Google şi-a onorat promisiunea pe care a făcut-o acum două săptămâni şi a anunţat platforma software cu care intenţionează să motorizeze accesoriile inteligente ale viitorului: Android Wear. O versiune modificată a platformei pentru telefoane şi tablete care a cucerit lumea, Android Wear îsi propune să ofere dezvoltatorilor şi utilizatorilor un mediu prietenos natural şi să repete povestea de succes a sistemului de operare Android.
Disponibilă în acest moment într-o versiune Developer Preview, platforma software Android Wear vizează pentru început doar segmentul de piaţă al ceasurilor inteligente, cel care s-a bucurat de altfel şi de cea mai mare atenţie până acum. Sundar Pichai a anunţat că suportul Android Wear va acoperi treptat şi alte tipuri de accesorii inteligente, însă primul efort Google se va concentra doar pe ceasuri. Nici facilităţile software nu sunt complete în acest moment, SDK-ul complet urmând să fie lansat undeva în cursul acestui an.
După cum era de aşteptat, Android Wear foloseşte o versiune modificată a nucleului platformei Android iar interfaţa sa este o extensie a asistentului digital Google Now. Cadranele viitoarelor ceasuri bazate pe această platformă vor deveni ecrane secundare pentru panourile cu informaţii pe care le oferă Google Now în acest moment pe smartphone-urile Android, iar controlul prin voce va deveni şi mai important deoarece Android Wear promite un mod de lucru care nu necesită prea multe interacţiuni tactile.
Interfaţa Android Wear este optimizată atât pentru cadranele dreptunghiulare cât şi pentru cele rotunde, ceea ce va oferi producătorilor mai multă libertate în alegerea unui design.
Conform anunţului oficial făcut de Google, Android Wear va afişa cele mai importante informaţii atunci când utilizatorul are nevoie de ele, urmând să fie mai mult decât o banală extensie a sistemului de notificări de pe un smartphone. Dezvoltatorii de aplicaţii vor avea la dispoziţie un set nou de interfeţe software care vor permite afişarea unor notificări mai complexe cu care se poate interacţiona direct prin voce sau atingere, opţiuni de agregare a datelor din aplicaţii şi un mod bidirecţional de comunicare ce promite un control mai bun al telefonului mobil prin intermediul ceasului inteligent.
Activităţile sportive nu sunt uitate, Android Wear incluzând suport pentru mai multe tipuri de senzori şi fiind capabil să ofere în permanenţă informaţii despre viteză, distanţă, calorii consumate şi alte informaţii de acest fel.
Google a anunţat că lista sa de parteneri include deja producători de echipamente precum Asus, HTC, LG, Motorola sau Samsung, producători de cipuri precum Broadcom, Imagination Technologies, Intel, Mediatek sau Qualcomm şi un producător tradiţional de ceasuri: Fossil.
Primele două modele anunţate sosesc din direcţia LG şi Motorola. LG a anunţat G Watch, un model tradiţional cu design rectangular care este dezvoltat în colaborare cu Google, confirmând astfel zvonurile anterioare. Acesta va oferi un ecran cu diagonală de 1,65” şi rezoluţie de 280 x 280 pixeli, 512 MB de memorie RAM şi 4 GB de memorie internă, acesta urmând să ajungă pe piaţă în cursul celui de-al doilea trimestru al anului.
Modelul Motorola este mai interesant deoarece compania a adoptat un design rotund tradiţional şi promite că va folosi materiale de foarte bună calitate, Moto 360 urmând să se apropie astfel de ceasurile tradiţionale şi să satisfacă gusturile celor care nu agreează în mod deosebit designul sporti al modelelor lansate până acum. Acest produs va fi lansat şi el în vară.