Este o practică des întâlnită ca produsele aflate în dezvoltare de mai mult timp să ajungă pe piaţă echipate cu versiuni Android deja învechite şi promisiunea actualizării la o dată ulterioară.
Problema fragmentării ecosistemului Android prin lipsa de implicare a producătorilor în actualizarea versiunilor de firmware este atât de gravă încât Google a decis să livreze patch-urile critice de securitate direct prin magazinul Play Store, în speranţa că acestea vor ajunge şi la acele produse lăsate fără suport la producător. Cât despre cele nelansate, Google anunţă că nu va mai aproba noi dispozitive bazate pe versiunea Android 9 Pie începând cu data de 31 ianuarie 2020. Altfel spus, pentru a primi certificare Android şi acces în Play Store, producătorii dispozitivelor vor trebui să-şi adapteze produsele smartphone pentru a funcţiona direct cu versiunea Android 10, chiar dacă în perioada de dezvoltare au fost testate cu versiuni anterioare de Android.
În primă fază, producătorii vor putea fenta noile reguli impuse de Google trimiţând dispozitivele spre validare înainte de termenul limită, chiar dacă lansarea oficială este programată mai târziu. Probabil că ultimele dispozitive fără versiunea Android 10 vor avea lansarea undeva la începutul acestei primăveri.
Din păcate, noile reguli Google nu pot fi aplicate şi dispozitivelor care nu depind de acordarea certificării Android, cum sunt majoritatea produselor smartphone lansate pentru pieţele asiatice fără acces în Play Store şi pachetul de servicii Google preinstalat, astfel că amatorii de telefoane ieftine cu Android comandate din ofertele magazinelor asiatice ar putea să găsească în continuare versiuni învechite de firmware.