Google Assistant este un ajutor indispensabil pentru unii utilizatori de Android, însă acesta este surprinzător de absent pe o altă categorie foarte răspândită de dispozitive: PC-uri desktop.
Serviciu de asistență prin comandă vocală intens promovat de Google nu are nicio prezență oficială pe desktop, nici măcar prin intermediul browser-ului Chrome, lucru pe care chiar și Amazon Alexa știe să-l facă (pentru utilizatorii din anumite regiuni ale lumii). În continuare, Google nu dă niciun semn că intenționează să schimbe această situație, așa că un dezvoltator oarecare și-a asumat provocarea de a crea un client Google Assistant surogat, special pentru PC-uri și laptopuri.
Cu siguranță, motivul pentru care Google nu a făcut asta deja este ușor de intuit: este mai eficient să folosești mouse-ul și tastatura pentru a face diverse lucruri pe desktop. Până și Microsoft a înțeles asta, retrăgând treptat integrarea pentru asistentul Cortana.
Probabil că altfel stau lucrurile pe dispozitivele Chrome OS, acestea folosind un sistem de operare nu la fel de puternic ca Windows, dar aflat pe deplin sub controlul Google. Astfel, chiar dacă nu ai mare nevoie de serviciile Assistant, cu siguranță Google poate gândi câteva scenarii pertinente de utilizare
Aparent, tot de la Chrome OS a venit și inspirația pentru dezvoltatorul Melvin Abraham, care a creat ceea ce Google refuză să ia în considerare.
În mod surprinzător, interfața neoficială Google Assistant pentru desktop este surprinzător de bună, potrivit experiențelor avute de cei care au avut curajul să o încerce. Aceasta arată ca un hibrid între versiunea Google Assistant pentru smartphone și versiunea destinată pentru afișaje inteligente, dar cu suport pentru tastatură și personalizare. Totuși, mai sunt unele lucruri care lipsesc, cum ar fi comenzile pe ecran pentru dispozitivele smart din locuință.
De departe, cel mai mare inconvenient al versiunii neoficiale Google Assistant pentru PC este procesul de configurare. În timp ce aplicația în sine poate fi descărcată și instalată relativ ușor, configurarea necesită 13 pași, acoperit un ghid detaliat furnizat de dezvoltator. Complicat pentru utilizatorii obișnuiți, procesul este o consecință inevitabilă a lipsei suportului direct din partea Google. În plus, este posibil ca această aplicație să nu rămână funcțională pentru mult timp. Dezvoltatorul acesteia a folosit API-ul Google Assistant în moduri neintenționate de Google, compania americană putând interveni oricând pentru blocarea acesteia. Între timp, fanii Google Assistant care vor să experimenteze cu funcțiile acestuia pe PC sunt liberi să o facă, dacă au ceva timp liber la dispoziție și disponibilitatea să ignore eventuale bug-uri.