Când vine vorba despre software-ul lui HTC U11 Life, nu sunt foarte multe de spus, întrucât vorbim despre unul dintre cele mai „curate” telefoane cu Android. Acesta este livrat strict cu aplicaţiile standard de la Google pre-instalate, iar interfaţa este neatinsă de personalizări. În ultimii câţiva ani, interfaţa Google a început să rămână în urmă în termeni de design faţă de ceea ce dezvoltă Samsung de exemplu, animaţiile, modul de afişare al pictogramelor şi sertarul de aplicaţii fiind bazate foarte mult pe culoarea albă, ceva puţin prea simplist pentru o parte dintre utilizatori.
Singurul lucru pe care l-am observat că a fost adăugat peste Android este compatibilitatea cu funcţia Edge Sense, accesibilă prin strângerea dispozitivului în mână. Am întâlnit prima dată această funcţie pe HTC U11, iar funcţionalitatea de pe U11 Life nu s-a schimbat. Aceasta poate fi configurată pentru a accesa anumite funcţii sau aplicaţii şi poate fi calibrată pentru a se activa la strângeri mai puternice sau mai slabe. Fără o husă pe telefon însă, nu am recomanda utilizarea ei, dispozitivul fiind prea alunecos. Nu ar fi exclusă alunecarea telefonului din mână la o strângere mai slabă.
Câteva mici neajunsuri ale software-ului Google nepersonalizat sunt însă prezente pe U11 Life, acestea fiind întâlnite şi pe dispozitivele Nokia testate anul trecut. Senzorul de amprentă se activează în buzunar singur de multe ori. După zece încercări „eşuate” de autentificare, este necesară introducerea PIN-ului pentru deblocare, iar acest lucru se întâmplă puţin cam des. De asemenea, PIN-ul necesită şi apăsarea butonului OK după introducere, un pas în plus care nu se regăseşte pe telefoanele cu Android personalizat.
Un avantaj faţă de alte telefoane de pe piaţă datorat software-ului fără personalizări este accesul rapid la actualizări. Telefoanele din programul Android One primesc actualizări de securitate printre primele, alături de cele mai noi variante ale aplicaţiilor şi serviciilor Google. În momentul redactării acestui review, U11 Life avea instalat software-ul de securitate de la 1 decembrie 2017 pe versiunea de Android 8.0.0 şi a primit pe perioada testării şi actualizarea pentru luna ianuarie. Nu ar fi ieşit din comun să presupunem că U11 Life va primi actualizare la Android 8.1 şi eventualul Android 9.0 în următorul an.
La capitolul foto, HTC U11 Life nu ar părea să impresioneze din punct de vedere al performanţei, dacă ne uităm strict pe specificaţii. Avem de a face cu două camere foto cu senzori de 16 megapixeli şi obiectiv cu diafragmă f/2.0, niciuna cu stabilizare optică. Senzorii de 12 megapixeli au fost norma în ultima vreme, întrucât beneficiau de subpixeli mai mari, lucru care asigură un zgomot de imagine redus şi captarea unei cantităţi mai mari de lumină.
Din fericire, software-ul Google este cel care ajută în această situaţie, aplicaţia de cameră oferind o procesare foarte bună. Imaginile pe care le vedem în momentul declanşării înregistrării nu sunt tocmai relevante pentru rezultatul final, acesta fiind procesate în fundal înainte de a fi înregistrate. În lumină naturală, imaginile sunt neaşteptat de bune pentru un telefon care nu beneficiază de un senzor foto premium şi nici de stabilizare optică.
Pe timp de noapte, se vede însă limitarea tehnologică a senzorului. În primul rând, densitatea mare de pixeli într-un spaţiu mic duce la un zgomot de imagine foarte pronunţat, în timp ce diafragma cu deschidere f/2.0 nu lasă destulă lumină să pătrundă, lucru care duce şi la o focalizare mai lentă şi de multe ori incorectă. Imaginile pe timp de noapte sunt afectate şi de lipsa stabilizării optice, însă aceasta nu este la fel de accentuată ca în cazul altor telefoane care nu dispun de un astfel de sistem.
Per total, performanţa foto a lui U11 Life este decentă pentru preţul la care este listat, însă nu va putea concura cu modele mai scumpe. Desigur modelele U11 standard şi U11+ vor oferi fotografii la o calitate mult superioară.
U11 Life este un telefon foarte ciudat având în vedere piaţa de smartphone-uri din zilele noastre. Avem de a face cu un dispozitiv cu un design „conservator” şi hardware de medie performant, echipat cu un sistem de operare Android „curat”. Ca o alternativă la alte dispozitive cu design modernizat, singurul său avantaj real este software-ul datorat programului Android One. Desigur, Adevăratul model mid-range premium al seriei U11 este nou anunţatul U11 EYEs, care este momentan disponibil doar în China şi pe care ne-am dori să îl vedem mai îndeaproape în viitorul apropiat. U11 Life rămâne astfel un smartphone care a venit pe piaţă probabil prea târziu, dar care poate atrage un anumit tip de public, pasionat mai degrabă de sistemul de operare de la Google decât de brandul HTC.
Vine echipat cu Android „curat”
Este construit din materiale de calitate
Destul de performant pentru uz normal la parametri opimi
Include căşti USonic în pachet
Design-ul este puţin învechit
Camera foto nu beneficiază de stabilizare optică