Honor 8: un concurent de temut pe segmentul mid-range premium [REVIEW]

17.11.2016
Honor 8: un concurent de temut pe segmentul mid-range premium [REVIEW]
Software, senzor de amprentă, camera foto şi concluzii

Software şi senzor de amprentă

Interfaţa EMUI nu s-a schimbat foarte mult de la ultimul nostru contact cu ea. Honor 8 foloseşte aceeaşi versiune 4.1, care are la bază Android 6.0 Marshmallow. Acest lucru înseamnă că la nivel vizual şi funcţional, Honor 8 şi P9 se comportă absolut identic, majoritatea meniurilor şi setărilor fiind în aceleaşi locuri. Din fericire, la nivel de „bloatware”, Huawei a integrat doar câteva scurtături pentru descărcarea unor jocuri, restul de aplicaţii integrate fiind doar cele produse de Google şi cele proprietare Huawei.

Senzorul de amprentă de pe Honor 8 a primit însă un mic upgrade faţă de cel de pe P9, fiind însă destul de diferit pentru a primi o menţiune separată. Acesta integrează un buton fizic Smart Key, care poate oferi noi opţiuni de programare pentru activarea unor funcţii prin gesturilor pe suprafaţa sa. Acesta poate deschide o aplicaţie sau porni o funcţie a telefonului la o apăsare scurtă, la două apăsări succesive sau la o apăsare lungă. Citirea amprentei este rapidă şi rareori dă greş, deblocarea telefonului putând fi realizată în mai puţin de o secundă, chiar şi fără apăsarea fizică a butonului „Smart Key”. Aceste funcţii sunt adăugate la cele care existau deja pe modelele precedente, pentru navigare prin galeria foto, realizarea de fotografii şi accesarea meniului de notificări.

Fiind integrat un senzor infraroşu în partea de sus a telefonului, acesta beneficiază de o aplicaţie de tip telecomandă. Aceasta poate controla majoritatea dispozitivelor din casă, oferind compatibilitate cu o gamă largă de televizoare, sisteme home cinema, aparate de aer condiţionat şi chiar aparate foto. Am putut configura controlul unui televizor LG şi a unui aparat foto Nikon în doar câteva secunde şi suntem siguri că utilizatorii de Honor 8 vor găsi această capabilitate foarte utilă.

O ultimă noutate la capitolul software este Knuckle Sense, o tehnologie care poate detecta atingerile cu incheietura degetelor. Aceste funcţii oferă posibilitatea de a realiza capturi foto sau video de ecran cu simple atingeri pe ecran. Dacă „ciocăni” de două ori cu un singur deget pe suprafaţa ecranului va fi realizată o captură foto, în timp ce repetarea acţiunii cu două degete realizează o captură video a ecranului. Oprirea înregistrării se face în acelaşi fel.

Camera foto

Nici la capitolul cameră foto nu putem observa prea multe diferenţe faţă de Huawei P9. În afară de câteva setări realizate de Leica pentru aplicaţia camerei foto de pe modelul precedent, cele două smartphone-uri oferă performanţă aproape identică. Senzorii şi lentilele par să fie aceiaşi, iar utilizarea senzorului monocrom se face acum din meniul de selectare al filtrelor.

Întrucât panoul din spate al telefonului este realizat dintr-o singură bucată de sticlă, aceasta acoperă şi cele două obiective foto. Din păcate, se pare că sticla aleasă de Huawei pentru construcţia acestui model nu este tocmai rezistentă la zgârieturi. Modelul de test a venit cu o zgârietură deasupra obiectivului monocrom, care însă nu a afectat utilizarea dispozitivului. În timp însă zgârieturile repetate ar putea mătui suprafaţa de sticlă, iar claritatea fotografiilor ar putea avea de suferit.

Concluzii

Este greu să privim spre Honor 8 şi să nu ne gândim că acesta este de fapt o variantă cu altă carcasă a lui Huawei P9. Cele două smartphone-uri sunt atât de similare, încât alegerea unuia în detrimentul celuilalt ţine strict de preferinţele utilizatorului în materie de materiale din care este construit şi evident, preţ. Diferenţele de performanţă între modele sunt infime, iar singurul avantaj real pe care P9 îl are faţă de Honor 8 este funcţionalitatea „Leica” a camerei foto, care vine cu o serie de profile de culoare exclusive. Per total avem de a face cu un nou smartphone bine balansat de la Huawei, cu design foarte atrăgător, însă care probabil că va trebui ascuns sub o husă pentru a evita accidentele.

Părţi pozitive

Design elegant
Performanţă ridicată
Senzor de amprentă foarte bun
Cameră foto bună

Părţi negative

Sticla de pe spate se zgârie uşor
Camera nu are stabilizare optică
Performanţa în aplicaţii 3D este scăzută

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult