Brandul Honor a fost absent în ultimii aproape trei ani de pe piața din România, fiind prins la mijloc în conflictul economic SUA-China, care a dus la punerea sub embargou al companiei Huawei. Totuși, Honor și-a continuat activitatea în Asia, iar de mai bine de un an este un brand independent, cu laboratoare proprii de dezvoltare și acces la toate tehnologiile vestice, inclusiv la serviciile Google. Honor X8 este primul model pe care îl avem la test de la debutul companiei în România, un model de medie, dedicat utilizatorilor cu bugete reduse.
În ciuda faptului că avem de a face cu un telefon ieftin, cu un preț puțin mai mare de 200 de euro, X8 nu face rabat la capitolul design. Avem un capac de plastic mat cu o culoare care atrage reflexiile de lumină pentru a străluci în nuanțele curcubeului, ceva ce tot vedem în ultima vreme pe diverse dispozitive din piață. Sistemul de camere de pe spate include patru obiective, încadrate într-o insulă simetrică, iar rama argintie este tot din plastic.
Ecranul este însă acoperit cu sticlă și include o folie de protecție aplicată din fabrică. De asemenea, colțurile ecranului sunt atent rotunjite, spre diferență de alte telefoane de buget, care nu făceau o treabă atât de bună la acest capitol.
Mi-a plăcut modul în care difuzorul pentru apeluri este integrat în partea de sus a ramei, dar și faptul că în partea de jos putem observa un jack de căști de 3,5 mm. Pentru a scădea costurile de producție, Honor a ales pe X8 un senzor de amprentă în butonul power, nu unul în ecran. Personal, prefer acest tip de senzor, fiind mai ușor de găsit de fiecare dată când iei telefonul în mână. Faptul că și butoanele de volum sunt tot pe partea dreaptă nu pot spune că este pe placul meu, fiind complicat de apăsat mai ales când vrei să faci un screenshot, de exemplu.
Honor X8 include în pachet doar un cablu USB și un încărcător de priză, fără o husă de silicon (sau cel puțin așa a ajuns la mine unitatea de review).
Chiar dacă vorbim despre un telefon din gama mai ieftină, Honor X8 încearcă să nu facă mari compromisuri la capitolul ecran. Vorbim despre un ecran mare, cu diagonală de 6,7”, cu rezoluție Full HD+ și chiar și refresh rate înalt, la 90 Hz. Telefonul include un mod „dinamic”, care scade frecvența în funcție de tipul de conținut de pe ecran, sau poate fi blocat la 90 sau 60 Hz.
Fiind un panel IPS, nu ne putem aștepta la contrastul pronunțat de pe ecrane OLED sau la saturație foarte mare a culorilor. Iar funcții precum redare HDR, ies din discuție. Totuși, avem de a face cu un ecran decent în această zonă de preț. Ecranul nu pare să fie calibrat în vreun fel, dar fotografiile și clipurile video SDR arată foarte bine pe acesta. Am fost plăcut surprins de decupajul din ecran, care este foarte subtil. În general, telefoanele mai ieftine cu ecrane LCD fie apelează la notch în formă de picătură de apă, fie vin cu decupaje mai mari.
Fiind vorba despre un smartphone din gama ieftină, nu mă așteptam la un dispozitiv foarte performant. Acesta folosește un chipset Snapdragon 680, un model mid-range de la Qualcomm realizat pe arhitectură de 6nm, cu o configurație octa-core la 2,4 GHz. Există o singură configurație, cu 6 GB RAM și 128 GB stocare, iar telefonul nu integrează un slot de carduri microSD. Chipset-ul este responsabil și cu conectivitatea acestui model, acesta fiind compatibil doar cu rețele 4G. Având în vedere acoperirea 5G din România, dar și vitezele oferite acolo unde există, acesta nu pare să fie un dezavantaj prea mare.
Când vine vorba despre performanța brută a lui Honor X8, rezultatele testelor au fost în limitele așteptărilor pentru această configurație. Nu este în niciun caz un telefon care să ofere framerate-uri amețitoare în jocuri, sau care să ofere export rapid în editare video, dar nici nu promite asta. Cu 6 GB RAM și un procesor de medie poți să faci cam tot ceea ce ai avea nevoie pe un smartphone modern: browsing, social media, fotografii, apeluri video și cam orice altceva. Sigur, nu vor fi toate la fel de rapide precum pe un flagship, dar nici nu plătești un preț de flagship.
Interfața MagicUI se mișcă bine pe această configurație, iar ecranul de 90 Hz ajută la „fluidizarea” experienței. Totuși, experiența nu este tot timpul perfectă. Telefonul mai „agață” din când în când, în special la schimbul dintre aplicații.
Dacă este un capitol la care Honor X8 se poate „lupta” chiar și cu flagship-urile, acela este autonomia. Chiar dacă are o baterie de „numai” 4.000 mAh, acesta este un telefon pe care te poți baza câte două zile constant la o singură încărcare. Combinația de procesor nu tocmai puternic, realizat pe o arhitectură destul de modernă, cât și ecranul care poate să schimbe între 60 și 90 Hz, aduce de la sine autonomie peste media din piață în această zonă de preț.
Încărcarea nu este extrem de rapidă, la 22,5W, dar fiind vorba despre o baterie mai mică decât cele de 5.000 mAh pe care le vedem în ultima vreme în piață, încărcarea nu durează, de regulă, mai mult de o oră.
La capitolul software, Honor X8 se confruntă cu un mic dezavantaj, legat în special de conjunctura lansării sale. Modelul X8 a fost lansat original în 2021 pe piață, când Android 11 era versiunea cea mai nouă de software de la Google. Acum, telefonul este lansat și pe piața noastră, dar tot cu Android 11, întrucât nici versiunea lansată acum un an nu a primit încă update la Android 12.
Telefonul folosește interfața MagicUI 4.2, care amintește în continuare foarte mult de EMUI de la Huawei. Este clar că EMUI și MagicUI au fost dezvoltate în paralel în aceleași laboratoare inițial, și va dura probabil mult timp până când cele două versiuni vor începe să fie semnificativ diferite între ele. Este greu pentru Honor să renunțe complet la „rădăcinile” sale, fiind până nu de mult un brand secundar pentru Huawei.
Totuși, despărțirea de Huawei vine cu avantaje pentru Honor, sub forma accesului la servicii Google. Astfel, poți instala toate aplicațiile din Play Store fără probleme, iar telefonul vine cu întreaga suită de aplicații de la Google, precum Maps, YouTube, Docs, Photos și toate celelalte. Nici la capitolul „bloatware” nu există motive de îngrijorare. Honor a inclus în software-ul de pe X8 doar aplicațiile sale și aplicațiile Google, fără alte reclame, așa cum am văzut recent pe la alte branduri, chiar și pe modele flagship.
Cu siguranță, update-ul la Android 12 va veni, dar fiind vorba despre un model din gama ieftină, probabil că nu va mai primi foarte multe actualizări de sistem după acesta. Poate cel mult un update la Android 13, cândva în 2023.
Când vine vorba despre camera foto, nu aveam foarte mari așteptări de la un telefon ieftin, iar Honor X8 nici nu încearcă să demonstreze că este un „camera phone” autentic. Sigur, compania chineză a depus efort și a integrat nu mai puțin de patru senzori pe partea din față a telefonului, dar majoritatea vor folosi doar două dintre acestea: wide-ul de 64 megapixeli și ultra wide-ul de 5 megapixeli.
Rezultatele pe timp de zi sunt decente, însă limitările senzorilor sunt evidente. Plajă dinamică destul de mică, deci pot apărea zone „arse” atunci când ai în cadru și zone mai întunecate, iar camera ultrawide nu captează prea multe detalii, din cauza rezoluției scăzute. Zoom-ul se face prin crop pe senzor, iar calitatea este în limitele așteptărilor pentru un zoom care nu este „nativ”.
Camerele pentru macro și adâncime probabil că nu se vor bucura de prea multă utilizare din partea utilizatorilor. Modul portret funcționează și fără camera de adâncime pe selfie, iar macro la 2 megapixeli fără lumină foarte puternică nu poate să ofere rezultate bune. Există și un mod nocturn, dar numai pe camera principală, iar rezultatele nu sunt impresionante.
Honor X8 pare doar o mostră pentru portofoliul extins al companiei care intră din nou pe piața din Europa. Pentru un model din gama ieftină, acesta rămâne în limitele așteptărilor și oferă concurență de pe același nivel față de alte modele din piață de preț apropiat. Este un telefon cu design plăcut, ecran mare și autonomie bună, dedicat celor care nu sunt foarte pretențioși și care nu se așteaptă ca un telefon de 200 și un pic de euro să fie telefonul care face „de toate”.