Huawei Mate 20 Pro Review: telefonul cu Android pe care îl vrei, chiar dacă nu vrei să recunoşti

20.11.2018
Huawei Mate 20 Pro Review: telefonul cu Android pe care îl vrei, chiar dacă nu vrei să recunoşti
Camera foto şi concluzii

Camera foto

Huawei s-a remarcat pe piaţa de smartphone-uri în ultimii câţiva ani în special datorită performanţelor foto superioare concurenţei, oferite fie de sisteme hardware avansate, fie de software foarte bine pus la punct. Mate 20 Pro continuă în această direcţie, oferind însă performanţă doar comparabilă cu cea de pe P20 Pro, cu menţiunea că şi a treia cameră este acum mult mai utilă decât în trecut.

Încă de la primul model dual-camera de la Huawei, P9, compania a optat pentru integrarea unui senzor monocrom, care preia mai multe detalii din cadru şi le aplică peste fotografia realizată cu cel color. Acest lucru a dus la exagerarea unor caracteristici precum „sharpness” agresiv, care uneori putea fi neplăcut şi nenatural. Astfel, pentru Mate 20 Pro, Huawei a ales să înlocuiască acest senzor şi obiectivul său wide cu un senzor nou şi un obiectiv ultra-wide, perfect pentru realizarea de peisaje sau pentru fotografierea unor clădiri mari, care nu ar avea loc într-un cadru obişnuit. Camera principală de 40 megapixeli este practic neschimbată de la P20 Pro, în timp ce camera cu zoom 3x este de asemenea similară.

Astfel, în afară de posibilitatea de a realiza cadre ultra-wide, camerele de pe Mate 20 Pro şi P20 Pro sunt în mare parte comparabile. Desigur, există câteva diferenţe de software, în special la capitolul „AI”, chipset-ul Kirin 980 de pe Mate 20 Pro fiind mult mai performant, oferind posibilitatea de a realiza anumite efecte în timp real. De exemplu, există un mod de filmare care păstrează doar subiectul colorat, în timp ce totul în jurul său este alb-negru, ceva ce nu putea fi realizat pe Kirin 970.

Master AI, funcţia care detectează automat scenele şi modifică setările camerei pentru a realiza cadre cât mai bune este însă la fel de dezamăgitoare ca şi până acum. De multe ori detecţia scenei este eronată, iar atunci când scena este setată corect, culorile sunt complet nerealiste, exagerate şi… artificiale. Singurul avantaj real pe care îl are Master AI este că poate comuta automat pe modul nocturn sau pe macro atunci când este nevoie, însă nici aceste cazuri nu sunt detectate tot timpul corect.

Galerie foto

Majoritatea fotografiilor realizate pentru acest review au fost realizate pe modul auto, cu Master AI pornit, însă sugerăm dezactivarea acestuia pentru rezultate mai bune. Desigur, modul auto nu este perfect, uneori chiar şi în lumină naturală pe timp de zi timpul de expunere fiind calculat gresit, telefonul atenţionându-ne să rămânem nemişcaţi pentru a capta mai multe detalii, ceva ce nu ar trebui să se întâmple în mod obişnuit. Astfel, multe fotografii apar cu sharpness exagerat.

Spuneam că filmarea nu este tocmai performantă pe acest telefon şi este destul de clar că aceste funcţii nu sunt o prioritate pentru Huawei. Filmarea în rezoluţie 4K este doar „decentă”, deloc surprinzătoare, iar stabilizarea nu este la fel de bună ca în cazul concurenţei. În special în lumină slabă, stabilizarea cu AI se poate da peste cap, realizând efecte foarte neplăcute la mişcarea telefonului. Mai mult, modul AI zoom, interesant în sinea lui, nu funcţionează atât de bine pe cât ne-am fi aşteptat, de multe ori pierzând subiectul dacă se depărtează prea mult. Este doar o funcţie cu care Huawei se va lăuda în prezentări, însă în practică nu este foarte utilă, chiar dacă zoom-ul nu este exclusiv digital, ci şi optic.

