Huawei pare să fi scăpat cel puţin temporar de interdicţiile de utilizare a tehnologiilor americane, cel puţin până în luna august, graţie unei extensii din partea guvernului SUA. Astfel, compania a fost acceptată înapoi în alianţele Wi-Fi, Bluetooth şi SD, iar acum chiar şi Google pare să poată lucra din nou în parteneriat cu producătorul chinez de smartphone-uri. Deşi nu au fost oferite declaraţii oficiale despre această situaţie, modelul Mate 20 Pro este din nou pe lista dispozitivelor compatibile cu Android Q Beta.
Pe site-ul oficial dedicat Android Q, Huawei Mate 20 Pro a fost listat din nou pentru compatibilitate cu versiunea de test, utilizatorii putând înscrie dispozitivele pentru a instala şi rula sistemul de operare Google. Acest lucru oferă speranţe pentru cei care deţin telefonul, sugerând că există posibilitatea ca un update oficial la Android Q cu EMUI 10 să poată fi lansat odată ce versiunea finală va fi disponibilă în mod oficial. Până în prezent, atât Google, cât şi Huawei au confirmat doar faptul că telefoanele deja lansate vor primi actualizări de securitate, nu obligatoriu şi noi actualizări software la noi versiuni de Android.
Din păcate însă, nu este tocmai clar ce se va întâmpla cu alte dispozitive deja lansate, precum modelele din seria P30, sau cu cele care încă nu au ajuns în magazine, precum modelul Honor 20 Pro, care încă nu a primit certificare Android din partea Google. Cât despre modelele din viitor, încă neanunţate, precum cele din seria Mate 30, nici măcar nu este clar dacă vor mai putea folosi Android în momentul lansării. Cu toate acestea, sistemul de operare Ark OS ar putea fi gata pentru a fi pre-instalat pe dispozitive în această toamnă, cel puţin pentru variantele din China.
De altfel, chiar şi preşedintele Donald Trump a recunoscut de curând că restricţiile Huawei ar putea fi eliminate, în cazul în care SUA ajunge la o înţelegere cu guvernul Chinez referitor la taxele de import pentru produsele care sunt importate din China.
Chiar dacă o parte din restricţii par să fi fost (cel puţin temporar) slăbite, situaţia Huawei pe piaţa de smartphone-uri internaţională este în continuare incertă. Chiar dacă va putea lansa noi chipset-uri ARM, întrucât licenţele pentru noul model Kirin 985 au fost deja cumpărate, pe termen mediu şi lung, compania se află într-o situaţie destul de ciudată. ARM produce design-ul nucleelor pentru toate dispozitivele mobile de pe piaţă, iar eforturile altor companii în acest domeniu s-au dovedit a fi insuficiente (Intel a produs o perioadă chipset-uri x86 pentru Android sub forma modelelor Atom, după care a renunţat la această piaţă).