Cu un acumulator de 3.750 mAh, ne aşteptam ca Honor 8X să ofere o autonomie bună, şi nu am fost dezamăgiţi. În utilizare normală, cu 5-6 ore de utilizare activă cu ecranul pornit ar trebui să reziste peste o zi la o singură încărcare, ceva ce nu prea vedeam în trecut de la smartphone-uri mai ieftine. Desigur, acesta nu se va ridica la nivelul unui smartphone de top precum Mate 20 Pro sau P20 Pro, întrucât Kirin 710 este construit folosind un proces de fabricaţie pe 12nm, iar telefonul beneficiază de un acumulator mai mic decât acele modele de top.
Totuşi, avem parte de o performanţă decentă, ba chiar foarte bună, luând în considerare hardware-ul disponibil. Evident, nu avem parte de încărcare wireless, iar prin cablu aceasta se face doar la 5V şi 2A, limita pentru dispozitive care beneficiază de micro-USB şi nu de profilul „Power Transfer” de pe USB Type-C.
Software-ul EMUI 8.2 este în mare parte acelaşi pe care l-am întâlnit pe dispozitive Honor şi Huawei în ultimul an, fiind bazat pe Android 8.1 Oreo. Acesta beneficiază de aceeaşi interafaţă inspirată de iOS, care nu este foarte plăcută din punct de vedere vizual, însă îşi face treaba foarte bine. Avantajul acestui sistem de operare este însă faptul că Huawei lucrează intens la optimizarea lui pentru hardware-ul său, reuşind astfel să asigure autonomie de lungă durată şi o experienţă de utilizare de calitate.
Nici de această dată, Huawei nu s-a putut abţine şi a instalat din fabrică link-uri de download pentru aplicaţiile Boooking.com, eBay şi Netflix, cât şi pentru o selecţie de jocuri relativ recente. Desigur, acestea pot fi dezinstalate manual, însă am fi preferat să nu existe.
Întrucât Honor 8X nu este un smartphone de top, acesta nu vine cu toate tehnologiile pe care „fraţii” săi mai mari le au, însă vine cu două capabilităţi de securizare destul de bune. Vorbim evident despre senzorul de amprentă şi despre recunoaşterea facială.
Senzorul de amprentă este confortabil poziţionat în centru pe partea din spate, undeva în partea superioară a dispozitivului, unde degetul index ajunge natural pentru deblocare. Asemeni altor dispozitive Huawei şi Honor, senzorul de amprentă de pe Honor 8X este extrem de rapid, deblocarea fiind aproape instantă.
La fel de bine funcţionează şi recunoaşterea facială, însă aceasta nu este tocmai sigură, folosind doar camera frontală pentru detecţia feţei. Astfel, dacă ai ochelari la ochi, sunt şanse mari ca aceasta să nu te mai recunoască, în timp ce fotografii sau clipuri video cu utilizatorul ar putea să păcălească sistemul. Din fericire, aceasta este rapidă şi oferă confort în utilizare, de multe ori faţa fiind citită înainte ca utilizatorul să ajungă cu degetul în partea din spate a telefonului pentru citirea amprentei.
Această funcţie este foarte utilă în special pentru cei care folosesc telefonul pentru navigaţie la volan, senzorul de amprentă fiind greu accesibil într-un suport auto. Desigur, în lumină slabă, această funcţie funcţionează mai greu, însă de multe ori chiar şi lumina display-ului este de ajuns pentru deblocare.
Pentru cei care se întrebau: da, există opţiunea în meniu pentru ascunderea notch-ului, însă fiind vorba despre un telefon cu ecran LCD, acesta tot va fi destul de vizibil, întrucât pixelii nu se opresc complet în acea zonă, asemeni unui panou OLED.
Un raport performanţă/preţ foarte bun
Cameră foto pete aşteptări
Autonomie bună
Vine cu folie şi husă în pachet
Are jack de căşti
Mufă micro-USB în 2018
Nu are căşti în pachet
Interfaţa EMUI rămâne neschimbată şi vine cu bloatware
Funcţiile „AI” ale camerei pot fi ignorate