Google Pixel 9 / Pixel 9 Pro Review: cele două smartphone-uri care au speriat vestul, acum și în Est

12.09.2024
Google Pixel 9 / Pixel 9 Pro Review: cele două smartphone-uri care au speriat vestul, acum și în Est

Indiferent de marca telefonului folosită, de foarte multe ori am auzit, de la utilizatorii Android, “ce bine ar fi să apară și la noi oficial Google Pixel”. Fie că își doreau actualizările Android la zi, fie că suspinau după anumite funcții regăsite doar pe Pixel sau după performanțele camerelor de pe dispozitivele Pixel, întotdeauna exista un motiv pentru care device-ul Google era nelipsit de pe buzele acestora. Și iată că acum, la cea de-a noua generație a acestor smartphone-uri, Google le-a îndeplinit dorința, lansând atât modelele Pixel 9 standard, cât și cele Pro în țara noastră.

Amândouă (Pixel 9 si Pixel 9 Pro) ne-au sosit la test, le-am întors pe toate părțile și, credem noi, suntem gata să vă dăm verdictul în privința nelipsitelor întrebări “merită să treci de la vreun alt Android la Pixel?” sau “merită să faci trecerea de la iPhone la Pixel?”.

Google Pixel 9
Google Pixel 9 față

Impresii de flagship, cu mici diferențe

Ei bine, în ceea ce privește experiența de “unboxing” a acestor telefoane, sentimentul pe care ți- l lasă ambele terminale este cel de… “flagship”. Cutiile îmbrățișează aspectul și materialele minimaliste, prietenoase cu mediul, pe care le întâlnim și la concurență, iar lipsa încărcătoarelor din pachete se încadrează în aceleași… hmm… standarde.

Și construcția lor exterioară mă duce cu gândul la aceeași concurență principală, atât din tabăra Apple, cât și cea Samsung, cu margini drepte și muchii rotunjite la colturi. Ba chiar și “vizorul” caracteristic telefoanelor Pixel, care adăpostește camerele de pe spate, se încadrează în această direcție de design nouă. Un plus major pentru Google este compatibilitatea anumitor carcase și huse de protecție pentru ambele modele de Pixel 9 (standard și Pro), lucru ce demonstrează și dimensiunile exterioare identice ale celor două terminale.

Google Pixel 9
Google Pixel 9 Pro se potrivește perfect în husa pentru Pixel 9

Diferența se face însă la calitatea afișajului de pe Pixel 9 Pro, LTPO OLED de 6,3 inci, cu rezoluție 2856×1280, suport HDR10+, refresh rate variabil până la 120 Hz și o luminozitate de top de 3000 de niți. Spre comparație, modelul Pixel 9 se mulțumește cu un ecran OLED cu diagonala de 6,3 inci, rezoluție 2424×1080, rată de refresh fixă (60 Hz sau 120 Hz), suport HDR10+ și o luminozitate maximă de “numai” 2700 de niți.

În ciuda specificațiilor, la prima vedere telefoanele par identice, ambele fiind construite pe un cadru metalic din aluminiu, cu protecție Gorilla Glass Victus 2 atât pe față, cât și pe spate, până și greutățile fiind aproape identice (198g modelul standard vs. 199g cel Pro). Google trebuie însă trași un pic de urechiușe în privința setării implicite de refresh rate de pe Pixel 9, livrată din cutie la valoare de numai 60 Hz, diferența de fluență față de 120 Hz-ul de pe Pixel 9 Pro fiind mai mult decât vizibilă. Din fericire, poți rezolva rapid problema din opțiunile telefonului. Tot la capitolul similitudini între cele două modele se încadrează și certificarea IP68 pentru rezistența la praf și apă.

Google Pixel 9
Foto: Google Pixel 9 spate

Cei doi “frați pixelați” împărtășesc, de asemenea, aceeași inimă: procesorul Tensor G4, optimizat, după spusele celor de la Google, pentru post-procesarea foto, machine learning și AI. Ajungem imediat și la acest capitol. Până atunci însă, este de notorietate faptul că, atunci când este pus la lucru în benchmark-uri sintetice, Tensor G4 nu se compară cu ofertele de top din gama Snapdragon de la Qualcomm și nici măcar cu cele similare de la MediaTek. Totuși, în sistemul de operare, aplicațiile și jocurile pe care le-am încercat, nici Pixel 9 Pro și nici modelul standard nu au dat semne că gâfâie. Ce-i drept, în unele jocuri nu sunt disponibile setările calitative maxime, iar telefoanele se încing în sesiuni ludice mai lungi.

În privinta memoriei RAM, Pixel 9 Pro are avantajul a 4 GB suplimentari, acesta dispunând de 16 GB de memorie RAM, față de “numai” 12 GB de memorie RAM la Pixel 9. Iar ca stocare, ambele modelele testate au sosit cu o capacitate de numai 128 GB, nu prea generoasă și un motiv în plus pentru ca Google să-ți bage pe gât reclame la stocarea în cloud oferită de companie contra cost. Nici tipul stocării locale – UFS 3.1 – nu-i tocmai demn de a genera entuziasm, alte soluții concurente oferind deja UFS 4.0.

Google Pixel 9
Google Pixel 9 Pro față

Asemănările dintre Pixel 9 și fratele său Pro continuă și în ceea ce privește implementarea, pe ambele modele, a senzorilor de amprenta ultrasonici, plasați sub display, precum și a vitezelor de încărcare mult prea mici față de concurență: 27W prin fir și doar 12W wireless, prin dispozitivele compatibile cu standardul Qi. Ba chiar și capacitățile bateriilor sunt identice: 4700 mAh atât pentru Pixel 9, cât și pentru Pixel 9 Pro.

De asemenea, ambele telefoane sosesc cu Android 14 preinstalat, iar Google promite nu mai puțin de șapte ani de upgrade-uri majore și actualizări de securitate pentru sistemul de operare.

Google Pixel 9 Pro Spate

Ergonomia Google lasă de dorit

După câteva săptămâni petrecute în companiile celor două device-uri Google, pot spune cu mâna pe inimă că nu mă împac de nicio culoare cu câteva aspecte ale acestora. Probabil cel mai enervant este butonul de Power, plasat pe latura dreaptă deasupra celor dedicate ajustării volumului: de fiecare dată când încerc să pornesc ecranul, mă trezesc apăsând pe volume up, acolo fiind poziția unde, pe toate celelalte telefoane, regăsești butonul Power. Chiar nu înțeleg plasamentul acesta, lipsit de ergonomie și complet neintuitiv.

De asemenea, ca preferință personală, primul lucru pe care îl fac atunci când îmi setez un nou telefon cu Android drept dispozitiv principal este sa elimin widget-ul cu bara de căutare Google de pe desktop. Îl găsesc complet inutil: dacă am nevoie sa caut ceva pe Internet, o pot face din Chrome. Ei bine, această bară este acum plasată în partea de jos a ecranului, acolo unde ar trebui să se regăsească iconițele aplicațiilor principale (Phone, Messages, Chrome, Camera), incomodând din nou persoanele obișnuite cu dispunerea clasică a pictogramelor de pe restul telefoanelor cu Android. Mai mult, această bară nu poate fi nici eliminată de pe ecran și nici măcar mutată, sporind și mai mult frustrarea utilizatorului.

Plasamentul invers al butonului de Power relativ la cele de volum duce la apăsări greșite.

 

În fine, obișnuința cu alte interfețe Android față de cea clasică își spune cuvântul și în ceea ce privește meniurile de setări ale celor două telefoane. Cauți și sapi după funcții și opțiuni relativ banale, pe care pe Samsung, Motorola sau Xiaomi le găsești în locuri logice, însă pe Pixel sunt ascunse mai bine. Și aici este doar vina Google pentru că a așteptat atâția ani până să lanseze Pixel și în România, interfețele alternative provenite de la alți producători fiind deja împământenite în memoriile și reflexele utilizatorilor de la noi din țară.

Gemini: AI sau n-AI?

Vă spuneam că primul lucru pe care îl fac la setup-ul unui telefon Android nou este să elimin widget-ul Google de pe home screen. Ei bine, al doilea este dezactivarea Google Assistant, un alt element pe care, atenție, pentru uzul propriu, îl găsesc cvasi-inutil. Așa că înlocuirea acestuia cu Gemini, chatbot-ul pe care Google îl propune în lupta sa OpenAI sau alți concurenți de pe piață nu pot să zic că mă încântă foarte mult.

Discuțiile cu un asemenea chatbot nu sunt tocmai prioritare printre acțiunile pe care le desfășor în mod uzual pe un telefon. Funcții mai avansate, precum sumarizarea de mesaje e-mail sau pagini de web se pot dovedi utile, dar, dar mai degrabă pe un dispozitiv pe care să am posibilitatea de a lucra activ, gen laptop, desktop sau o tabletă.

Mai mult, în regiunea noastră nici măcar nu este disponibilă întreaga funcționalitate bazată pe AI a Gemini: aplicația Pixel Studio, care gestionează porțiunea generativă de imagini, nu poate fi instalată încă, la ora redactării acestui review. Și, alături de ea, dispare mai bine de jumătate din farmecul AI-ului. Bine măcar că își face apariția Circle to Search, popularizat de la începutul anului pe… telefoanele concurenței.

Camerele sunt vedetele show-ului

Dacă, în ceea ce privește procesorul sau ergonomia, Pixel 9 încă scârțâie, iar AI-ul ba este, ba nu este, argumentul suprem atunci când vine vorba de noile telefoane de la Google este reprezentat de sistemele de camere cu care sunt echipate și rezultatele pe care acestea le dau.

În privința senzorului principal, atât Google Pixel 9, cât și Pixel 9 Pro utilizează un senzor principal de 50 MP, cu apertură de 1,7 și stabilizare optică, iar obiectivul secundar este unul ultra-wide de 48 MP, apertură de 1,7 și unghi de 123˚. Modelul Pro plusează cu o a treia cameră, telephoto, de 48 MP, apertură de 2,8, capabilă de zoom optic 5x și stabilizare optică. În schimb, modelul standard trebuie să se mulțumească cu un zoom 2x realizat prin crop pe senzorul principal.

Și la camera selfie există diferențe, Pixel 9 fiind dotat cu un senzor de 10,5 MP, în timp ce Pixel 9 Pro urcă până la 42 MP. Lăsând cifrele la o parte, ambele camere selfie fac poze destul de bune, inclusiv în ceea ce privește decupajele atunci când este utilizat modul portret.

De asemenea, când vine vorba de fotografie, Google respecta tradiția Pixel, oferind unele dintre cele mai calitative și detaliate cadre, indiferent de camera pe care alegeți să o folosiți. Este adevărat, post-procesarea Google este deja notorie, fiind pus accentul pe HDR, pe contrastul crescut și evidențierea, uneori agresivă, a porțiunilor aflate în umbră. Spre comparație, Samsung tinde să scoată cadre cu culori mai vii, câteodată nerealiste, în timp ce iPhone păstrează look-ul mai natural, dar și mai inestetic pentru publicare imediată. Nu este de mirare că utilizatorii de telefoane cu Android caută mereu versiunile modificate ale aplicației GCam, în încercarea de a obține rezultate similare cu dispozitivele Pixel.

Google Pixel 9 „vizorul” cu camere

Rezultate excelente am întâlnit și la pozele cu zoom (cu limitele de rigoare la Pixel 9 standard), dar și în cadrele ultra-wide. La modul portret, când vine vorba de contururi de altă natură decât cea umană, aplicația de cameră a mai dat rateuri, fie ratând unele decupaje, fie neaplicând efectul de bookeh pe întregul fundal. Pe timp de noapte, Pixel 9 Pro s-a achitat cu brio de sarcini, chiar și în condiții de beznă totală sau cu zoom activ. În schimb, Pixel 9 a sughițat rău, mai ales în viewport în condiții de lumină slabă, însă fotografiile rezultate au fost utilizabile, atât timp cât ne-am rezumat la camera principală. Pe noapte cu zoom, fotografiile scoase de Pixel 9 cu greu pot fi catalogate drept utilizabile.

În schimb, aplauze la unison pentru filmările cu ambele telefoane, fișierele video 4K la 60 de cadre pe secundă fiind destul de clare, bogate în detalii, bine stabilizate și fără artefacte de compresie. În plus, Pixel 9 Pro poate filma chiar și la 8K cu 30fps.

Ca ultimă mențiune legată de camere, dar și de aplicarea funcțiilor AI într-un mod ingenios, însă și util, trebuie amintit modul de fotografiere „Add Me”. Pe scurt, poți realiza două fotografii similare, dar cu protagoniști separați, în același loc, iar inteligența artificială va fi capabilă să genereze o singură poză în care să se regăsească toți subiecții din cadrele inițiale. Modul funcționează foarte bine și se dovedește foarte util atunci când trebuie să apară în poză și… fotograful.

Google Pixel 9 Pro „vizorul” cu camere

Concluzie

Dacă ar fi un motiv pentru care aș alege să utilizez un dispozitiv din gama Google Pixel 9, atunci acesta este fără urmă de îndoială reprezentat de rezultatele excelente pe care le oferă sistemele de camere implementate în aceste telefoane, cu un avantaj deloc neglijabil pentru Pixel 9 Pro.

Totuși, per total, în privința întrebărilor ridicate la începutul acestui articol, inclin să cred că răspunsurile ar fi mai degrabă negative. Nu poți să apari pe o piață dominată aproape un deceniu de alte dispozitive similare și să ai pretenția ca utilizatorii să se obișnuiscă imediat cu modul tău de a face și organiza lucrurile. Nu în condițiile în care dispozitivele concurente în continuare oferă procesoare mai bune, stocare mai rapidă și interfețe mai bine gândite și organizate.

Camerele sunt, într-adevăr, de top. Dar rezultatele în acest domeniu, când vine vorba de dispozitive flagship, sunt foarte asemănătoare, avantajele oferite de Pixel fiind mai degrabă o chestie ce ține de gust decât de superioritatea tehnică evidentă.

Iar Gemini și funcțiile AI… Să spunem că, momentan, se află într-un stadiu incipient, atât ca implementare, cât și ca utilitate propriu-zisă. Iar, cel puțin în regiunea noastră, nici măcar nu sunt disponibile pe de-a-ntregul. Ce nu lipsesc însă sunt „prețurile întregi” ale acestor dispozitive, practicate în țara noastră după cum urmează: 4.499,99 lei pentru modelul Google Pixel 9 și 5.499,99 lei pentru modelul Google Pixel 9 Pro, ambele cu stocare de 128 GB. În ambele game de prețuri, în momentul de față, cumpărătorii pot găsi opțiuni mai bune.

Părţi pozitive

· aspect și calitate a construcției de flagship
· camere de top, mai ales pe Pixel 9 Pro
· accesoriile precum husele de protecție funcționează pe ambele modele (9 și 9 Pro)
· suport software pe termen lung

Părţi negative

· ergonomia software-ului, dar și a hardware-ului, lasă de dorit
· performanțe departe de flagship-urile momentului
· implementare AI incompletă în regiunea noastră
· prețuri ridicate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult