Huawei P10 Lite: aceeaşi Mărie, cu o pălărie mai frumoasă [REVIEW]

18.05.2017
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

După cum spuneam anterior, P10 Lite pare să aibă mai multe în comun în termeni de design cu modelul P9 de anul trecut, iar display-ul este încă o confirmare a acestui fapt. Modelul P10 vine echipat cu un display „Neo IPS” de 5,1”, însă P10 Lite beneficiază de un display LTPS IPS de 5,2”, tot cu rezoluţie Full HD. Acesta nu este atât de performant precum cel de pe P10, însă oferă culori saturate, unghiuri de vizibilitate bune şi un nivel de luminozitate peste medie, lucru care îl recomandă şi în utilizarea în soare puternic.

Desigur, nuanţele de negru nu sunt la fel de intense precum cele de pe P10 (sau chiar P9), iar atunci când luminozitatea este setată pe nivelul maxim, negrul îşi pierde din adâncime. Cu toate acestea, în categoria sa de preţ, P10 Lite beneficiază de un display foarte bun, potrivit pentru orice tip de activitate. Fotografiile realizate cu camera telefonului arată în special foarte bine pe acesta, chiar dacă afişate pe un display mai mare sau pe un panou mai performant, calitatea lor poate avea de suferit.

Huawei nu spune dacă sticla de pe P10 Lite este sau nu Gorilla Glass de la Corning, însă tindem să credem că nu este. Acest lucru înseamnă că protecţia de pe display ar putea fi mai fragilă decât pe alte modele. De asemenea, asemeni altor smartphone-uri Huawei din ultimele câteva luni, acest model nu beneficiază de tratament oleofobic, amprentele fiind foarte vizibile pe suprafaţa telefonului. Spre diferenţă de P9 Lite şi P10 însă, acest model nu vine cu protecţie pentru ecran aplicată din fabrică, însă ar fi recomandată utilizarea unei astfel de folii pentru a evita amprentele şi zgârieturile.

Performanţă

Modelele „Lite” de la Huawei nu au fost niciodată lăudate pentru performanţă în jocuri video 3D, iar P10 Lite continuă această tradiţie. Cipul grafic integrat în chipset-ul Kirin 658 este acelaşi folosit şi anul trecut, pentru modelul Kirin 650. De fapt, diferenţele între aceste două modele de chipset sunt minime, singura diferenţă notabilă fiind creşterea frecvenţei primelor patru nuclee de la 2.0 la 2,1 GHz. Cum era de aşteptat. Performanţa este similară, iar o comparaţie directă a scorurilor din testele sintetice prezintă exact acest lucru. Ba chiar în unele situaţii P9 Lite iese cu câteva puncte mai sus, însă diferenţa este în marja de eroare de câteva procente diferenţă, deci neglijabilă.

Un avantaj real în utilizarea de zi cu zi este însă integrarea unui modul de 3 GB memorie RAM (faţă de 2 GB pe P9 Lite), lucru care permite rularea mai multor aplicaţii în acelaşi timp. Astfel, timpii de încărcare la tranziţia de la o aplicaţie la alta sunt de obicei inexistenţi, software-ul păstrând în fundal deschise aplicaţiile pentru mai mult timp. De asemenea, modulul de stocare internă este semnificativ mai rapid decât pe P9 Lite la scriere, lucru care deschide acum posibilitatea înregistrărilor video Full HD la 60 de cadre pe secundă.

Adevărul este însă că testele nu spun întreaga poveste. Cei care doresc să ruleze multe jocuri cu grafică 3D probabil că oricum nu se orientau către P10 Lite, în timp ce toate celelalte funcţii normale ale unui smartphone sunt îndeplinite fără probleme de către acest dispozitiv. Cu greu poţi găsi aplicaţii care nu se comportă exemplar în utilizare normală, indiferent câte alte aplicaţii sunt deschise în fundal.

Test Scor
AnTuTu 60.311 puncte
Geekbench

Single-Core: 835 puncte

Multi-Core: 3.307 puncte

3DMark Slingshot 368 puncte
3DMark Ice Storm 11.248 puncte
PCMark Work 4.548 puncte
BaseMark (medium) 15.170 puncte
GFXBench Car Chase 179 frames
A1SD (Internal Memory)

Write: 144.80 MB/s

Read: 176.08 MB/s

Autonomie

Având în vedere cât de similare sunt P9 Lite şi P10 Lite în termeni de hardware intern, nu este de mirat că autonomia noului dispozitiv este similară. În utilizare normală, cu internet 4G activ tot timpul, WiFi selectiv şi aplicaţiile de social media uzuale (Facebook, Messenger şi Instagram), plus două conturi de e-mail, telefonul poate să ofere oriunde între 25 şi 30 de ore de autonomie la o singură încărcare. Avantajul faţă de P9 Lite este însă integrarea tehnologiei Super Charge, care aduce P10 de la 0 la 100% în aproximativ 90 de minute.

În teorie, noul P10 Lite ar trebui să ofere cam o zi întreagă de autonomie indiferent de modul de utilizare (în afară de jocuri video, care vor consuma energia mult mai rapid), cu menţiunea că menajarea unor funcţii mai complexe şi utilizarea unui profil de consum mai eficient poate să asigure până la două zile complete. Utilizatorii mai exigenţi pot lua „la pachet” încărcătorul Huawei original, care este de dimensiuni mici şi poate să asigure ore bune de utilizare în doar câteva minute de conectare la priză.

Părţi pozitive

Design plăcut
Materiale de calitate
Display bun
Încărcare rapidă „Super Charge”
Preţ potrivit

Părţi negative

Nu reprezintă un upgrade de performanţă faţă de modelul anterior
Camera foto este slabă în contextul actual

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult