Discuţia despre autonomie este întotdeauna una ciudată, întrucât fiecare utilizator are un alt stil de operare a smartphone-ului personal. În cazul de faţă, Mate 20 Pro reuşeşte să atingă şi aproape două zile, în condiţii de utilizare nu foarte complicată, cu aproximativ 6-7 ore de utilizare efectivă cu ecranul pornit. Aici intră în ecuaţie mai multe conturi de social media active cu mesagerie şi notificări active, vizionarea de clipuri video, capturi foto şi cam tot ce mai poţi face cu un telefon. Am estima în jur de o zi şi jumătate sau chiar două în astfel de scenarii.
Desigur, există posibilitatea de a folosi telefonul mai intens, însă suntem încrezători că Mate 20 Pro ar putea să ofere o zi de utilizare cam în orice condiţii. Asta dacă nu este folosit non-stop pentru realizarea de transmisii live pe Facebook sau pentru fotografiat.
Dar niciodată autonomia efectivă a telefonului nu spune toată povestea. Pe lângă capacitatea mare de utilizare la o singură încărcare, Mate 20 Pro oferă şi o încărcare foarte rapidă, cât şi opţiuni multiple de încărcare. SuperCharge, tehnologia proprietară pentru încărcare de pe cablu de la Huawei, este realizată folosind un încărcător de 40W, care poate încărca complet telefonul în mai puţin de o oră, 30 de minute fiind de ajuns pentru alimentarea a 70-80% din capacitatea totală.
De asemenea, avem de a face cu încărcare wireless rapidă (cam la acelaşi nivel cu cel al concurenţei, de aproximativ 10-15 W), dar şi o funcţie complet nouă: posibilitatea de a încărca wireless alte dispozitive. Aceasta din urmă pare să fie însă mai mult un artificiu de marketing decât ceva practic, întrucât încărcarea dinspre Mate 20 Pro către alte dispozitive se face la o putere foarte mică, de numai 2,5W. Astfel, nu poţi încărca un iPhone X sau XS, cum spunea Huawei în prezentarea lor pompoasă de la Londra, însă ai putea încărca o pereche de căşti wireless, dacă ar exista.
Leak-urile iniţiale sugerau că Huawei ar trebui să lanseze o pereche de căşti true wireless similare cu AirPods cu capabilitatea de încărcare wireless odată cu Mate 20 Pro, însă acestea au întârziat să apară. Este posibil ca Huawei să se fi lovit de aceleaşi probleme pe care le-a întâmpinat şi Apple, care a promis în urmă cu peste un an o pereche de AirPods cu încărcare wireless, dar care încă nu a ajuns în magazine.
EMUI, software-ul Huawei care stă la baza tuturor smartphone-urilor sale, se schimbă foarte puţin de la o generaţie la alta în termeni vizuali. Versiunea EMUI 9.0, bazată pe Android 9.0 nu face excepţie de la această regulă, oferind cam tot ceea ce fanii Huawei s-au obişnuit să primească. Avem o interfaţă similară cu cea de pe iOS, cu mai multe ecrane de aplicaţii direct pe ecranul principal, fără un sertar de aplicaţii. Acesta poate fi însă activat, în cazul în care este necesar.
Pictogramele nu s-au schimbat foarte mult, deci dacă nu vă plăceau cele din trecut, nu vă vor satisface nici acestea, în timp ce aplicaţii preinstalate precum Booking.com şi eBay sunt în continuare prezente. Pentru un smartphone premium de 1.000 de euro, astfel de parteneriate plătite sunt puţin exagerate, ceva ce şi Samsung uită din când în când, oferind aplicaţii Microsoft pe toate dispozitivele sale de top.
O mare diferenţă pentru utilizatorii de Huawei o reprezintă însă noul sistem de navigaţie folosind gesturi. Acestea sunt în mare parte „copiate” de la Apple, dar din păcate nu sunt implementate foarte bine. Toate gesturile sunt la fel: swipe de jos în sus pentru a închide aplicaţia, swipe şi oprire la mijlocul ecranului pentru afişarea aplicaţiilor deschise şi slide pe laterale pentru back, fie că este din stânga sau din dreapta.
