturi de e-mail, reţele de socializare şi folosit de câteva ori pe zi pentru apeluri de voce. Utilizatorii care folosesc intens smartphone-ul în fiecare zi ar putea să nu reuşească să atingă nici măcar această performanţă.
Din fericire, Samsung oferă şi câteva soluţii pentru economisirea energiei. În primul rând, există un mod de funcţionare economic, care limitează puterea procesorului la 70%, limitează luminozitatea display-ului şi scade rezoluţia de la QHD+ la FHD+. De altfel, Samsung setează telefoanele din fabrică pe rezoluţie FHD+, fiind la latitudinea utilizatorilor să acceseze manual rezoluţia nativă.
Samsung începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de vechiul TouchWiz, Samsung Experience 8.1 reprezentând o schimbare radicală a design-ului interfeţei. Totul este mai aerisit, font-urile sunt mai plăcute pentru citit, în timp ce paleta cromatică a suferit de asemenea modificări. Vechile tonuri alăbstrui au fost înlocuite în mare parte cu albul, centrul de notificări şi meniul de setări fiind foarte plăcute din acest punct de vedere.
Pictogramele sunt în continuare încadrate în pătrate foarte rotunjite, însă pictogramele aplicaţiilor descărcate din Google Play Store îşi păstrează forma obişnuită (există şi opţiune de încadrare în chenar). La prima vedere am putea spune că şi Samsung, alături de alţi producători a renunţat la mult apreciatul App Drawer din Android, însă în cazul lui Galaxy S8, acesta a fost doar ascuns. O glisare de sus în jos, sau de jos în sus în meniul principal aduce sertarul cu aplicaţii, acesta putând fi apoi navigat pe orizontală. Închiderea sa se face prin acelaşi gest, sau apăsând butonul back de pe ecran.
Meniul principal este organizat pe pagini, iar toate aplicaţiile nou instalate primesc scurtătură automată pe ecranele din dreapta. Spre diferenţă de alte interfeţe pentru Android, pentru ştergerea scurtăturilor pentru ecran sau dezinstalarea aplicaţiilor nu mai este necesară mutarea pictogramei în partea de sus a ecranului. O apăsare lungă pe oricare pictogramă aduce un meniu contextual (similar cu click dreapta de pe desktop), care oferă astfel de opţiuni (ştegerea scurtăturii, dezinstalarea aplicaţiei, etc.).
În partea de jos a ecranului sunt în permanenţă afişate butoanele de navigaţie, care pentru prima dată pe seria Galaxy S sunt virtuale şi nu fizice (mecanice sau capacitive). Acestea pot fi pentru prima dată reordonate, butonul de back putând fi repoziţionat pe partea stângă, asemeni setărilor implicite din Android. Butonul Home rămână însă tot timpul în centru şi este singurul care beneficiază de funcţionalitate Force Touch. Fiecare apăsare mai puternică în partea de jos a ecranului provoacă o vibraţie a telefonului care simulează apăsarea unui buton, efectul fiind similar cu cel al butonului Home de pe iPhone. Diferenta este că butonul de pe Galaxy S8 este integrat în display. În cazul acesta, apăsarea butonului Home este posibilă chiar şi atunci când ecranul este stins. În schimb, apăsarea lungă a acestuia aduce în prim plan Google Assistant.
Şi că tot vorbim de asistenţi virtuali, Bibxy este probabil funcţia despre care Samsung a vorbit cel mai mult în cadrul prezentării oficiale. Acesta beneficiază de un ecran propriu în stânga meniului principal, de un buton fizic dedicat (care nu poate fi reprogramat decât cu software neoficial) şi poate fi folosit chiar şi atunci când ecranul este stins.
Din păcate, pentru utilizatorii de Google Now, funcţionalitatea Bixby este inutilă. Asistentul virtual de la Samsung oferă card-uri bazate pe activitatea utilizatorului, însă nu poate cunoaşte atât de multe despre acesta, întrucât nu are la fel de mult acces precum Google. Pe de-o parte, Bixby ar putea fi de ajutor pentru cei care nu vor să ofere celor de la Google atât de multe informaţii, pe de altă parte, integrarea cu aplicaţii şi servicii este momentan inexistentă.
Controlul vocal pentru Bixby nu este funcţional încă şi nu va fi nici la lansarea telefonului de pe 28 aprilie (sau 21, pentru cei care au comandat în avans), iar ştirile livrate prin intermediul Flipboard nu sunt tocmai relevante pentru utilizatorii din România. Această funcţie ar fi putut foarte simplu să nu existe pentru dispozitivele vândute la noi în ţară, iar tasta respectivă putea să rămână neprogramată sau chiar să fie ataşată de Google Now pentru funcţionalitate într-adevăr utilă.
Bixby poate deveni enervant în special atunci când faci fotografii, întrucât galeria foto este printre puţinele aplicaţii care beneficiază de funcţionalitate Bixby Vision. Fiecare fotografie deschisă în galerie este mai întâi analizată de Bixby, iar acest lucru este semnalat cu un cerc albastru în mijlocul fotografiei. Având în vedere că asistentul virtual nu cunoaşte limba română şi nici locuri de la noi din ţară, bulina albastră din galerie este de-a dreptul enervantă şi inutilă.
Design de excepţie
Performanţă de top
Camere foto excelente
Include căşti de calitate în pachet
Autonomie a bateriei neimpresionantă
Vine din fabrică cu rezoluţie scăzută
Butonul Bixby este inutil