HTC U12+ review: un flagship atipic pentru 2018

18.06.2018
HTC U12+ review: un flagship atipic pentru 2018
Camera foto şi concluzii

Camera foto

Încă de la modelul One M7, HTC a fost o prezenţă interesantă pe piaţa de smartphone-uri cu camere foto performante. M7 nu oferea cea mai înaltă rezoluţie, însă compensa printr-un senzor mare, care asigura performanţă ridicată în special în lumină scăzută. Între timp, HTC a tot încercat să îmbunătăţească formula folosind diverşi senzori mai mici sau mai mari, însă cu U11 a dat lovitura, acesta integrând cea mai performantă cameră de pe piaţă la momentul lansării (conform DxOMark).

Acum, la un an de la lansarea lui U11, locul întâi la camere foto a fost deţinut de iPhone 8, Pixel 2, iPhone X, Galaxy S9 şi Huawei P20, componenta foto fiind probabil cea care evoluează cel mai mult în domeniul telefoanelor mobile. Din fericire, HTC nu s-a culcat pe-o ureche şi a dezvoltat un sistem dual-camera nou-nouţ, care oferă toate funcţiile avansate pe care le cunoaştem de la alte smartphone-uri, însă reuşeşte în anumite situaţii chiar să întreacă concurenţa.

Senzorul principal de 12 megapixeli este comparabil cu cel al altor modele high-end de pe piaţă. Acesta beneficiază de stabilizare optică şi electronică, cât şi de un software de procesare foarte avansat şi un procesor de imagine care calculează rapid şi în general corect timpul de expunere, balansul de alb şi focalizează aproape instant. De fapt singurul lucru pe care îl putem reproşa camerei de pe HTC U12+ pe timp de zi este faptul că uneori imaginile sunt intenţionat supraexpuse, pentru a fi mai luminoase.

Dinamica este excelentă, modul de fotografiere HDR intră automat atunci când este necesar pentru a aduce umbrele şi luminile din cadru la un nivel mai apropiat, iar detaliile surprinse sunt foarte bine definite. Dacă ar fi să asemănăm imaginile de pe HTC U12+ cu cele de pe un alt telefon, acestea seamănă foarte mult cu cele de pe Galaxy S9, şi acelea fiind uşor prea luminoase în anumite situaţii. Culorile sunt naturale, iar camera nu prea dă rateuri atunci când ai nevoie să captezi rapid un subiect în mişcare.

Pe timp de noapte, HTC U12+ nu face mare lucru în plus faţă de modelul anterior, performanţa în lumină scăzută fiind oricum destul de bună şi pe U11, chiar şi acum, la un an de la lansare. În continuare, imaginile sunt puţin cam zgomotoase, însă spre diferenţă de rezultatele de pe alte telefoane din gama superioară, U12+ prinde uneori mai multe detalii. Singura metodă de a îmbunătăţi performanţa în lumină scăzută ar fi fost integrarea unui mod de fotografiere cu expunere lungă, similar cu cel de pe Huawei P20 şi P20 Pro. Având în vedere că acela este singurul model de pe piaţă cu performanţă semnificativ mai bună, putem spune că HTC U12+ nu dezamăgeşte la capitolul foto nici în lumină slabă.

În cele din urmă, HTC a integrat un senzor de 16 megapixeli secundar pe care îl foloseşte pentru funcţia de zoom. Senzorul acesta este de dimensiuni mai mici însă, iar diafragma sa este mai închisă. Astfel, în lumină naturală imaginile ies puţin zgomotoase, în timp ce pe timp de noapte camera cu zoom este aproape inutilizabilă. Modul portret, realizat cu ajutorul acestei camere este însă foarte performant, însă nu este nici mai bun nici mai slab decât altele. La acest capitol, toate companiile mai au de lucrat în următorii câţiva ani, pentru a crea un efect bokeh credibil, care să nu fie uşor de derutat de elemente din fundal.

Concluzii

HTC U12+ este un smartphone foarte interesant, care are multe elemente care l-ar putea deosebi de concurenţă. În primul rând, are un ecran fără decupaj, are senzori de atingere şi presiune pe laterale, butoane capacitive pe laterale, cameră foarte performantă şi o pereche de căşti bune în pachet. De asemenea, este rezistent la apă şi oferă o autonomie destul de bună.

Pe de altă parte, dezavantajele sale ar fi lipsa încărcării wireless, lipsa unui jack de căşti şi preţul care deşi este similar cu cel al altor modele high-end, este cam mare pentru a-i asigura succesul în primele luni de disponibilitate pe piaţă. Acesta ar putea fi însă smartphone-ul perfect pentru cei care nu îşi doresc un smartphone de top cu ecran curbat, nu vor Samsung sau Huawei şi nici ecran cu „breton”. Faptul că vine cu funcţii multimedia peste medie este un bonus binevenit, apreciat cu siguranţă de către cei care pun calitatea redării audio pe primul loc.

 

Părţi pozitive

Unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piaţă
Camera foto este excelentă
Include husă în pachet
Căştile USonic sunt foarte bune şi au anulare activ[ pentru zgomotul ambiental
Construcţie de top

Părţi negative

În ciuda spatelui din sticlă, nu are încărcare wireless
Funcţiile EdgeSense sunt încă ciudat de folosit
Recunoaşterea facială este implementată la nivel de bază
Ecranul nu este la fel de înalt precum la alte modele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult