În ciuda faptului că Huawei a trecut la Android 8.0 şi a sărit de la versiunea 5.1 direct la 8.0 pentru interfaţa EMUI, software-ul lui Mate 10 Pro nu este foarte diferit faţă de ceea ce ne-am obişnuit să găsim pe dispozitivele companiei. Adevărul este că trecerea de la Android 7 la Android 8 nu este aşa vizibilă la suprafaţă pe niciun dispozitiv, majoritatea îmbunătăţirilor fiind mai degrabă ascunse sub interfaţă.
Cam tot ce am văzut ultima dată pe modelele P10 şi P10 Plus este încă valabil. Interfaţa Huawei se inspiră mult din ceea ce a făcut Apple cu iOS, punând toate aplicaţiile pe pagini direct pe ecranul telefonului, fără un sertar de aplicaţii pornit de la început (există opţiunea de a activa această funcţie). De asemenea, cei care nu au fost fani în trecut ai pictogramelor implicite de la Huawei, nu le vor aprecia nici acum, în ciuda faptului că există posibilitatea de a personaliza telefonul cu diverse teme. Personal, nu am găsit alternative mai atrăgătoare în temele disponibile, însă probabil că cei care au folosit dispozitive Huawei zi de zi pentru mai mult timp probabil că nu vor fi deranjaţi.
Este ciudat însă că Huawei vorbeşte mult despre funcţiile de inteligenţă artificială ale telefonului, însă acestea nu pot fi văzute nicăieri. După utilizarea telefonului pe o perioadă mai lungă am ajuns la concluzia că în utilizare, Mate 10 Pro nu foloseşte nimic în plus faţă de P10 şi P10 Plus la acest capitol, optimizările acestora din fundal fiind acum redenumite din funcţii „machine learning” în funcţii „A.I.”. Aceste capabilităţi erau eficiente şi în trecut, reducând utilizarea resurselor în fundal şi optimizarea aplicaţiilor şi spaţiului de stocare pentru acces rapid. Diferenţa stă probabil în consumul redus de resurse pe Mate 10 Pro, acum că există un co-procesor dedicat.
Un alt avantaj al lui Mate 10 Pro şi al dispozitivelor recente de la Huawei în general este lipsa software-ului inutil. Desigur, există câteva aplicaţii pre-instalate, pe lângă cele implicite de la Google şi cele implicite de la Huawei, însă nu sunt deloc deranjante si pot fi dezinstalate la nevoie. Printre acestea se numără Amazon Prime Video, aplicaţia de editare video Quik şi o aplicaţie numită Translator, care exact asta face, folosind mesaje înregistrate sau scrise pentru a traduce dintr-o limbă în alta prin intermediul unor algoritmi realizaţi de Microsoft.
În cele din urmă am ajuns şi la camera foto, probabil cel mai important aspect al unui smartphone în 2017. Având în vedere că toate telefoanele peste un anumit prag sunt foarte performante, iar funcţiile secundare precum încărcare wireless sau un jack de căşti pot conta sau nu pentru unii dintre utiliatori, performanţa foto devine acum caracteristica principală pe baza căreia mulţi îşi aleg un telefon.
Mate 10 Pro nu schimbă foarte mult hardware-ul pe care l-am întâlnit pe P10 şi P10 Plus, beneficiind de acelaşi sistem dual-camera cu senzori 12 + 20 megapixeli, ambii stabilizaţi. Singurul upgrade evident la o privire atentă pe lista de specificaţii este diafragma F/1.6, faţă de 1.7 pe modelele precedente, lucru care sugerează o performanţă superioară în lumină scăzută.
Aplicaţia de cameră este însă componenta în care funcţiile „A.I.” sunt cel mai evidente. Pe lângă optimizările sistemului de operare, A.I.-ul Huawei este folosit atunci când sunt realizate fotografii pentru două lucruri. Prima este detectarea tipului de fotografie pe care doreşti să îl realizezi, fie că este un portret, o fotografie a unui animal de companie, fotografie cu mâncare sau un peisaj. Atunci când aceste „scene” sunt detectate, telefonul va schimba câteva setări pentru a se asigura că este realizată cea mai bună fotografie posibilă în condiţiile date. În practică, nu prea am sesizat diferenţe între cadre cu scenă „A.I.” şi scenă fără, dar este posibil ca în anumite situaţii să calculeze diferit timpul de expunere.
Cel de-al doilea scenariu în care este folosit A.I.-ul este modul portret, care adaugă un efect bokeh în jurul subiectului fotografiat. Nu au fost realizate multe îmbunătăţiri ale acestei funcţii de la P10 şi până în prezent. În continuare părul, barba sau crengile de copaci inducând în eroare algoritmul. Din fericire, niciunul dintre dispozitivele care beneficiază de un mod portret nu oferă rezultate consistente de fiecare dată, aşa că putem considera aceste funcţii doar nişte experimente.
Când vine vorba despre calitatea fotografiilor normale realizate cu Mate 10 Pro, sunt puţine lucruri de reproşat. Imaginile ies clare şi bine focalizate în lumină naturală, Huawei alegând să adauge puţin sharpness la procesare pentru a accentua detaliile fiecărui cadru. În funcţie de preferinţele utilizatorului, acest lucru poate fi un lucru bun sau rău, însă cel puţin pe ecranul telefonului şi pe reţelele de socializare unde pozele sunt agresiv comprimate, acestea arată foarte bine. Având în vedere că vorbim despre un smartphone premium echipat cu tehnologie Leica, este de prisos să menţionăm că imaginile oferă culori naturale, dinamică excelentă şi un mod auto foarte bun, care reuşeşte să calculeze setările foarte bine în majoritatea cazurilor.
Performanţa pe timp de noapte este bună, fiind cam la acelaşi nivel cu cel al concurenţei atunci când tragi linie, însă imaginile sunt „îmbunătăţite” la procesare în mod diferit. Sharpness-ul, adăugat la fiecare fotografie accentuează puţin zgomotul imaginilor, iar dinamica pare să fie puţin diferită faţă de fotografiile realizate pe timp de zi, funcţia HDR fiind absentă noaptea. Rezultatul este un contrast puternic între zonele întunecate şi cele luminate, care poate avea valori artistice, însă ar putea să nu fie pe placul tuturor. Ce rămâne constant tot timpul pe Mate 10 Pro, în toate fotografiile, este paleta cromatică naturală, nesaturată.
Camera frontală nu pare să fie obligatoriu mai bună sau diferită faţă de cea de pe P10, oferind performanţă foarte bună în lumină naturală, iar modul portret se loveşte de aceleaşi probleme pe care le are şi pe camera principală: algoritm uşor de derutat.
Mate 10 Pro este probabil cel mai interesant smartphone pe care Huawei l-a dezvoltat până acum. Cu toate acestea, se pare că producătorul chinez a ţintit puţin cam sus la anumite aspecte: a ales un design premium cu multă sticlă, dar nu a integrat şi încărcare wireless pentru a justifica utilizarea materialului; a venit cu display 18:9, dar cu rezoluţie mai mică decât concurenţa; a integrat un chipset mai puternic, dar care vine cu îmbunătăţiri semnificative doar la partea de procesare grafică, nu şi la procesor.
Din aceste motive, în ciuda faptului că avem de a face cu unul dintre cele mai atractive dispozitive de pe piaţă, cu performanţă de top şi cameră excelentă, este greu de recomandat Mate 10 Pro la preţul din prezent, în special din cauza ofertei concurente. Istoric, Huawei a redus preţurile destul de repede chiar şi pentru modelele sale de top, deci în câteva luni la o reducere sau acum alături de un contract pe doi ani, Mate 10 Pro ar putea deveni foarte atractiv.
Design premium de top cu materiale de calitate
Camere foto foarte bune
Performanţă comparabilă cu oferta concurentă
Include husă din silicon în pachet
Încărcare foarte rapidă pe cablu şi autonomie excelentă
Nu are jack pentru căşti
Nu are slot microSD
Spatele din sticlă nu este justificat
Rezoluţie mai mică a ecranului decât a concurenţei