Seria de dispozitive Mate de la Huawei este de câteva generaţii cea care dă tonul în materie de tehnologii care vor fi adoptate pe modelele companiei pentru următorul an. Mate 10 Pro nu se lasă mai prejos şi vine cu un design modernizat, cu o construcţie nouă şi cu hardware puternic, care poate ţine pasul cu oferta concurenţei. Rezultatul este un smartphone foarte atrăgător încă de la prima atingere, care însă vine la pachet şi cu o serie de neajunsuri, peste care o parte dintre utilizatori va putea trece mai uşor decât restul.
Huawei Mate 10 Pro este un smartphone de dimensiuni mari, care poate fi cu uşurinţă încadrat în gama „phablet”, însă totodată mai mic decât ne-am aştepta, având în vedere dimensiunea display-ului. În ciuda faptului că foloseşte un panou cu diagonală de 6” pe format 18:9, dimensiunile generale ale telefonului sunt chiar mai mici decât ale unui iPhone 8 Plus, de exemplu, care este echipat cu ecran de 5,5”. Acesta este primul smartphone high-end produs de Huawei care adoptă un design cu margini subţiri în jurul display-ului, implementarea acestuia fiind însă de succes. Pe partea din faţă a fost păstrat logo-ul Huawei, sub display, în timp ce în partea de sus au fost amplasate camera frontală, difuzorul pentru apeluri şi senzorii de lumină ambientală şi proximitate. Practic, Mate 10 Pro nu face compromisuri odată cu schimbarea design-ului, păstrând toate elementele importante în locurile pe care le cunoaştem.
Pe partea din spate însă, Huawei ne încântă privirile cu un panou de sticlă reflectiv, care este unul dintre cele mai mari magnete de amprente pe care le-am văzut în ultima vreme. Modelul Titanium Grey testat nu a reuşit să stea foarte mult impecabil, fiecare urmă de praf, fiecare amprentă şi scamă lipindu-se de această suprafaţă instant.
Spre diferenţă de sticla de pe display, care este doar uşor rotunjită la margini, fără să afecteze display-ul, panoul de sticlă de pe spatele dispozitivului este curbat pe laterale, oferind o mai bună experienţă de utilizare, însă şi un mai mare pericol de alunecare. Mate 10 Pro este fără doar şi poate cel mai alunecos dispozitiv Huawei produs până în prezent (exceptând probabil modelele Honor), simpla poziţionare pe masă putând duce la alunecare, în cazul în care suprafaţa nu este deloc aderentă sau dacă este poziţionat pe un alt obiect uşor înclinat (de exemplu, un portofel).
Pe spate se regăsesc cele două camere foto cu optică Leica, echipate cu un blitz cu două LED-uri şi un fascicul laser. Camerele sunt uşor ieşite în relief, însă nu mai mult decât în cazul unui iPhone 6 sau 6S, iar poziţionarea centrală şi verticală asigură stabilitate atunci când telefonul este poziţionat pe masă. Din păcate, acest lucru înseamnă că lentilele au contact direct cu masa, lucru care poate duce la deteriorarea lor. Senzorul de amprentă rotund este poziţionat sub camerele foto, într-o poziţie naturală atât pentru utilizarea cu mâna stângă, cât şi pentru mâna dreaptă.
În cele din urmă, avem lateralele telefonului, care sunt ceva mai „golaşe” decât în trecut. În partea stângă regăsim doar slot-ul pentru cele două cartele SIM, de data aceasta fără compatibilitate cu carduri microSD, în partea de sus avem port-ul infraroşu (Huawei este printre ultimii producători care încă oferă aşa ceva), în partea de jos pot fi observate grila pentru difuzorul mono şi port-ul USB Type-C, fără o mufă jack, în timp ce laterala din dreapta găzduieşte butoanele pentru volum şi „power”.
În ciuda faptului că nu este cel mai mare dispozitiv de pe piaţă, utilizarea cu o singură mână nu este tocmai recomandată. Display-ul mare nu poate fi accesat în toatalitate cu un singur deget, iar faptul că avem sticlă pe spate şi o ramă metalică rotunjită pe laterale poate duce la accidente neplăcute. Din fericire, Huawei include o husă din silicon în pachet, plăcută la atingere, care va proteja atât sticla de pe spate împotriva zgârieturilor (pe partea din faţă este aplicată o folie din fabrică, în ciuda faptului că sticla are un tratament oleofobic aplicat), cât şi întregul telefon de la posibile şocuri mai mici. Probabil că la un impact mai puternic cu cimentul, husa nu va fi de ajuns. Totodată, husa adaugă destulă grosime pe partea din spate, cât să protejeze şi cele două lentile ale camerelor foto de contactul cu masa.
Design premium de top cu materiale de calitate
Camere foto foarte bune
Performanţă comparabilă cu oferta concurentă
Include husă din silicon în pachet
Încărcare foarte rapidă pe cablu şi autonomie excelentă
Nu are jack pentru căşti
Nu are slot microSD
Spatele din sticlă nu este justificat
Rezoluţie mai mică a ecranului decât a concurenţei