Dintre toate seriile de smartphone-uri de la Huawei, gama de produse Nova pare că este cea care stagnează cel mai mult din punct de vedere hardware. Unul dintre motive pare să fie faptul că hardware-ul intern din ultimii doi ani pare să fie destul de bun pentru a satisface nevoile utilizatorilor, însă în comparație cu alte modele din piață, nu putem să nu vedem că aceste dispozitive riscă să rămână în urmă. Noul Nova 11 Pro vine cu un design nou, îndrăzneț, însă, la interior, telefonul pare să fie în mare parte același dispozitiv pe care l-am testat și anul trecut.
Dacă la nivel hardware este destul de greu să deosebești Nova 10 Pro de Nova 11 Pro, la exterior, cele două telefoane sunt foarte ușor de diferențiat. Pentru gama Nova 11, spatele din plastic lucios, care imită sticla, a fost înlocuit cu materialul care este în trend în 2023: „pielea vegană”. La bază, tot un compus din policarbonat este și acesta, însă felul în care este prelucrat chiar reușește să imite foarte bine pielea naturală.
Dar Huawei a mers un pas mai departe și a decorat întregul spate cu logo-ul seriei Nova indentat în această „piele vegană”. Aspectul este unul într-adevăr premium, amintind cumva de genți de piele de lux. În special modelul verde, pe care l-am avut la test, este foarte plăcut din punct de vedere al design-ului, nuanța aleasă fiind ieșită din comun pentru smartphone-uri. Nova 11 Pro va ieși cu siguranță în evidență.
Modulul de cameră nu și-a schimbat forma, însă mă bucur de faptul că Huawei a ascultat feedback-ul de anul trecut și a eliminat atât accentele aurii, cât și o mare parte dintre înscrisurile din jurul obiectivelor. Textul încă există, dar este mai puțin vizibil și înconjoară doar obiectivul camerei principale. Am observat literele abia după ce am scos fotografiile cu telefonul din camera foto.
Chiar dacă din față, telefonul arată în mare parte identic, de data aceasta, Huawei a adus încă un upgrade important la capitolul materiale din care dispozitivul este construit. Sticla „no name” de anul trecut este acum înlocuită cu sticla Kunlun, dezvoltată chiar de către Huawei. Astfel, ne putem aștepta la un upgrade la capitolul rezistență la zgârieturi și șocuri.
Nu am testat asta, mai ales pentru că nu am vrut să deteriorez mai mult decât este necesar prin utilizare normală folia de plastic, care este aplicată din fabrică peste ecranul lui Nova 11 Pro. Tot din fabrică sunt livrate în pachet și accesoriile de bază pe care ne-am obișnuit să le găsim în cutiile telefoanelor Huawei: un încărcător rapid SuperCharge de 100W și cablul aferent (mufă USB-A), alături de o husă transparentă din silicon. Aceasta din urmă este atât de „fixă”, încât este greu de pus și de scos. Având în vedere cât de plăcută este textura capacului de pe spate, eu am ales să nu folosesc acea husă, chiar dacă pare să fie una ceva mai „performantă”, întrucât pe margini vine puțin și peste sticla de pe ecran. Astfel, aceasta poate să protejeze mai bine și ecranul în cazul unui accident.
Unul dintre primele elemente care se vede că sunt identice între generația curentă și cea de anul trecut este ecranul. Avem de a face cu un ecran OLED la 120 Hz cu rezoluție neconvențională: 2.652 x 1.200 pixeli, o rezoluție care este fix între Full HD+ și QHD+. La diagonala de 6,78” a acestui panel, nu există prea multe ecrane mai bune pe care Huawei le-ar putea integra pe un smartphone mid-range. Acesta se apropie de performanța celor de pe flagship-urile sale, cu culori pe 10 biți și compatibilitate cu conținut HDR10.
Huawei pare însă că nu vrea să renunțe la ecranele curbate, iar Nova 11 Pro este un telefon extrem de curbat la margini. Mie nu îmi plac în mod special aceste ecrane din motive practice. Experiența de vizionare pe un ecran plat este mai confortabilă, fără reflexii nedorite de la lumini din jur, iar butoanele de la marginea ecranului sunt mai ușor de nimerit din prima încercare. Pot recunoaște însă avantajele pe partea de design. Telefoanele curbate arată într-adevăr bine.
Un alt lucru care mă cam deranjează la modelele Nova este decupajul mare din ecran poziționat în colț. Acesta este necesar însă, întrucât Huawei a integrat acolo două camere frontale, una ultrawide și una cu zoom pentru portret.
Atunci când vine vorba despre performanță în teste sau în utilizare obișnuită, Nova 11 Pro este comparabil cu Nova 10 Pro de anul trecut. Cele două telefoane folosesc exact același procesor: Snapdragon 778G de la Qualcomm, un model mid-range performant, dar care este deja pe piață de aproape trei ani. Din fericire, cipul își face bine treaba și chiar a rămas competitiv în zona mid-range cu modele de procesoare mai noi. Varianta folosită pe telefoanele Huawei este una cu modem 4G, dar identică în rest.
Atât AnTuTu, cât și GeekBench au acum teste diferite față de cele pe care le-am folosit anul trecut pentru testarea Nova 10 Pro, deci scorurile nu sunt comparabile. Totuși, acestea sunt în ton cu așteptările și în apropierea rezultatelor obținute pe dispozitive apropiate ca preț din piață. Așa cum ne-am obișnuit pe modele mid-range, chiar și la un test de stres susținut în gaming, procesorul lui Nova 11 Pro reușește să păstreze performanța fără probleme.
Nova 10 Pro era deja un telefon de două zile, cu bateria de 4.500 mAh pe care o folosea, iar Huawei nu a considerat că este necesară schimbarea acesteia de la o generație la alta. Ba chiar și încărcarea la 100W este aceeași. Huawei promite încărcarea la 50% în 15 min și cam așa se întâmplă cu încărcătorul SuperCharge din cutie. Din păcate, telefoanele Huawei pot fi încărcare așa rapid doar cu încărcătoarele și cablurile din pachet, proprietare. Încărcătorul nu poate alimenta și alte dispozitive la această viteză, întrucât cele moderne folosesc standardul USB Power Delivery, disponibil pe încărcătoare cu mufă USB-C.
Cei care au nevoie însă, pot alimenta de la Nova 11 Pro alte dispozitive, precum accesorii, prin cablu. Această funcție este binevenită în lipsa încărcării wireless.
Am testat deja mai multe telefoane cu EMUI 13 pe parcursul ultimului an, iar Nova 11 Pro nu aduce noutăți față de ceea ce am văzut deja pe restul dispozitivelor. Interfața Huawei este în continuare destul de similară cu cea de la Apple de pe iOS, ceea ce poate fi un avantaj sau un dezavantaj. Totuși, în ultimii ani, Huawei a integrat tot felul de funcții pe care Apple nu le are, precum foldere mari, care ajută la gruparea mai multor aplicații și accesarea lor direct din interfața principală, fără a fi necesară deschiderea folderului. Alte aplicații, care sunt subliniate în interfață includ widget-uri rapide, accesibile prin glisarea în sus. Aceste funcții sunt utile și intuitive și ar fi bine dacă și alți producători ar împrumuta elemente similare în interfețele lor.
Cea mai mare schimbare de pe telefoanele Huawei din ultima vreme a fost însă îmbunătățirea AppGallery. Magazinul de aplicații pentru dispozitivele Huawei găzduiește deja sute de mii de aplicații, iar multe dintre aplicațiile locale, precum cele ale magazinelor, supermarket-urilor și serviciilor disponibile în România sunt deja disponibile pe acesta. Dacă în urmă cu câțiva ani exista doar o ofertă limitată de aplicații, acum AppGallery este o soluție care poate satisface nevoile oricărui tip de utilizator.
Un alt avantaj de care se bucură anul acesta Huawei este Gbox, aplicația din AppGallery care permite rularea aplicațiilor Google fără limitări. Poți să te conectezi la contul tău Google și să instalezi YouTube, Maps, Drive, sau aplicațiile din suita Docs, iar acestea vor funcționa normal, fără să fie nevoie să cauți alternative. Poți alege să instalezi Gbox la prima configurare a telefonului, dintr-o listă de aplicații sugerate, sau îl poți instala după. De altfel, Gbox se instalează automat imediat ce încerci să descarci din AppGallery o aplicație de la Google.
Este important însă să nu ștergi Gbox, odată ce l-ai instalat, pentru a asigura compatibilitatea cu acele aplicații. Gbox poate asigura compatibilitate și cu alte aplicații care folosesc servicii Google, precum HBO max, Duolingo sau Uber. Acestea pot fi descărcate fie din AppGallery, fie direct din interfața Gbox.
Așa cum ne-am obișnuit, ne așteptăm ca Huawei să ofere suport software de lungă durată și pe Nova 11. Compania oferă, de obicei, actualizări pe perioade care depășesc media din piață. Având în vedere că telefonul s-a lansat cu EMUI 13, o versiune personalizată de Android, probabil că va mai primi cel puțin încă două sau trei versiuni următoare.
Huawei are unii dintre cei mai buni senzori de amprentă din industrie și nu schimbă asta nici pe Nova 11 Pro. Acesta este poziționat puțin cam jos pentru preferințele mele, însă acuratețea este foarte bună, iar viteza de deblocare peste medie. Nu am întâlnit probleme în deblocarea telefonului pe parcursul testelor.
Și sistemul de sunet este bun, pentru un telefon mid-range. Se simte că nu avem de a face cu un flagship, însă volumul este unul ridicat, iar calitatea audio bună. Avem difuzoare stereo și o separare decentă a frecvențelor până pe la 80% din volum. La maximum parcă încep să se acopere reciproc înaltele și mediile. Basul există, dar pe difuzoare atât de mici nu poți să te aștepți la miracole. Nu vei înlocui o boxă bluetooth cu difuzoarele acestui telefon, dar în filme, jocuri sau pentru momentele în care vrei să asculți ceva rapid, acestea nu vor dezamăgi.
Camera foto
Dacă este un capitol la care nu se simt diferențe aproape deloc între generații, acela este camera foto. Avem o configurație identică, cu un senzor principal de 50 de megapixeli cu senzor RYYB pentru camera principală, alături de un ultrawide modest de 8 megapixeli. Camera de adâncime de 2 megapixeli a dispărut de la o generație la alta, dar a apărut un senzor laser, care accelerează timpul de focalizare.
Ultrawide-ul nu este la fel de larg precum vedem în cazul concurenței din piață la 112 grade față de 120 de grade deschidere, dar pentru un senzor de 8 megapixeli realizează cadre decente, cu un interval dinamic nu foarte mare. Umberele, în special sunt cam întunecate. Este interesant însă că Huawei poate să ofere funcția Super Macro atât pe ultrawide, cât și pe camera principală, inclusiv cu zoom 2x prin crop, la o calitate destul de bună.
Camera principală nu a primit îmbunătățiri noi, dar era deja destul de bună pentru un telefon de medie. Pe timp de zi, avem detalii bine surprinse, focalizare rapidă și detecție de scenă cu AI. AI-ul însă de multe ori dă greș. De exemplu, într-o zi însorită de vară, atunci când soarele lumina totul puternic, detectorul de scenă cu AI spunea că avem parte de zăpadă. Recomand astfel dezactivarea AI-ului pentru rezultate cât mai bune. Plaja dinamică a senzorului principal este în general bună. Din păcate, nici Nova 11 Pro nu a primit o cameră cu stabilizare optică. M-aș fi așteptat la un upgrade la acest capitol de la o generație la alta.
Probabil că Huawei a decis că nu este necesar, întrucât fotografiile pe timp de noapte sunt foarte bune, chiar și fără stabilizare. Faptul că Nova 11 Pro folosește un senzor RYYB asigură captarea unei cantități mai mari de lumină. În consecință, timpul de expunere este destul de mic, iar nivelul de detalii este mai înalt. Nu pot spune că sunt fan al aspectului foarte vibrant și luminos al fotografiilor nocturne de pe Huawei, întrucât de multe ori nu păstrează atmosfera originală, însă nu pot să nu laud faptul că de multe ori în imagini sunt captate mai multe detalii decât vedeam cu ochiul liber.
Și mai interesantă este decizia Huawei de a limita captura nocturnă doar pe senzorul principal, la zoom 1x sau 2x, fără ultra wide. Oricum majoritatea camerelor ultra wide nu sunt destul de performante pentru captură nocturnă, ceva valabil inclusiv pe flagship-uri cu pretenții.
Filmările mi mi-au depășit așteptările, în special datorită stabilizării electronice foarte bune. În lipsa unui obiectiv cu OIS, această stabilizare pare să fie foarte bine pusă la punct. Din păcate, doar pe timp de zi este valabil acest lucru. Orice mișcare atunci când filmezi noaptea se transformă în artefacte de imagine la mișcare, ceva caracteristic soluțiilor de stabilizare software. Desigur, la capitolul filmare, Huawei mai are de lucrat puțin la implementarea unui codec mai performant, ceva ce am reproșat și flagship-urilor sale recente.
Huawei Nova 11 Pro nu reinventează roata și chiar dacă este foarte similar cu telefonul de anul trecut, îmbrăcat în „haine” noi, acesta reprezintă în continuare o opțiune competitivă pe piața de dispozitive mid-range. Sper însă ca Nova 12 Pro de anul viitor să vină cu îmbunătățiri mai „serioase”, întrucât zona mid-range „premium” a devenit mult mai competitivă în ultimul an și probabil că va fi și mai competitivă anul următor. Mă aștept la un salt mare de performanță în următoarele 12 luni, în special datorită noilor procesoare mid-range performante care urmează să fie lansate în viitorul apropiat.