Galerie foto

Acum că am scăpat de părţile negative, trebuie să vorbim şi despre părţile mai pozitive. Camera principală de 40 megapixeli face poze foarte bune, atât timp cât este setată pe 10 megapixeli. Pe timp de zi imaginile captate sunt foarte bune, prinde toate detaliile necesare, iar imaginile în lumină slabă sunt luminoase, chiar dacă zgomotul de imagine îşi face prezenţa simţită, chiar şi folosind modul nocturn. Camera cu zoom este însă utilizabilă doar ziua, noaptea obiectivul fiind prea întunecat. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre camera ultra-wide.

Avantajul este modul nocturn cu stabilizare AI, care permite realizare unei capturi cu expunere lungă din mână, fără utilizarea unui trepied. Astfel, imaginile realiate pe timp de noapte sunt ca prin magie luminate, chiar la un nivel nenatural. Uneori, fotografii realizate noaptea ar putea părea că sunt realizate după-amiaza, cerul fiind mult mai luminos în aceste cadre. Totuşi, calitatea acestor cadre este de multe ori dezamăgitoare.

Da, fotografiile sunt mult mai luminoase, însă sunt şi mult mai lipsite de detalii. Algoritmul care realizează captura pare să ia mai multe cadre simultan la mai multe expuneri, le aliniază pentru a compensa pentru tremuratul mâinii şi apoi le combină, crescând în acelaşi timp luminozitatea. Apoi aplică un filtru de reducere a zgomotului de fundal, lucru care poate duce uneori la cadre care par că nu sunt focalizate sau la rezoluţie scăzută. Totuşi, spre diferenţă de alte dispozitive care nu beneficiază de această capabilitate, imaginile realizate în lumină slabă cu Mate 20 Pro sunt de multe ori utilizabile. De altfel, dacă imaginile cu night mode sunt realizate nu tocmai în beznă, se păstrează un nivel decent de detalii.

Un lucru care ne-a plăcut de asemenea la camera lui Mate 20 Pro este faptul că modul nocturn funcţionează pe toate cele trei camere, fie că vorbim despre ultra-wide, wide sau zoom. Desigur, performanţa pe fiecare dintre acestea este diferită, în funcţie de dimensiunea senzorului şi diafragma obiectivelor.

Un ultim aspect despre cameră ar trebui discutat: modul portret. Huawei oferă două implementări, însă niciuna nu este tocmai perfectă. Prima se numeşte „Aperture” mode şi este prezentă pe telefoanele companiei încă de la P9 şi oferă posibilitatea de a adăuga blur în imagine folosind un punct de focalizare şi o valoare „f”. A doua este un mod portret în timp real, similar cu ceea ce fac alţi producători. În timp ce prima opţiune oferă posibilitatea de a mai edita după captură anumite aspecte, cea de-a doua nici nu decupează foarte bine subiectul de fundal, mai ales dacă sunt elemente în spatele acestuia. De asemenea, imaginile realizate cu modul portret nu mai pot fi editate pentru setarea intensităţii blur-ului după captură.

Concluzii

Huawei a reuşit să demonstreze cu Mate 20 Pro că a învăţat multe în ultimii câţiva ani, iar parteneriatele sale cu branduri precum Leica şi Porsche Design a dus la realizarea unor dispozitive de calitate, performante şi arătoase.

Camera este în continuare principala atracţie a acestui dispozitiv, însă de data aceasta, faptul că este echipat cu tot ceea ce ai putea avea nevoie îl face şi mai atrăgător pentru utilizatorul „serios” de smartphone-uri. Desigur, software-ul rămâne cel mai dezamăgitor aspect al acestui dispozitiv, ceva ce Huawei nu pare să se grăbească să „repare”, interfaţa fiind foarte similară cu ceea ce am văzut pe smartphone-urile companiei încă de la începuturile sale pe această piaţă.

 

Părţi pozitive

Design excelent
Performanţă foarte înaltă pentru platforma Android, însă departe de declaraţiile oficiale Huawei
Sisteme de autentificare bine puse la punct (face unlock şi amprentă în display)
Autonomie foarte bună
O cameră foarte performantă, însă nu obligatoriu „cea mai bună”

Părţi negative

Ecranul nu este la fel de performant precum cele ale concurenţei
Necesită card-uri proprietare Nano Memory pentru extinderea stocării interne
Camerele nu beneficiază de stabilizare optică
Interfaţa EMUI este învechită, iar noul sistem de navigaţie prin gesturi este inconsistent

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult