Huawei P10 Lite: aceeaşi Mărie, cu o pălărie mai frumoasă [REVIEW]

18.05.2017
Software, camera foto şi concluzii

Software

La capitolul software nu sunt multe lucruri noi de spus despre modelul P10 Lite, întrucât vine echipat din fabrică cu Android 7.0 şi skin-ul proprietar Huawei EMUI 5.1 (Emotion UI), ambele prezente şi pe modelul P10 standard. Toate meniurile şi aplicaţiile pre-instalate sunt în mare parte identice între cele două modele, singurele diferenţe notabile fiind în aplicaţia de cameră foto, care nu beneficiază de tehnologia Leica şi nici de designul cu text inspirat de camerele foto ale companiei germane.

De asemenea, funcţiile senzorului de amprentă nu sunt similare între cele două modele, P10 Lite folosind acelaşi sistem de la P9, care poate să ofere acces la centrul de notificări şi la posibilitatea de a naviga prin fotografiile din galerie. Pentru mai multe detalii despre EMUI 5.1, puteţi citi review-ul lui Huawei P10, publicat la scurt timp dezvăluirea oficială a telefonului.

Camera foto

Camera foto a devenit una dintre cele mai importante componente ale unui smartphone în ultimii câţiva ani. Întrucât performanţa de pe modelele de top este mai degrabă valabilă pe hârtie, diferenţele între un chipset mid-range şi unul high-end în utilizarea de zi cu zi fiind minime. Astfel, camera foto a devenit un diferenţiator important între dispozitive, iar Huawei P10 Lite reprezintă gama din care face parte cu brio.

În timp ce P10 a reuşit să ne impresioneze cu o cameră foto chiar puţin peste aşteptări, fiind echipată cu senzori de calitate, stabilizare optică, focalizare prin detecţie de fază şi laser, cât şi cu un blitz dual-tone, P10 Lite vine echipat doar cu un senzor de 12 megapixeli cu focalizare prin detecţie de fază. Rezultatele vorbesc de la sine, însă este clar că în această categorie de preţ este destul de greu să integrezi şi o cameră foarte performantă.

Majoritatea problemelor camerei foto de pe P10 Lite sunt datorate unui senzor de dimensiuni mici, care nu poate capta destulă lumină şi obiectivului de calitate inferioară. Astfel, chiar şi în lumină naturală după-amiaza, camera foto creşte valorile ISO peste limitele normale şi creşte timpul de expunere, fiind uneori greu să captezi o imagine nemişcată din mers. Lipsa stabilizării optice este de asemenea un dezavantaj în aceste situaţii. De asemenea, diferenţele între zonele întunecate şi cele luminate sunt foarte mari în majoritatea fotografiilor.

Pe timp de noapte situaţia stă şi mai rău atunci când nu este folosit blitz-ul. ISO-ul la valori maxime crează un zgomot greu de ignorat, în timp ce focalizarea este lentă şi de cele mai multe ori imprecisă. Întrucât nu există stabilizare optică, telefonul va trebui să fie ţinut cu precizie chirurgicală, sau cu un trepied pentru rezultate „utilizabile”. Software-ul încearcă să compenseze, adăugând automat un filtru de claritate (sharpness) peste imagini, însă rezultatele sunt aşa-şi-aşa, efectul fiind benefic pentru unele cadre şi total nepotrivit pentru altele. Un alt efect nedorit în fotografii este reflexia luminilor, lucru cauzat de o optica mediocră a obiectivului.

Pentru fotografii rapide pe timp de zi, camera de pe P10 Lite îşi face treaba pentru un utilizator fără prea multe pretenţii, însă nu avem de a face cu un campion la această categorie.

Concluzii

Huawei P10 Lite pare să fie mai degrabă o revizie la exterior pentru P9 Lite de anul trecut, decât un smartphone cu adevărat nou. Hardware-ul este la un nivel de performanţă similar, iar forma şi funcţionalitatea nu s-au schimbat aproape deloc. Materialele de calitate superioară sunt însă binevenite, iar încărcarea rapidă a acumulatorului este de departe cel mai important „upgrade” între cele două modele. Din păcate, în afară de software-ul nou, foarte puţine elemente au fost „moştenite” de la excelentul P10 lansat în luna martie.

Cu siguranţă însă, P10 Lite va avea succes pe piaţa din România datorită preţului accesibil şi disponibilităţii în oferta operatorilor telecom, designul plăcut şi materialele de calitate fiind simple bonusuri pentru cei care sunt în căutarea unui smartphone mid-range. Cu o cameră mai bună şi un cip grafic ceva mai performant, P10 Lite ar fi putut fi cel mai bun smartphone mid-range de pe piaţă, însă probabil că aceste caracteristici vor fi îmbunătăţite în viitor pe un inevitabil P11 Lite.

Părţi pozitive

Design plăcut
Materiale de calitate
Display bun
Încărcare rapidă „Super Charge”
Preţ potrivit

Părţi negative

Nu reprezintă un upgrade de performanţă faţă de modelul anterior
Camera foto este slabă în contextul actual

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult