În general, camera foto este un subiect foarte important pentru dispozitivele Huawei din seriile P şi Mate, acestea fiind realizate în parteneriat cu producătorul renumit de aparate foto Leica. Seria Honor a avut camere decente de-a lungul timpului, însă întotdeauna părea că este cu o generaţie în urmă faţă de modelele Huawei. Honor View 20 ar putea fi însă primul sistem de camere Honor care inovează, oferind o rezoluţie chiar mai mare decât cea de pe modelele P20 Pro şi Mate 20 Pro.
Camera principală beneficiază de un senzor de 48 megapixeli, un model nou de la Sony care va fi regăsit pe mai multe modele de anul acesta. Rezoluţia este atât de mare, încât în teorie nici nu mai este nevoie de stabilizare optică, software-ul având destul loc pentru a corecta majoritatea mişcărilor. De asemenea, acest telefon nu beneficiază de o cameră zoom dedicată, zoom-ul 2x fiind realizat prin decupare în centrul senzorului. Desigur, rezultatele nu sunt tocmai comparabile cu cele ale unui telefon de top cu cameră zoom dedicată, însă acestea sunt mult mai bune decât zoom-ul digital „standard”. Trebuie să ţinem minte că Honor View 20 este un telefon mult mai ieftin decât P20 şi Mate 20, versiunea de bază fiind aproape la jumătate de preţ faţă de preţurile de la lansare ale acestora.
Honor a configurat camera implicit pe 12 megapixeli, întrucât 48 se împarte exact la 12, fotografiile realizate în această rezoluţie ar trebui să fie mai detaliate şi mai ferite de zgomot de imagine, întrucât fiecare patru pixeli alăturaţi sunt „comprimaţi” într-unul singur. Rezultatele sunt undeva la mijloc, ca de obicei.
Fotografiile la rezoluţie maximă, de 48 megapixeli realizate în lumină naturală sunt foarte bune şi păstrează multe detalii, singurul dezavantaj real fiind procesarea agresivă pentru „sharpness” pe care toate telefoanele Huawei o aplică. Imaginile arată mult mai bine pe ecranul telefonului decât pe un display mare, însă sunt foarte bune, mai ales când luăm în considerare faptul că vorbim despre un „flagship” mai ieftin, nu despre un telefon de 1.000 de euro.
Desigur, modul nocturn de pe Huawei apare şi pe Honor View 20 şi funcţionează la fel, făcând o captură cu expunere lungă şi corectând nivelurile de luminozitate, umbre şi contrast automat, pentru o fotografie mult mai clară. Calitatea fotografiilor cu expunere lungă este strâns legată de cât de stabil poţi ţine telefonul, mişcările mici fiind compensate de stabilizarea electronică, însă cele mai mari ducând la stricarea cadrului.
Software-ul camerei beneficiază şi de AI, care poate detecta multe scene şi poate chiar să combine mai multe între ele. Aceasta este prima dată când am văzut că un algoritm poate să vadă că fotografiez o clădire şi că cerul este înnorat, oferind setări personalizate pentru acest caz particular. În continuare, fotografiile realizate cu AI sunt ceva mai puţin naturale, însă pot fi mai plăcute din punct de vedere vizual pentru mulţi utilizatori. Culorile sunt de cele mai multe ori foarte saturate.
Apoi intră în discuţie modul AI Ultra Clarity, o combinaţie între modul standard la rezoluţie maximă de 48 de pixeli şi expunerea lungă. Honor sugerează utilizarea acestui mod doar în lumină naturală şi doar pentru fotografierea unor obiecte statice. Rezultatul pare să fie ceva mai detaliat, însă nu este o diferenţă enormă între o fotografie normală şi una realizată cu Ultra Clarity. Este interesant să vedem unde va merge Huawei mai departe cu aceste funcţii software, însă şi cât de mult va putea fi micşorat timpul de expunere pentru acestea. Cele 4-5 secunde pentru Ultra Clarity şi modul nocturn pot da de cap multor utilizatori care nu pot ţine telefonul stabil mai mult de 2-3 secunde.
Modul portret foloseşte camera frontală pe faţă, fără un senzor ajutător şi face o treabă destul de bună în a decupa subiectul, însă este uşor de indus în eroare de fire de păr, haine sau crengi de copaci. Pe partea din spate, acesta foloseşte camera TOF pentru a decupa mai corect subiectul. Dezavantajul ambelor soluţii este faptul că modul portret funcţionează doar pe oameni, nu şi pe animale sau alte obiecte. Blur-ul este destul de ne-natural, în timp ce efectele posibile sunt destul de ciudate. De exemplu, poţi schimba forma luminilor înceţoşate în inimioare sau steluţe, sau poţi înlocui fundalul cu una din câteva scene: un perete cu umbra unor jaluzele, luminiţe colorate sau un vitraliu, cât şi decuparea completă în mod „stage light”.
Asemeni Huawei Mate 20 Pro, Honor View 20 beneficiază de funcţii avansate de filmare, asistate de AI, precum înlăturarea culorilor din fundal, doar subiectul fiind colorat, posibilitatea de „slăbire” a subiectului în timp real folosind camera TOF, sau selectarea unui personaj anume din galeria video, care va livra un montaj doar cu persoana respectivă din toate filmările. Aceste funcţii pot fi utile, însă par totuşi să fie mai degrabă „jucării” decât funcţii pe care să le foloseşti zi de zi.
În concluzie, camera de pe Honor View 20 este foarte bună, însă poate că nu atinge nivelul calitativ al unui smartphone de top la acest capitol precum P20 Pro, Mate 20 Pro, iPhone XS Max sau Google Pixel 3. Ce face însă este să aducă flagship-urile mai „ieftine” cu un pas mai aproape de modelele premium, oferind chiar şi noi tehnologii pe care nu le-am mai întâlnit până acum. Fie că vorbim despre performanţă foto pe timp de zi sau pe timp de noapte, Honor View 20 ar trebui să satisfacă majoritatea utilizatorilor.
Honor View 20 s-a dovedit a fi o surpriză plăcută şi păstrează câteva atuuri pentru mai târziu, pe care le descoperi pe parcurs, nu obligatoriu la prima utilizare. Acesta reuşeşte să atragă atenţia cu spatele său strălucitor şi cu display-ul fără notch pronunţat, însă te ţine atent cu hardware-ul său performant care oferă o performanţă de invidiat, cât şi cu funcţiile sale noi.
Am fi preferat să vedem un senzor de amprentă în display, un modul de încărcare wireless sau rezistenţă la apă, însă acestea pot fi încadrate de mulţi la categoria „mofturi”, iar costul în plus pentru modelele care le integrează nu este întotdeauna justificat. Honor View 20 este un pas într-o direcţie foarte interesantă pentru brandul secundar de la Huawei şi suntem interesaţi să vedem în ce măsură va afecta existenţa acestui model vânzarea de dispozitive din gamele P şi Mate.
Design excelent
Performanţă de top
Tehnologii inovatoare precum ecranul perforat şi camera Time of Flight
Are jack de căşti
Vine cu Android 9.0 pre-instalat
Autonomie foarte bună şi încărcare foarte rapidă
Husă de silicon în pachet
Cameră foarte bună în gama sa de preţ
Nu oferă rezistenţă la apă
Nu are încărcare wireless
Ecranul este IPS, dar nu este compatibil cu standardul HDR
Interfaţa Magic UI este un dezavantaj
Funcţiile AI nu sunt bine puse la punct (AI Vision pentru căutări)
Nu acceptă card de memorie