Cea mare diferenţă a seriei P20 faţă de modelele precedente de la Huawei este display-ul. P20 Lite nu a fost ignorat de către producătorul chinez, beneficiind de un ecran cu diagonală mare, de 5,85” pe format 18:9 şi cu un decupaj în partea centrală din partea de sus. Formatul 18:9 oferă un aspect modern noului smartphone, care impune utilizarea sa în modul portret mai degrabă decât în landscape. Faptul că ecranul este mai înalt asigură mai mult spaţiu pe ecran pentru conţinutul afişat pe verticală, ceva util în special în aplicaţii de social media şi în browsing.
În ciuda faptului că vorbim despre un model „Lite”, rezoluţia display-ului este tot Full HD+, asemeni modelului standard, iar ecranul cu panou IPS este de o calitate superioară, însă nu se ridică la nivelul „premium”. Modelul de faţă nu reuşeşte să afişeze un negru foarte intens, chiar şi atunci când fundalul este complet „întunecat” fiind uşor de observat „bretonul” din centru. Alţi producători au rezolvat această problemă cu panouri OLED, însă acelea sunt scumpe, iar P20 Lite încearcă în primul rând să fie un dispozitiv de buget în gama P20.
Display-ul lui P20 Lite este destul de luminos, însă utilizarea lui pe setarea maximă nu este recomandată. Culorile devin prea stridente, iar meniurile albe pot să se imprime pe retină după câteva secunde. Singura situaţie în care luminozitatea înaltă este utilă ar fi în lumină naturală puternică, unde este important să vezi ce afişează telefonul, fără a mai fi preocupat de naturaleţea culorilor afişate. La acest capitol P20 Lite se descurcă excelent.
În ciuda faptului că testele de performanţă sugerează că P20 Lite este mai puternic decât modelele Mate 10 Lite şi P10 Lite de anul trecut, în utilizare normală, diferenţele sunt neglijabile. Ba chiar am observat câteva probleme de performanţă pe care nu le-am întâlnit pe modelele precedente, vinovat fiind probabil EMUI 8.0, bazat pe Android 8.0. Fiind vorba despre un dispozitiv testat înainte de data lansării oficiale, există posibilitatea ca unitatea testată să fi fost livrată cu o variantă timpurie de software, urmând ca o versiune îmbunătăţită să fie lansată mai aproape de momentul în care va fi disponibil în magazine.
Acesta nu este primul dispozitiv echipat cu chipset-ul Kirin 659, însă comparat cu modelul Mate 10 Lite bazat pe aceeaşi tehnologie, în testele sintetice, P20 Lite iese puţin mai bine. Cipul grafic nu s-a schimbat aproape deloc de la Kirin 658, care a fost integrat pe P10 Lite anul trecut, oferind în 3D Mark o performanţă similară. În cazul în care Huawei reuşeşte să optimizeze Android 8.0 mai bine pentru acest chipset, mulţi utilizatori nu vor sesiza faptul că avem de a face cu o configuraţie octa-core pe care Huawei o foloseşte deja de mai bine de doi ani (P9 Lite folosea Kirin 650, similar în performanţă). Momentan însă, sistemul de operare mai întâlneşte sacadări, iar anumite aplicaţii se deschid mai greu decât ne-am fi aşteptat.
Un avantaj faţă de alte modele „Lite” din trecut este însă memoria RAM de 4 GB, care poate ţine în fundal la fel de multe aplicaţii deschise precum multe alte modele de top, fără a le reporni de la zero atunci când ne întoarcem la ele. Din păcate, faptul că cipul grafic nu este foarte performant sugerează că majoritatea celor care vor folosi multe aplicaţii vor ţine în fundal reţele de socializare, tab-uri în browser şi clipuri video, nu obligatoriu şi jocuri, întrucât performanţa în cele 3D nu este satisfăcătoare. Jocurile mai solicitante precum PUBG Mobile vor configura setările automat pe „low”, framerate-ul şi rezoluţia fiind la un nivel acceptabil, însă.
Fiind echipat cu un acumulator similar cu cel de pe P10 Lite, autonomia lui P20 Lite nu este cu mult diferită. Desigur, ecranul puţin mai înalt cu rezoluţie crescută va consuma puţin mai multă energie, însă diferenţele sunt infime. Din fericire, autonomia pe dispozitivele din trecut nu era tocmai rea, însă nici excepţională. Aproximativ 5 ore de utilizare cu ecranul aprins pe parcursul unei zile este cam tot ceea ce poate modelul de faţă să ofere, cu internet activ tot timpul, conturi de social media şi mai multe căsuţe de e-mail, cu fotografii, apeluri şi mesagerie instantă pe parcursul utilizării. Utilizatorii care nu sunt tocmai „dependenţi” de smartphone ar ptuea atinge o zi şi jumătate de utilizare, însă aceste cazuri sunt rare în zilele noastre.
Design modern „premium”
Construit din materiale de calitate
Jack de căşti şi USB Type-C
Suportă carduri microSD şi dual SIM
Cameră foto decentă pentru segmentul mid-range
Construit pe aceeaşi platformă hardware precum predecesorii săi
Camera este ieşită în relief în ciuda lipsei stabilizării optice
Modul portret al camerei este dezamăgitor
Autonomie de medie
Preţ crescut faţă de generaţiile precedente