În ciuda faptului că cei mai importanţi rivali, Samsung şi LG, au trecut la display-uri QHD pe terminalele lor de top, HTC a decis să integreze în continuare un panou Full HD în One M9. Vorbim despre un ecran Super LCD3 de 5”, care oferă culori naturale. Acesta este protejat de sticlă Gorilla 4 de la Corning, care ar trebui în teorie să reziste la căzături. Din păcate însă în lumină naturală, cu greu vezi ceva clar pe display. În primul rând, senzorul pentru lumină ambientală nu pare să seteze corect luminozitatea ecranului, fiind necesară modificarea manuală a acesteia, iar în al doilea rând, tratamentul oleofobic folosit nu face o treabă destul de bună pentru a îndepărta grăsimea de pe ecran.
În interior, sau în momentele în care soarele nu bate direct în ecran, avem de a face cu unul dintre cele mai bune display-uri Full HD implementate într-un smartphone de până acum. Faptul că diagonala a rămas de 5” duce la o densitate mai mare a pixelilor decât în cazul altor telefoane de pe piaţă, iar adoptarea unui panou Super LCD3 asigură afişarea corectă a culorilor.
HTC a ales pentru One M9 să integreze cel mai nou chipset de la Qualcomm, Snapdragon 810, un procesor octa-core pe 64 de biţi, care promite performanţă superioară faţă de generaţia trecută. Aceasta este a doua oară când întâlnim acest cip în libertate, primul dispozitiv cu 810 de la Qualcomm pe care l-am testat fiind LG G Flex 2. Astfel, aşteptările nu erau foarte mari, însă HTC a reuşit să realizeze o implementare mai eficientă. Deşi dispozitivul nu se încălzeşte la fel de tare precum terminalul de la LG, acesta însă intră în throttling în parametri asemănători. Probabil că designul carcasei şi materialul metalic al carcasei ajută la disiparea mai eficientă a căldurii, însă performanţa nu este încă acolo unde ne-am aştepta.
Întrucât supraîncălzirea limitează performanţa procesorului, testele sintetice oferă de fiecare dată rezultate diferite. În anumite cazuri scorurile au fost peste cele pe care le-a atins LG G Flex 2, iar în altele au fost mai slabe. Cert este că Snapdragon 810 este un chipset problematic, pentru că în ciuda puterii sale brute, o mare parte din potenţial este limitat de temperaturile ridicate de operare. În rest, specificaţiile lui One M9 sunt destul de standard: avem de a face cu 3 GB memorie RAM şi 32 GB spaţiu de stocare intern, specificaţii obişnuite pentru orice dispozitiv de tip flagship din prezent.
Autonomia este un subiect delicat în zilele noastre, întrucât multe smartphone-uri mid-range reuşesc să depăşească două zile de utilizare la o singură încărcare, în timp ce majoritatea modelelor flagship abia trec de prima zi. HTC One M9 poate rezista până la 30-35 de ore de utilizare modestă cu 4G şi WiFi activ pe întreaga perioadă. Desigur, accesarea funcţiilor mai solicitante precum jocuri 3D, filmare UHD sau navigare extinsă pe internet, va duce la performanţă mult mai scăzută. Cei care îşi doresc un telefon pe care să îl folosească pe post de computer personal, prin intermediul căruia să navigheze internetul, reţele de socializare şi să scrie mail-uri întreaga zi, vor avea surprize spre sfârşitul programului de lucru.
Design excelent realizat din materiale de calitate
Sense rămâne unul dintre cele mai bune skin-uri de Android
Difuzoarele BoomSound produc sunet puternic şi clar
Integrează unul dintre cele mai bune panouri Full HD
Supraîncălzirea procesorului Snapdragon 810 trage în jos performanţa
Cameră foto principală dezamăgitoare
Puţine diferenţe faţă de generaţia precedentă