Huawei a lansat astăzi în mod oficial seria sa de smartphone-uri high-end Mate 40, care include nu mai puțin de patru modele diferite. Vorbim despre modelele Mate 40 standard, Mate 40 Pro, și Mate 40 Pro+. Toate au la bază aceeași platformă hardware: chipset-ul Kirin 9000, primul procesor (și probabil ultimul) al companiei pe arhitectură de 5nm, însă diferențele majore constau în special în modulele de camere foto, fiecare variantă având particularitățile sale.
Modelul Mate 40 este un flagship din toate punctele de vedere, fiind echipat cu un ecran OLED de 6,5”, rezoluție Full HD+ și refresh rate de 90 Hz. Chipset-ul Kirin 9000 garantează o performanță semnificativ mai mare față de generația precedentă, în timp ce întrece și cel mai puternic chipset de la Qualcomm, modelul Snapdragon 865+ (cu 10%). Acesta folosește 8 nuclee pentru CPU și 24 nuclee pentru GPU (52% mai rapid decât SD865+). Cu 15 miliarde de tranzistori, Huawei spune că acesta este cel mai puternic chipset mobil de pe piață. Procesorul neural este de asemenea cu 150% mai puternic decât cel de la Qualcomm. Acumulatorul pe modelul Mate 40 are capacitate de 4.200 mAh.
Configurația este completată de 8 GB memorie RAM și 128 GB stocare internă, cu posibilitatea de a adăuga un modul Nano Memory, proprietar Huawei. Acesta este însă și modelul care vine cu o singură cameră frontală, în colțul din stânga-sus al ecranului. De altfel, ecranul de pe acest model este mai puțin curbat decât pe restul variantelor (68 grade). Acesta are un zoom tradițional, nu unul periscopic. Camera foto de pe acest model este de asemenea mai modestă în capabilități față de restul modelelor, însă promite în continuare performanță foarte bună. Camerele modelelor Mate 40 sunt încadrate într-un modul nimic Space Ring.
Camera principală este de 50 megapixeli f/1.9 (Super Sensing Wide), iar camera ultra-wide folosește un senzor de 16 megapixeli f/2.2. Acest model beneficiază doar de zoom 3X de 8 megapixeli, f/2.4 cu stabilizare optică.
Modelele Mate 40 Pro și Mate 40 Pro+ de la Huawei sunt cele care ies cel mai mult în evidență, fiind cele pe care Huawei le împinge în față atunci când vine vorba despre capabilități hardware. Vorbim despre ecrane de 6,76” cu rezoluție 2.772 x 1334 pixeli și refresh rate de 90 Hz și digitizor touch la 240 Hz, cu același Kirin 9000 și cu acumulator de 4.400 mAh (încărcare rapidă la 66W și wireless la 50W). Ecranul integrează și un senzor de amprentă optic. Curbura de 88 grade se întoarce de pe Mate 30 Pro.
În timp ce Mate 40 Pro folosește o configurație cu 8 GB RAM și 256 GB stocare, varianta Pro+ beneficiază de 12 GB memorie RAM. Camerele foto sunt însă aceleași pe ambele modele.. până la un punct. Pe partea din față, decupajul în formă de pastilă găzduiește atât o cameră de 13 megapixeli, cât și un senzor 3D, care este folosit atât pentru recunoaștere facială, cât și pentru detectarea unor gesturi pentru control fără atingere.
Sistemul de camere folosește un senzor principal de 50 megapixeli f/1.9 (Super Sensing Wide). Acesta este alăturat unui senzor de 20 megapixeli f/1.8 cu lentilă ultra-wide (Ultra Wide Cine) și unui senzor de 12 megapixeli cu obiectiv periscopic pentru zoom 5x cu diafragmă f/3.4.
Modelul Pro+ beneficiază pe lângă senzorul de 50 megapixel și de un senzorul de 20 megapixeli f/2.4 ultra-wide pentru (cu lentilă free-form), camera folosită pentru filmări. Apoi, beneficiază de o cameră cu zoom 3X de 12 megapixeli f/2.4 (OIS), dar și de încă o cameră periscopică cu zoom 10X f/4.4 de 8 megapixeli. În cele din urmă, acest model are și un senzor 3D TOF. Lentila free-form de pe camera ultra-wide nu deformează imaginea. Camerele permit și filmare în format HDR în rezoluție 4K.
Față de modelul anterior, Mate 40 Pro beneficiază și de butoane de volum fizice. Există în continuare posibilitatea de a folosi butoane virtuale. Telefonul folosește difuzoare stereo cu bas mai puternic cu 150% față de Mate 30 Pro, în timp ce rezistența la apă se întoarce.
Modelul Mate 40 RS este diferit față de modelele Pro și Pro+ în primul rând din perspectiva design-ului. Acesta beneficiază de un modul de cameră similar în dotări și performanță cu Mate 40 Pro+, dar cu un design diferit. Acesta este încadrat într-un octogon.
Din punct de vedere hardware, Mate 40 RS este identic cu ceea ce oferă Mate 40 Pro+, singurele diferențe fiind senzorul termal de pe spate și cei 512 GB de stocare internă. Acest model este disponibil în versiuni Ceramic White si Ceramic Black.
Din punct de vedere software, Huawei a implementat câteva funcții noi în interfața EMUI. De exemplu, avem de a face cu „Eyes on Display”. Este un soi de always on display, dar care se activează doar atunci când te uiți la ecran, pentru a nu consuma baterie tot timpul. De asemenea, gesturile cu mâinile în fața telefonului se întorc. Poți folosi astfel telefonul fără să îl atingi atunci când ești murdar pe mâini, de exemplu.
Și funcțiile Multi Window sunt acum îmbunătățite, fiind accesibile prin gesturi mai simple de la marginea ecranului. Iar capabilitatea Multi-Screen Collaboration, care permite afișarea conținutului de pe telefon pe PC are acum capabilitatea de a rula până la trei ferestre de pe telefon pe ecran simultan.
Aplicația de e-mail de la Huawei permite acum afișarea într-un mod „conversație”, care seamănă mai mult cu o aplicație de chat, decât cu un client de e-mail. Această funcție este accesibilă de obicei în aplicații 3rd party, dar Huawei o integrează direct în cea implicită de pe telefon.
Prețurile pentru modelele Huawei Mate 40 pornesc de la 899 euro pentru modelul standard și ajung la 2.295 euro pentru varianta Mate 40 RS. Huawei nu a anunțat și o dată de lansare pentru aceste modele: