Huawei a anunţat în mod oficial noile smartphone-uri din gama Mate 30. Este vorba doar despre trei dispozitive, nu patru cum credeam iniţial, varianta Lite fiind complet absentă. Avem modelul Mate 30 standard, noul model Mate 30 Pro, flagship-ul seriei şi Mate 30 RS Porsche Design, realizat în parteneriat cu celebra companie de design germană. În ciuda anunţului preţului, Huawei nu a vorbit despre o dată de lansare şi nici despre situaţia în care se află în raport cu Google. Se pare că telefoanele sunt livrate fără acces la Google Play Store, Huawei menţionând la final HUAWEI Services şi magazinul AppGallery.
Modelul Huawei Mate 30 Pro este de departe cel mai impresionant smartphone pe care compania l-a produs până acum. Acesta este echipat cu un ecran OLED de 6,53”, bazat pe tehnologia Flex OLED. Acesta afişează o rezoluţie neconvenţională de 2.400 x 1.176 pixeli şi este compatibil cu standardul HDR10. Pentru că este curbat la un unghi de 88 de grade pe margini, ecranul său a primit numele „Horizon Display”. Fiind atât de curbat, pe laterale nu au mai avut loc şi butoanele pentru volum. Acestea sunt acum virtuale pe laterala ecranului şi pot fi mutate de pe o parte pe alta. De asemenea, această zonă poate fi folosită drept declanşator pentru camera foto.
Ecranul este decupat în partea de sus, aici fiind integraţi mai mulţi senzori: avem în primul rând camera frontală şi sistemul de autentificare 3D, senzorii de lumină ambientală şi proximitate, cât şi un nou senzor pentru control prin gesturi. Acest senzor poate permite controlul fără atingerea dispozitivului, dar are şi alte funcţii precum urmărirea poziţiei utilizatorului faţă de telefon şi rotirea ecranului în raport cu acesta.
La capitolul specificaţii avem chipset-ul Kirin 990, atât în variantă 4G, cât şi în variantă 5G, alături de 8 memorie RAM şi 256 GB stocare internă. Modelul 5G primeşte încă 4 GB RAM faţă de varianta standard. Acumulatorul de 4.500 mAh poate fi încărcat la 40W prin cablu şi la 27W prin încărcare wireless. Huawei lansează şi un încărcător de maşină cu încărcare wireless la 27W, cu sistem robotizat care prinde telefonul automat atunci când îl detectează.
Varianta 5G este realizată folosind un sistem cu 21 de antene: NFC, GPS, Bluetooth, WiFi, 2G, 3G, 4G şi 5G. 14 dintre cele 21 sunt dedicate pentru 5G pentru a asigura semnal bun în orice orientare şi în orice caz de utilizare. De asemenea, Huawei spune că are cel mai rapid 5G de până acum, atingând viteze de download de 1,5 Gbps. Şi Mate 30 Pro foloseşte acelaşi standard proprietar pentru carduri de memorie Nano Memory pe care l-am întâlnit pe telefoanele companiei mai recente.
Când vine vorba despre camere, subiectul cel mai important pentru telefoanele Huawei, modelul Mate 30 Pro oferă cel mai complet set de până acum, spune Huawei. Avem o cameră principală de 40 megapixeli RYYB cu ISO 409.600 f/1.6 stabilizată, o cameră Ultra-Wide Cine pentru filmare cu senzor 3:2 RGGB f/1.8 şi o cameră cu zoom optic 3x de 8 megapxieli f/2.4 cu stabilizare. Cea de-a patra cameră este una 3D TOF, care permite realizarea efectului pro-bokeh pe filmare, dar şi în fotografii.
La capitolul filmare, Huawei spune că poate filma 4K la 60 FPS, o premieră pentru telefoanele sale, cu ISO 51.200, cea mai mare valoare din industrie pe dispozitive mobile şi filmări slow-motion la 7.680 FPS la 720p. De asemenea, telefonul filmează în HDR şi are un sistem avansat de stabilizare optică + digitală prin AI.
Huawei Mate 30 Pro se livrează în variantele Space Silver, Emerald Green, Cosmic Purple şi Black, versiunea verde fiind texturată în partea de jos şi lucioasă în partea de sus. De asemenea, există o variantă Vegan Leather, cu spate de piele ecologică, în culorile Forest Green şi Orange. Telefonul este rezistent la apă la standardul IP68.
Preţul lui Huawei Mate 30 Pro este de 1.099 euro în varianta 4G cu 8 GB RAM şi 256 GB stocare şi 1.199 euro pentru varianta 5G, cu 12 GB RAM şi 256 GB stocare.
Modelul Mate 30 este puţin mai modest în specificaţii decât „fratele” său Pro, însă nu este cu foarte mult diferit. Avem un display OLED puţin mai mare, de 6,62”, necurbat, cu rezoluţie 2.340 x 1.080 pixeli, de asemenea compatibil cu standardul HDR10. Telefonul are butoane fizice şi un notch mai mic, pentru că nu integrează sistemul 3D de recunoaştere facială.
Diferenţele apar la capitolul camere, Mate 30 având modele mai modeste. Acestea sunt în continuare foarte performante, mai performante decât ale concurenţei, spune Huawei, dar nu la fel de bune precum cele de pe Mate 30 Pro. Camera principală are senzor de 40 megapixeli cu f/1.8 şi iSO 204.800, un zoom 3x optic stabilizat f/2.4 la 8 megapixeli şi o cameră ultra-wide de 16 megapixeli f/2.2. Cel de-al patrulea cerc de pe spate este pentru focalizare laser, care permite fotografie macro la distanţă de minimum 2,5 cm. Acumulatorul este de 4.200 mAh, dar este compatibil cu aceleaşi standarde de încărcare SuperCharge la 40W pe fir şi 27W wireless.
Mate 30 porneşte de la 799 euro, în varianta cu 8 GB RAM şi 128 GB stocare.
În cele din urmă, avem o variantă „de lux” cu carcasă realizată de Porsche Design. Acest model este practic o variantă superioară a lui Mate 30 Pro, livrat cu 12 GB RAM şi 512 GB stocare internă. Diferenţa stă în design-ul exclusivist, cu piele naturală pe spate. Funcţiile sunt aceleaşi, însă preţul este complet diferit.
Vorbim despre un telefon care porneşte de la un preţ de 2.095 de euro.
Indiferent de versiunea de Huawei Mate 30 aleasă însă, serviciile Google nu vin pre-instalate pe aceste telefoane. Huawei a anunţat că are un fond de 1 miliard de dolari din care este compania este dispusă să plătească dezvoltatorii care se alătură platformei Huawei Services şi magazinului de aplicaţii AppGallery. Rămâne de văzut cât de eficientă va fi această strategie pe termen lung.
Nu ştim nimic oficial despre ţările în care se lansează Huawei Mate 30 şi nici despre data de lansare.
LIVEBLOG
16:38: Evenimentul s-a încheiat. Huawei nu a zis nimic despre disponibilitatea serviciilor Google pe telefoanele sale, însă având în vedere ultima parte a conferinţei, compania plănuieşte să mute utilizatorii pe Huawei Services şi Huawei AppGallery. Mate 30 nu include Android cu Google Services.
16:35: Huawei vorbeşte despre Huawei App Gallery şi HUAWEI Mobile Services, alternativa sa la Google Play Services. Promite bani dezvoltatorilor, având un buget de 1 miliard de dolari pentru asta.
16:33: Huawei Mate 30 porneşte de le 799 euro în varianta 8+256 GB. Mate 30
Huawei Mate 30 Pro porneşte de la 1.099 euro în varianta 12+256 GB 4G şi 1.199 euro în varianta 5G.
Porsche Design Huawei Mate 30 RS porneşte de la 2.095 euro.
16:32: Huawei Watch GT2 porneşte de la 229 euro pentru modelul 42mm şi 249 pentru modelul 46mm. Freebuds 3 costă 179 euro.
16:30: Telecomanda include o suprafaţă tactilă, microfon pentru control vocal şi 3 luni de utilizare la o singură încărcare.
16:28: Huawei anunţă Huawei Vision, primul său televizor inteligent. Include ecran Quantum-Dot 4K la 120 Hz, funcţii AI şi o cameră foto retractabilă. Integrează sunet 5.1 şi controlează dispozitivele inteligente din casă. Este livrat în variante de 55, 65 şi 75″.
16:22: Watch GT2 are autonomie de 2 săptămâni la o singură încărcare în utilizare normală, 30 de ore pe GPS, 24 de ore de muzică sau 10 ore de convorbiri Bluetooth. Huawei face comparaţie cu Apple Watch S4, care ţine mult mai puţin.
16:20: Watch GT2 vine în variante de 46 şi 42 mm. Deşi nu a fost menţionat pe scenă, unul pare bărbătesc şi unul mai feminin. Acestea au ecrane OLED şi vin cu multe opţiuni de curele. Ambele sunt echipate cu cipul Kirin A1 care foloseşte Bluetooth 5.1.
16:19: Huawei anunţă Watch GT2, după ce primul model a reuşit să vândă 3 milioane de unităţi în 10 luni.
16:17: Modelul Mate 30 RS are spate realizat din piele naturală, spre diferenţă de pielea ecologică „vegană” de pe Mate 30 Pro standard. Telefonul se livrează în culorile roşu şi negru. Huawei livrează şi o husă cu o curea de piele pe spate, care permite proptirea în mod landscape, sau suport în plus în utilizarea cu o singură mână. Mate 30 RS este livrat cu 12 GB RAM şi 512 GB stocare internă.
16:09: Jan Becker de la Porsche Design urcă pe scenă pentru a prezenta modelul „de lux” de la Mate 30: Porsche Design Huawei Mate 30 RS.
16:08: Folosind recunoaşterea facială, telefonul poate ascunde mesajele din notificări atuci când altcineva este lângă utilizator, pentru intimiate.
16:05: Mate 30 Pro include atât autentificare prin recunoaştere facială 3D, cât şi prin senzor de amprentă integrat în display.
16:04: Huawei Mate 30 Pro este compatibil cu un stylus numit M-Pen, acelaşi folosit şi pe tableta MediaPad. Acesta nu este integrat în telefon.
16:02: Senzorul de pe partea din faţă pentru mişcare permite controlarea telefonului fără a atinge ecranul. De asemenea, există un nou sistem de nagivaţie prin meniuri bazat pe „fluid motion”, fiind necesare mişcări naturale, nu obligatoriu complet drepte. Tot senzorul de mişcare permite detectarea utilizatorului şi roteşte automat ecranul în funcţie de poziţia acestuia.
16:00: EMUI 10 va integra Night Mode, asemeni Android 10 stock. Noul mod de afişare va reduce consumul de energie pe dispozitivele cu ecran OLED şi este mai confortabil de utilizat noaptea. De asemenea, aplicaţiile pot folosi „dark mode engine” pentru a recunoaşte automat atunci când utilizatorul foloseşte acest mod.
15:56: Huawei începe să vorbească despre sistemul de operare EMUI 10, bazat pe Android 10.
15:53: Huawei are parteneriat cu DJI pentru funcţionalitate instantă cu noul stabilizator Osmo Mobile 3. Accesoriul se conectează automat la telefon, iar aplicaţia de cameră are funcţii integrate pentru acesta. Nu este necesară instalarea aplicaţiei DJI Mimo.
15:51: Huawei prezintă funcţii video precum 4K timelapse, Cinematic Bokeh şi stabilizare digitală pe filmare prin filmări realizate cu telefonul.
15:45: Camera pentru filmare permite filmare şi pe timp de noapte, graţie valorii ISO foarte mare.
15:43: Cine Camera de 40 MP permite filmare la 4K 60 FPS (şi în HDR) şi în slow-motion la 7.680 cadre pe secundă. ISO 51.200, blur în timp real. Senzorul este stabilizat optic şi digital prin AI:
15:41: Huawei promite selfie-uri „profesionale” folosind senzorul 3D de pe partea din faţă a modelului P30 Pro.
15:38: Camera ultra-wide de 40 megapixeli are un format 3:2 şi pixeli RGGB, pentru performanţă video îmbunătăţită.
15:36: Huawei Mate 30 Pro include sistemul „SuperCine Camera”. Acesta include o cameră ultra-wide de 40 MP f/1.8, o cameră principală SUperSensing WIde 40MP f/1.6, un zoom optic 3X de 8 MP f/2.4 şi o cameră 3D TOF. Această cameră asigură ISO 409.600, efectul pro bokeh şi stabilizare şi pe camera cu Zoom. Zoom digital ajunge până la 45 X.
15:34: Senzorul de 40 MP RYYB permite captarea cu 134% mai multă lumină faţă de alte modele. Se pare că este acelaşi senzor de pe P30 Pro, din specificaţii.
15:32: Huawei Mate 30 include un sistem cu 3 camere, nu cu 4, cât se credea iniţial. Avem un ultra-wide de 16 megapixeli f/2.2, o cameră principală de 40 megapixeli f/1.8, o cameră cu zoom de 8 megapixeli 3x f/2.4 şi focalizare laser. Valori ISO până la 204.800, zoom 45x digital şi stabilizare optică şi asistată prin AI.
15:30: Huawei lansează şi un încărcător de maşină inteligent, care permite încărcare la 27W la bord. Acesta este inteligent şi poate detecta telefonul automat, deschizând braţele de susţinere prin motoraşe.
15:29: Mate 30 şi Mate 30 Pro se încarcă de la priză la 40W şi wireless la 27W. Încărcarea bilaterală wireless este de 3 ori mai rapidă decât anul trecut.
15:28: Huawei Mate 30 Pro ţine 9,2 ore în utilizare pe 5G, Mate 30 ţine 8,2 ore, în timp ce Note10+ ţine doar 6 ore.
15:26: Modelele Huawei Mate 30 sunt echipate din nou cu sistemul proprietar de carduri de memorie Nano Memory. Acestea sunt dual-SIM şi permit ataşarea cardului de memorie în slot-ul SIM2.
15:24: Huawei compară Mate 30 Pro cu Galaxy Note10+ 5G într-un test de viteză de transfer de internet. Diferenţa este mare. Samsung atinge 985 Mbps, în timp ce Huawei atinge 1,5 Gbps.
15:23: Mate 30 Pro include 21 antene radio, 14 dintre ele fiind dedicate pentru 5G.
15.22: Mate 30 Pro include chipset-ul Kirin 990 cu modem 5G integrat, bazat pe tehnologia 7nm+ EUV. Acesta promite 23% mai multă putere de procesare şi cip grafic cu 39% mai puternic. Nucleele pentru AI sunt cu 460% mai puternice. Toate consumă mai puţină energie electrică, asigurând autonomie mai bună.
15:20: Mate 30 Pro vine şi în variante din piele ecologică „vegan leather” în culori portocaliu şi verde.
15:17: Butoanele de volum de pe Mate 30 Pro sunt pe laterală, dar sunt virtuale. Funcţionează pe ambele părţi ale telefonului. Mate 30 Pro vine în Negru, Violet şi Verde. Modelul verde are o sticlă texturată în partea de jos şi lucioasă în partea de sus.
15:16: Mate 30 Pro are baterie de 4.500 mAh, iar Mate 30 are baterie de 4.200 mAh. Notch-ul de la modelul Pro include un senzor de scanare 3D, senzorii de lumină ambientală şi proximitate, camera frontală, cât şi un nou senzor pentru gesturi.
15:14: Huawei Mate 30 standard are un ecran de 6,62″ OLED plat.
15:12: Huawei numeşte noul display Horizon Display, spunând că are o înclinare de 88 de grade. Acesta are o diagonală de 6,53″ cu rezoluţie 2.400 x 1.176.
15:10: Huawei nu a ratat ocazia de a face puţină ironie la adresa noilor modele iPhone, referitoare la design-ul camerelor de pe spate, spunând că urmează modelul modelului Mate 20.
15:09: CEO-ul a anunţat oficial Mate 30 şi Mate 30 Pro.
15:06: Seria Huawei P30 a vândut 17 milioane de unităţi, iar seria Mate 20 a vândut 16 milioane.
15:05: CEO-ul Richard Yu anunţă creşteri pentru Huawei în ciuda problemelor pe care le-a întâmpinat compania în 2019. Smartphone-urile au crescut cu 26%, vânzările de laptop-uri cu 249%, dispozitivele audio cu 256% şi accesoriile de purtat cu 278%.
14:54: Doar câteva minute ne desparte de debutul conferinţei Huawei în care sunt aşteptate noile modele Mate 30, Mate 30 Pro, Mate 30 Lite şi ediţia de lux Mate 30 Pro Porsche Design. Huawei ar putea pregăti şi câteva suprize mai mult sau mai puţin aşteptate, precum un televizor Huawei TV, o nouă tabletă pentru piaţa din Europa, MediaPad M6, alături de noi ceasuri inteligente Watch GT2 şi brăţara de fitness Band 4 Pro.
Articol în curs de actualizare…