Din păcate, sistemul de operare Android nu este construit pentru asemenea gesturi, inclusiv Google incluzând un buton virtual „back” pentru noua sa interfaţă din Android 9.0 Pie. Astfel, de multe ori back-ul nu funcţionează din prima, iar pentru comutarea între aplicaţii sunt prea mulţi timpi morţi. Recomandarea noastră este utilizarea butoanelor standard de navigaţie de Android, cel puţin până când Huawei îşi îmbunătăţeşte sistemul propriu de navigaţie cu gesturi.
La finalul zilei, este o chestiune de gust. EMUI cu siguranţă nu este pentru toată lumea, însă strategia celor de la Huawei pentru a familiariza rapid utilizatorii „dezertori” de pe iOS la el nu este tocmai facilă. Probabil că o idee mai bună ar fi să încerce să creeze ceva complet nou şi diferit faţă de iOS şi Samsung Experience, care să aducă o identitate proprie unui hardware deja impresionant, care a reuşit să se facă remarcat.
În trecut, senzorii de amprentă de pe dispozitivele Huawei erau cei mai performanţi de pe piaţă, oferind un timp de doar câteva milisecunde între apăsare şi deblocare. Ei bine, odată cu tranziţia la o soluţie sub display, treaba se schimbă. Întrucât senzorul folosit este unul de tip optic, acesta are nevoie de lumină pentru a fi utilizat. Astfel, Huawei „desenează” pe ecran atunci când telefonul este blocat zona unde trebuie atins degetul pentru deblocare. La atingere, acea zonă este luminată în culoarea verde la maximum de intensitate, după care amprenta este citită şi telefonul deblocat.
Aceşti paşi în plus nu sunt tocmai lenţi, însă există o mică întârziere între atingerea ecranului şi deblocarea propriu-zisă. Cei obişnuiţi cu senzorii de amprentă „standard” vor simţi cu siguranţă diferenţele.
Din fericire, Huawei a implementat şi un sistem de recunoaştere facială avansat, unul dintre puţinele de pe piaţă. Doar Apple şi Xiaomi au oferit până acum sisteme dedicate de deblocare facială, care nu folosesc camera frontală, iar acum Huawei se alătură lor. Practic, avem de a face cu un proiector laser care luminează faţa utilizatorului într-un spectru invizibil ochiului uman. Punctele sunt folosite pentru a „desena” o hartă 3D a feţei utilizatorului, care poate fi „citită” de o cameră cu infraroşu. Totul se petrece în mai puţin de jumătate de secundă, iar deblocarea poate părea de multe ori mai rapidă decât cea folosind amprenta.
Spre diferenţă de alţi producători, Huawei a ales să folosească implementarea Apple drept exemplu, lucru care este benefic atunci când tragi linie. Ai posibilitatea de a debloca direct, de a debloca doar după un slide de jos în sus, de a ascunde sau nu notificările atunci când telefonul este blocat, lucruri pe care nu le-am mai întâlnit până în prezent decât parţial pe alte telefoane cu Android.
Mai mult, de multe ori atunci când iei telefonul în mână pentru deblocare, recunoaşterea facială poate să acţioneze înainte ca degetul să atingă senzorul de amprentă. În termeni de performanţă, deblocarea este comparabilă în termeni de viteză şi acurateţe cu cea de pe iPhone XS şi XR în cazul recunoaşterii faciale.
Design excelent
Performanţă foarte înaltă pentru platforma Android, însă departe de declaraţiile oficiale Huawei
Sisteme de autentificare bine puse la punct (face unlock şi amprentă în display)
Autonomie foarte bună
O cameră foarte performantă, însă nu obligatoriu „cea mai bună”
Ecranul nu este la fel de performant precum cele ale concurenţei
Necesită card-uri proprietare Nano Memory pentru extinderea stocării interne
Camerele nu beneficiază de stabilizare optică
Interfaţa EMUI este învechită, iar noul sistem de navigaţie prin gesturi este inconsistent