Huawei P9 avea deja un display foarte bun, acesta fiind realizat folosind un panou Neo-IPS de 5,2”. Pentru P10, compania chineză a apelat la un display puţin mai mic (în ciuda faptului că dispozitivul este în mare parte de aceeaşi dimensiune cu predecesorul său), de 5,1”, tot cu rezoluţie Full HD. În timp ce diferenţa de dimensiune este aproape insesizabilă, iar panoul Neo-IPS pare să fie în mare parte comparabil, diferenţa este evidentă în lumină naturală puternică, unde luminozitatea pare să fie puţin mai bună pe noul model.
Utilizarea telefonului afară, ziua, este mai confortabilă, însă vorbim despre o diferenţă minoră între modelul nou şi cel de anul trecut. Culorile sunt la fel de naturale precum le ştiam, iar nuanţele de negru sunt pronunţate, aproape la fel de intense ca pe un panou OLED. Faptul că Huawei a refuzat să treacă la rezoluţie QHD pe modelul P10 îi va bucura pe cei care apreciază autonomia, în timp ce nu oferă o experienţă vizuală obligatoriu inferioară faţă de dispozitivele concurente cu rezoluţie mai mare.
În cazul lui P10 Plus, vedem o diferenţă notabilă faţă de modelul mare de anul trecut. Huawei a luat decizia să treacă la rezoluţie QHD şi pe modelul flagship, după ce a oferit această rezoluţie pe dispozitivele din gama Mate 9 în variantele „Pro” şi Porsche Design. Panoul este bazat tot pe tehnologia Neo-IPS şi oferă performanţe chiar mai bune în bătaia soarelui decât modelul mai mic. Panoul de pe P10 Plus este mai luminos şi oferă o definiţie mult mai bună a imaginilor, graţie rezoluţiei ridicate.
Huawei pare că a învăţat câte ceva din lansările precedente de smartphone-uri flagship, oferind chipset-uri proprietare din gama Kirin din ce în ce mai puternice. În timp ce noul Kirin 960 a debutat în toamna anului trecut pe modelul Mate 9, aceasta a fost prima ocazie să testăm acest model, iar rezultatele testelor au fost pe măsura aşteptărilor.
Am lăudat anul trecut Kirin 955 pentru performanţa excelentă a procesorului însă am criticat performanţa scăzută din testele pentru cipul grafic. Se pare însă că Huawei a rezolvat această problemă, optând pentru un GPU cu 180% mai puternic, conform declaraţiilor oficiale. Chiar dacă P9 nu a suferit de pe urma utilizării unui chipset cu performanţă 3D inferioară concurenţei, P10 se descurcă excelent în orice tip de aplicaţie 3D.
Ce am observat este faptul că telefonul nu se incinge foarte tare nici în timpul testelor de performanţă sau în timpul utilizării telefonului pentru streaming video prin 4G. Desigur, partea de sus a carcasei se încălzeşte, însă temperatura nu atinge niciodata un prag deranjant.
Deja nu mai are rost să vorbim despre performanţa la nivelul sistemului de operare a dispozitivului, întrucât în zilele noastre, chiar şi dispozitivele din gama mid-range pot oferi o experienţă fără încetiniri în animaţiile din Android. Acest lucru este ajutat şi de faptul că memoria RAM porneşte acum de la 4 GB, faţă de 3 GB pentru P9, putând acum avea mai multe aplicaţii în fundal. Nu în ultimul rând, EMUI 5.1 este bazat pe Android 7.0 Nougat, sistem de operare orientat către optimizarea performanţei şi autonomiei.
Câteva menţiuni despre performanţa lui Huawei P10 înainte de rezultatele testelor din benchmark-uri: în ciuda faptului că noul Kirin 960 nu scoate scoruri la fel de înalte precum Snapdragon 820 sau 821 şi Apple A10 Fusion, diferenţa de performanţă în condiţii reale de utilizare este insesizabilă. La capitolul CPU, Kirin 960 nu este cu mult mai puternic faţă de modelul precedent (singura diferenţă notabilă fiind upgrade-ul de la 4 nuclee A72 la 4 nuclee A73), însă diferenţa de scor dintre acesta şi Kirin 955 în testele care implică şi grafică 3D este considerabilă.
De asemenea, noul chipset aduce de la sine şi un nou procesor de imagine, care asigură posibilitatea de a înregistra clipuri video în rezoluţie 4K la 30 de cadre pe secundă. Acest lucru nu ar fi fost însă posibil fără stocare rapidă UFS 2.1, testele noastre evidenţiind faptul că avem de a face cu viteze de citire de 500 MB/s şi de aproape 150 MB/s la scriere. Vedem astfel un spor de performanţă de peste 50% faţă de modelul anterior.
Diferenţele între P10 şi P10 Plus sunt în mare parte neglijabile, cu menţiunea că P10 reuşeşte să atingă scoruri mai mari în aplicaţi 3D graţie rezoluţiei Full HD versus cea QHD de pe P10 Plus. De asemenea, cei 2 GB în plus de memorie RAM nu par să ofere avantaje în majoritatea aplicaţiilor, fiind nevoie de foarte multe aplicaţii rulate în fundal pentru a putea observa faptul că sistemul de operare tinde să suspende activitatea lor mai rar pe P10 Plus.
Test | P10 | P10 Plus |
AnTuTu | 141.916 puncte |
138.804 puncte |
Geekbench |
Single-Core: 1.917 puncte Multi-Core:5.958 puncte |
Single-Core: 1.946 puncte Multi-Core:5.847 puncte |
3DMark Sligshot | 2.015 puncte | 1.800 puncte |
3DMark IceStorm | 25.375 puncte | 25.892 puncte |
PCMark Work | 6.157 puncte | 6.105 puncte |
BaseMark (medium) | 43.972 puncte | 37.934 puncte |
Vellamo (Multicore) | 4.288 puncte | 4.189 puncte |
GFXBench Car Chase | 681,5 frames | 379,1 frames |
A1SD (Internal Memory) |
Write: 151,52 MB/s Read:589,53 MB/s |
Write: 122,56 MB/s Read:592,41 MB/s |
În ultimii câţiva ani, smartphone-urile au ajuns de la dispozitive care abia puteau fi folosite o zi întreagă după o singură încărcare la o utilizare medie de o zi şi jumătate sau chiar două. P10 de la Huawei s-a dovedit a fi un dispozitiv performant şi la acest capitol, oferind nu mai puţin de două zile întregi de autonomie la o utilizare normală. Dispozitivul a fost testat cu o singură cartelă SIM, fără card de memorie, cu o pereche de căşti Bluetooth conectată, conexiune de date 4G şi locaţie activă, conturi de social media conectate şi două căsuţe de e-mail.
Profilul de energie ales a fost cel implicit, telefonul sugerând un profil mai economic atunci când bateria a scăzut sub 20%. Cu siguranţă, cei care se joacă zilnic pe telefon, sau cei care consumă foarte mult conţinut video nu vor reuşi să atingă performanţa de două zile, însă pentru un utilizator normal, care îşi verifică conturile de Facebook şi Instagram de câteva ori pe zi şi care foloseşte Facebook Messenger sau Whatsapp ca mod principal de comunicare, cele două zile sunt aproape asigurate. Desigur, pentru cei care vor şi mai multă autonomie există şi alte profile mai economice, care pot opri procese din fundal sau chiar internetul şi alte antene atunci când nu sunt utilizate.
Având în vedere dimensiunile reduse ale lui P10, ne-am mirat atunci când am auzit că acesta ascunde o baterie de 3.200 mAh în carcasă, ceva ce multe modele mai mari încă nu au (iPhone Plus, de exemplu).
Testarea lui P10 Plus s-a desfăşurat într-un mod similar, iar rezultatele nu au fost cu mult diferite. Telefonul ar trebui să ofere în general două zile de utilizare. În cazul acestui model, avem de a face cu un acumulator sensibil mai mare, de 3.750 mAh, pe care unele companii le integrează doar în variantele „Max”, cu performanţe de medie şi autonomie de lungă durată. P10 Plus reuşeşte însă să ofere performanţă ridicată, display de calitate şi cameră foto de top într-un corp subţire, echipat cu un acumulator mare, care nu dezamăgeşte.
Design excelent, în special pe modelele „Hyper Diamond-Cut”
Senzor de amprentă rapid
Performanţă de top în utilizare
Camere foarte bune
Folie pentru display şi husă de protecţie incluse în pachet
Display-ul nu beneficiază de tratament oleofobic
Modelul P10 nu beneficiază de optică îmbunătăţită pentru camera principală
Pictogramele Huawei implicite sunt inestetice