Huawei P10 şi P10 Plus: smartphone-uri premium pentru toată lumea [REVIEW]

04.04.2017
Huawei P10 şi P10 Plus: smartphone-uri premium pentru toată lumea [REVIEW]
Software şi senzor de amprentă

Software

Interfaţa proprietară EMUI (Emotion UI) de la Huawei a evoluat într-un mod foarte interesant în ultimii câţiva ani, oferind o „aromă” diferită faţă de alternativele altor producători de smartphone-uri cu Android. În timp ce oferă un nivel de personalizare destul de mare, oferind acces la un magazin de teme, pe lângă cele câteva incluse din fabrică, EMUI poate fi apreciat chiar şi de către cei care folosesc în mod normal iOS.

EMUI 5.1 nu se lasă mai prejos, continuând tradiţia de a renunţa la tradiţionalul „App Drawer” în favoarea unui meniu simplu, bazat pe pagini. Toate aplicaţiile sunt astfel afişate pe mai multe pagini pe orizontală, printre ele putând fi poziţionate chiar şi widget-uri. Un alt avantaj al Huawei faţă de alţi producători este lipsa aplicaţiilor inutile, fiind integrate doar cele standard realizate de Huawei, aplicaţiile Google şi câteva aplicaţii de productivitate şi social media ale unor parteneri, puţine la număr şi în general utile (Facebook, Instagram, Trip Advisor, Todoist). Pentru cei care îşi doresc însă un App Dawer clasic, Huawei a inclus şi această opţiune, care poate fi activată din setările telefonului.

În trecut, pictogramele din meniu erau încadrate în pătrate cu colţuri rotunjite, indiferent de forma acestora. EMUI 5.1 renunţă la acest design, oferind un mod de afişare clasic pentru sistemul de operare Android. Astfel, pictogramele vor lua forma imaginii din Google Play Store. Din păcate, pictogramele implicite de la Huawei sunt în continuare încadrate în pătrate, iar designul acestora nu este tocmai în ton cu restul elementelor vizuale.

Asemeni iOS, în EMUI 5.1 o glisare de sus în jos oriunde în meniul principal al telefonului va aduce un ecran de căutare în prim plan. Aici pot fi căutate orice tip de informaţii din telefon, de la aplicaţii, contacte şi mesaje, până la căutări web pe Google. Acelaşi gest de glisare de pe bara de sus a telefonului va afişa însă centrul de notificări şi setările rapide ale telefonului, care au primit acum un design mai plat, pe fundal negru, fiind uşor de văzut în orice situaţie. Aceste setări pot fi mutate după bunul plac.

Având în vedere că nu există alte noutăţi majore în software-ul Huawei la suprafaţă (în fundal rulează tot timpul un software de inteligenţă artificială care optimizează consumul de resurse, iar Google Now on Tap a fost înlocuit cu noul Google Assistant), o funcţie anume ne-a atras atenţia. Aceasta se numeşte App Twin şi poate crea instanţe multiple ale unor aplicaţii de socializare precum Facebook şi Whatsapp, foarte utile pentru cei care au mai multe conturi de socializare, sau care gestionează conturile de social media de la serviciu. Opţiunea este disponibilă în meniul de setări şi listează toate aplicaţiile compatibile deja instalate. Aplicaţia „geamănă” poate fi activată şi dezactivată după bunul plac.

Modelul P10 Plus beneficiază de un port infraroşu în partea de sus, prin intermediul căruia telefonul poate controla diverse aparate cu telecomandă. Huawei a integrat în software-ul EMUI 5.1 aplicaţia Smart Controller, care este uşor de configurat şi care vine cu profile pentru o gamă largă de dispozitive, de la televizoare, aparate de aer condiţionat şi camere foto, până la proiectoare, playere de DVD şi Blu-Ray sau aparate STB pentru cablu.

Senzor de amprentă

Senzorul de amprentă de pe Huawei P9 a fost foarte bun în utilizare şi a venit cu o serie de funcţii interesante, care pot deveni reflex pentru utilizatorii telefonului. Din păcate pentru cei care vor face upgrade la P10, aceste funcţii vor dispărea complet. Întrucât senzorul de amprentă s-a mutat de pe spatele dispozitivului pe partea din faţă, Huawei a decis să ataşeze de el funcţii de navigare.

În locul butoanelor virtuale, Huawei propune utilizarea senzorului de amprentă pentru toate cele trei funcţii de navigare din Android: back, home şi recent apps. În mod implicit, EMUI 5.1 vine cu clasicele butoane virtuale în partea de jos a ecranului, însă pot fi înlocuite cu senzorul de amprentă accesând meniul Navigation Key din meniul de setări. Cele trei gesturi pentru navigare sunt apăsare scurtă pentru funcţia „back”, apăsare mai lungă pentru „home” şi glisare laterală pe suprafaţa senzorului pentru multitasking.

După o perioadă relativ scurtă de acomodare, navigarea meniurilor telefonului prin intermediul gesturilor de pe senzorul de amprentă devine foarte confortabilă, iar deblocarea telefonului cu ajutorul amprentei intră în reflex.

Ca şi în cazul lui Huawei P9, şi pentru P10 şi P10 Plus, Huawei a integrat un senzor de amprentă foarte precis, care se configurează rapid şi care deblochează ecranul în mai puţin de o secundă. Suprafaţa lată a senzorului asigură recunoaşterea degetului din orice poziţie. Până în prezent, P10 are cel mai rapid senzor de amprentă testat în redacţia Go4it. 

Părţi pozitive

Design excelent, în special pe modelele „Hyper Diamond-Cut”
Senzor de amprentă rapid
Performanţă de top în utilizare
Camere foarte bune
Folie pentru display şi husă de protecţie incluse în pachet

Părţi negative

Display-ul nu beneficiază de tratament oleofobic
Modelul P10 nu beneficiază de optică îmbunătăţită pentru camera principală
Pictogramele Huawei implicite sunt inestetice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult