După amenda record de 5 miliarde de dolari (4,3 miliarde de euro) de anul trecut pe care Google a primit-o de la Comisia Europeană , compania începe să facă primii paşi în corectarea greşelilor care au dus la această situaţie. Paul Gennai, product manager director în cadrul Google, a dezvăluit că în curând, telefoanele cu Android vor oferi utilizatorilor posibilitatea de a alege la configurare opţiuni noi pentru alegerea unui motor de căutare şi a unui browser de internet.
Comisia Europeană a amendat Google anul trecut pentru concurenţă neloială faţă de producătorii altor servicii şi aplicaţii concurente pentru platforma Android. Toate telefoanele sale veneau pre-configurate cu motorul de căutare Google şi browser-ul Chrome, majoritatea utilizatorilor ignorând alternativele altor companii. Astfel, începând cu noile dispozitive care se lansează în următoarele săptămâni, Google va oferi câte patru alternative din fiecare categorie.
La prima pornire a telefonului, după configurarea iniţială, pornirea magazinului de aplicaţii Google Play Store va afişa două noi ecrane de configurare. Este prezentată mai întâi o listă cu motoare de căutare, Google fiind primul în listă şi pre-instalat, însă cu patru alternative: Qwant, DuckDuckGo, Ecosia şi Seznam.cz. Cel de-al doilea ecran de configurare prezintă browser-ul Chrome în partea de sus, însă oferă şi alternative populare precum Firefox, Microsoft Edge, Opera şi Puffin. Acestea pot fi instalate direct de pe acest ecran.
Conform articolului postat de Gennai, listele cu browsere şi motoare de căutare sunt diferite în funcţie de regiune. Aici vor fi listate cele mai populare alternative din zona respectivă, iar ordinea lor este întotdeauna aleatorie, pentru a nu încuraja alegerea unui anumit serviciu sau a unui anumit browser.
Alte modificări pe partea de software pentru telefoanele cu Android vor veni mai târziu, Google urmând a elimina obligativitatea de a pre-instala serviciile sale pe telefoanele din Europa. Compania a declarat că va introduce un nou program de licenţiere pentru serviciile sale, producătorii de smartphone-uri putând licenţia fiecare serviciu în parte, fără a mai fi nevoie să instaleze întregul pachet software „Google Suite”.