Google a lansat chiar azi o nouă versiune a aplicaţiei Gmail pentru telefoane mobile. Cei care au Internet pe telefonul mobil vor putea folosi Gmail 2.0 pentru a-şi verifica contul de mail oferit de Google. Am instalat-o, am testat-o şi iată o prezentare detaliată a aplicaţiei Gmail 2.0 pentru telefoanele mobile.
Pentru orice telefon
Cei de la Google au gândit bine. În loc să facă un program pentru un sistem de operare gen Windows Mobile sau Symbian au preferat să lucreze pe Java. Telefoanele inteligente au o cotă mică de piaţă din totalul telefoanelor mobile. Aşa, la ora actuală, orice telefon are Java, deci potenţialul de răspândire al aplicaţiei (şi automat al utilizării pe telefon al Gmail) este foarte mare.
Aşa se face că Gmail 2.0 merge pe (aproape) orice telefon. Tot ce îţi trebuie este o conexiune la net. Programul poate fi descărcat direct pe telefon de la adresa m.google.com/mail. Kit-ul de instalare are aproximativ 260 KB.
Interfaţă şi funcţii
Gmail 2.0 are interfaţa tradusă şi în limba română. Însă, dacă ştii engleză, te sfătuiesc să nu alegi versiunea în română. Nu de alta, dar te vei trezi cu traduceri kilometrice. Toate serviciile Google au problema asta. Probabil ar trebui să caute pe cineva care să nu mai facă traduceri mot a mot.
Programul are multe aspecte de apreciat dar şi câteva scăpări. E de apreciat, în primul rând, că încearcă – şi în mare parte reuşeşte – să aducă pe telefon funcţiile care se regăsesc în versiunea normală. În cadrul meniurilor vei găsi toate operaţiunile importante: arhivarea şi ştergerea email-urilor, marcarea ca spam a mesajelor nesolicitate, marcarea ca citite/necitite etc. Poţi, de asemenea, aplica steluţă mesajelor, dar nu le poţi atribui niciun label.
Gmail 2.0 este rapid şi econom. La fiecare încărcare, Gmail afişează traficul făcut. Când accesezi o listă lungă de mesaje, nu sunt încărcate decât primele mail-uri. Restul se încarcă pe parcurs ce faci scroll.
Instrumente moderne
Noua versiune a programului vine cu câteva noutăţi interesante. Prima pe listă este suportul pentru conturi multiple. Dacă ai mai multe conturi de Gmail, le poţi configura pe fiecare în parte şi adăuga în aplicaţia Gmail.
O altă noutate este posibilitatea folosirii (parţiale) offline a programului. De exemplu, poţi compune şi da Send la un mesaj când, nu-ţi merge net-ul. Programul îl va salva pe telefon şi-l va trimite imediat cum va reveni conexiunea. Agenda de contacte şi căutarea sunt alte funcţii importante care nu lipsesc din mica aplicaţie pentru telefoanele mobile.
Aşa cum pe PC multe funcţii au atribuite câte o combinaţie de taste pentru cei care preferă tastatura în locul mouse-ului, la fel în Gmail pentru telefoane mobile majoritatea operaţiunilor pot fi apelate direct din tastatură. De exemplu, în loc să dai navighezi prin meniu câteva secunde, poţi răspunde imediat la un mesaj apăsând tasta 4.
Partea proastă
Fiind o mică aplicaţie pentru telefoanele mobile, Gmail 2.0 nu avea cum să ofere exact aceeaşi funcţionalitate ca un program de PC. Aşa se face că email-urile sunt afişate numai în format text iar ataşarea fişierelor la mesaje nu este posibilă.
Concluzionând, Gmail 2.0 este o aplicaţie care n-ar trebui să lipsească de pe telefoanele celor care folosesc Gmail în mod curent şi, în plus, au un abonament de date pe telefon. Este mică, rapidă, uşor de folosit şi foarte practică.