Am avut ocazia de a noile dispozitive Samsung pentru o oră cu doar câteva zile înainte de lansare. Astfel, odată cu anunțul oficial, venim și cu primele impresii rapide despre aceste dispozitive, începând cu dispozitivul principal anunțat, telefonul pliabil Galaxy Z Fold3, primul de la Samsung echipat cu o cameră sub ecran și totodată primul telefon pliabil compatibil cu stylus S-Pen.
La prima vedere, noul Galaxy Z Fold3 nu este extrem de diferit față de Galaxy Z Fold2-ul de anul trecut. Adevărul este că diferențele de design sunt minime, însă există câteva diferențe la nivelul construcției, configurației interne și câtorva tehnologii care au fost implementate la nivelul ecranului.
Din punct de vedere al specificațiilor, avem de a face cu un chipset Snapdragon 888, 12 GB memorie RAM și 256 sau 512 GB stocare internă. Ecranul exterior este acum un model echipat cu panel Dynamic AMOLED 2X la 120 Hz, cu diagonală de 6,2” și rezoluție 2.268 x 832 pixeli. Upgrade-ul principal este, desigur, trecerea de la 60 la 120 Hz. Acesta are exact aceeași formă și găzduiește o cameră de 10 megapixeli în partea de sus, cu același „punch hole”.
Ecranul intern pare de asemenea neschimbat la prima vedere: Dynamic AMOLED 2X, diagonală de 7,6”, și 120 Hz cu rezoluție 2.208 x 1.768 pixeli. Panelul este în continuare protejat cu o folie din plastic, iar pe centru poate fi în continuare observată deja faimoasa „cută” în zona pliabilă. Diferența o face însă în zona de sus faptul că nu mai avem de a face cu un ecran perforat. Samsung a integrat pentru prima dată o cameră foto sub ecranul Infinity Flex, însă se vede că vorbim despre o primă generație. În timp ce pe anumite nuanțe, camera este foarte bine ascunsă, pe culori foarte deschise, precum alb, poate fi observată o rezoluție scăzută în zona camerei foto. Este un efect similar cu ceea ce exista anul trecut pe ZTE Axon 20 și care, teoretic a fost rezolvat pe Axon 30 și noul Xiaomi Mi MIX4. Vom vedea cum arată în realitate acele telefoane când vor ajunge și în Europa.
În utilizare normală, la fel ca în cazul orificiilor pentru cameră și notch-urilor de pe telefoanele Apple, nu vei mai observa acel lucru, însă fiind o tehnologie nouă, va ieși cu siguranță în evidență la început. Camera care este ascunsă însă sub ecran are o rezoluție de doar 4 megapixeli, dar are o diafragmă deschisă cu valoare f/1.8, deci va permite unei cantități mari de lumină să ajungă în senzor. Samsung spune că această cameră este realizată în special pentru videoconferințe.
De altfel, pentru selfie-uri, există și alte opțiuni: camera frontală de pe Cover Screen sau camera principală, care poate fi folosită pentru autoportrete pe ecranul exterior. De altfel, camera principală nu a primit upgrade-uri față de anul trecut. Vorbim despre un sistem cu trei senzori de 12 megapixeli cu exact aceleași capabilități: wide 12 megapixeli f/1.8 cu stabilizare optică, ultrawide 12 megapixeli f/2.2 și un zoom 2x cu stabilizare optică. În consecință, Galaxy Z Fold3 nu filmează în 8K, ci doar în 4K la 60 de cadre pe secundă.
Samsung vorbește mult despre productivitate în raport cu Galaxy Z Fold3, iar pentru a aduce acest lucru în discuție, compania a integrat și suport pentru stylus-ul S-Pen. Oficial însă, noul telefon pliabil este compatibil doar cu două modele noi de S-Pen: fie noul S-Pen Fold, fie un nou model S-Pen Pro, care include un buton care face trecerea între compatibilitatea cu restul dispozitivelor și Fold. Diferența între acestea și cele vechi este un vârf mai puțin ascuțit, care nu afectează folia de pe ecran. Pentru a acomoda stylus-urile și pentru a oferi rezistență mai bună în timp, Samsung spune că a apelat la o nouă folie de ecran, cu 80% mai rezistentă decât cea de pe generațiile precedente.
Și că tot vorbim despre materiale, Samsung a construit acest model folosind sticlă Gorilla Glass Victus pentru ecranul exterior și spate, sticlă Gorilla DX pentru lentile și un aluminiu nou, numit Armor Aluminium, care este cu 10% mai rezistent decât pe generațiile anterioare. Astfel, și greutatea noului Fold este cu 10 grame mai mică decât a lui Fold2. În practică, n-am sesizat nicio diferență de dimensiuni sau greutate. Un alt avantaj al lui Galaxy Z Fold3 ar fi rezistența la apă, IPX8, binevenită pe un telefon premium scump.
Samsung a vorbit și despre funcțiile software de multitasking, care ar trebui să fie semnificativ îmbunătățite, dar în scurtul timp petrecut cu telefonul nu am observat mari schimbări. În continuare poți afișa câte trei aplicații simultan pe ecran, dar compania promite suport pentru formatul de ecran pătrat în mai multe aplicații. Au fost menționate companii partenere precum Spotify, Google, Microsoft și Netflix. Experiența de utilizare a S-Pen-ului pare neschimbată față de dispozitivele Note din trecut, ceea ce va fi un lucru bun pentru cei care doresc să înlocuiască un Note cu un Galaxy Z Fold3.
Telefonul integează și funcționalitate dual-SIM, și rămâne cu un senzor de amprentă pe laterala din dreapta. Pentru S-Pen va exista o husă care poate găzdui stylus-ul, dar locașul unde acesta este atașat poate fi scos, pentru a ține pen-ul la îndemână doar atunci când ai nevoie de el. Dacă este ceva ce ar putea să dea emoții este acumulatorul de 4.400 mAh, care alimentează un ecran mare la 120 Hz, pe care vei dori să îl folosești cât mai mult. Vom vedea în review dacă autonomia se ridică la nivelul așteptărilor unui smartphone high-end din zilele noastre.
Așa cum era de așteptat, Samsung nu va livra un încărcător în pachetul lui Galaxy Z Fold3, dar va oferi un pachet de accesorii numit „Note”, în care va fi integrat stylus-ul, alături de un adaptor de priză rapid de 25W. Cablul USB-C este livrat în cutia telefonului.
Galaxy Z Fold 3 va fi disponibil din 27 august în culorile Phantom Black, Phantom Silver și Phantom Green la prețul de 1.799 euro pentru varianta de bază cu 12 GB RAM și 256 GB stocare.