Huawei Mate 10 Pro deja avea un display AMOLED excelent, iar P20 Pro continuă această tradiţie. Avem de a face cu un panou cu diagonală de 6,1” şi rezoluţie Full HD+ pe format 18,7:9. Rezoluţia de 2,240 x 1.080 pixeli este atipică, însă nu obligatoriu surprinzătoare în 2018, când fiecare producător îşi alege propria formă de display şi propria rezoluţie care să se îmbine mai bine cu forma dispozitivului.
În partea de sus, în centru, ecranul este decupat, aici fiind amplasate camera foto şi difuzorul pentru apeluri, iar de-o parte şi de alta sunt afişate pictogramele care indică starea telefonului şi pictogramele pentru notificări. Acest element devine din ce în ce mai prezent pe smartphone-urile din prezent, aşa că nu putem să îl considerăm un dezavantaj. Când luăm în considerare că spaţiul din partea de sus a ecranului este un „bonus”, întrucât telefoanele cu ecrane 16:9 nu puteau afişa la fel de multe informaţii pe verticală, chiar şi cu decupajul din centru, ecranul de pe P20 Pro poate afişa mai multe lucruri decât un telefon din generaţiile mai vechi.
În termeni de performanţă, rezoluţia scăzută faţă de dispozitivele concurente nu se face simţită, nici măcar pe un panou cu diagonala atât de mare. Avem de a face cu un panou foarte luminos, care poate fi folosit cu uşurinţă în lumină naturală. Acesta poate fi considerat chiar orbitor atunci când este folosit la luminozitate maximă. Culorile sunt parcă puţin prea saturate, însă nu duse la extrem, ca în cazul display-urilor de pe dispozitivele Samsung, iar fotografiile şi clipurile video arată foarte bine pe acest display. Huawei configurează din fabrică ecranul pe profilul Vivid, însă poate fi selectat şi modul Natural manual din meniul de setări. Desigur, clipurile video pot fi afişate cu bare negre pe laterale în modul landscape, sau pe întregul ecran, dar acestea nu vor depăşi niciodată zona de notificări, deci nu vor fi afectate de decupajul din partea de sus.
Un avantaj clar pentru Huawei P20 Pro este faptul că panoul nu consumă la fel de multă baterie precum panourile QHD+ ale concurenţei, lucru care se reflectă în autonomia foarte bună a acestui model. Asemeni noilor modele de smartphone-uri Apple, şi Huawei a decis să implementeze un mod de afişare dinamic numit Natural Tone, care modifică temperatura de culoare a display-ului în funcţie de lumina ambientală. Experienţa de utilizare poate fi astfel mai puţin obositoare.
Am întâlnit prima dată platforma hardware de pe P20 Pro pe Mate 10 Pro în toamna trecută, deci ştiam la ce să ne aşteptăm în termeni de performanţă. Surprinzător a fost însă faptul că P20 Pro reuşeşte să depăşească performanţa lui Mate 10 Pro în mai multe teste, lucru care sugerează că avem de a face fie cu un software mai bine optimizat pentru chipset-ul Kirin 970, fie cu o răcire îmbunătăţită, care duce la mai puţine momente în care procesorul intră în throttling din cauza supraîncălzirii.
Având în vedere faptul că telefonul se încinge mult mai tare în utilizare decât Mate 10 Pro, tindem să credem că Huawei a realizat o răcire mai eficientă, care transferă căldura către exteriorul telefonului, lucru care permite procesorului să ţină frecvenţele ridicate mai mult timp.
Atât în testul Geekbench, cât şi în AnTuTu, P20 Pro a reuşit să întreacă performanţele lui Mate 10 Pro. Desigur, diferenţele nu sunt imense. Avem de a face cu un scor mai mare cu o pondere de ordinul sutelor în cazul Geekbench şi a zecilor de mii în cazul AnTuTu. Totuşi aceste rezultate depăşesc marginea de eroare pe care am aplica-o între dispozitive cu chipset-uri similare şi sisteme de răcire la fel de eficiente.
În utilizare normală, diferenţele între P20 Pro, Mate 10 Pro, Galaxy S9 sau iPhone X nu vor fi sesizabile, toate aceste modele sunt variante de top, care vor oferi cea mai bună experienţă de pe piaţă în termeni de uzabilitate. Ce nu pot face P20 Pro şi Mate 10 Pro din cauza procesorului este să ofere capabilitatea de filmare în 4K la 60 de cadre pe secundă, ceva ce ar putea să conteze pentru utilizatorii interesaţi de astfel de funcţii.
Test | Scor |
3DMark Ice Storm Unlimited | 28.888 puncte |
3DMark Slingshot Extreme | 3.057 puncte |
PC Mark Work 2.0 | 7.148 puncte |
AnTuTu | 206.672 puncte |
Basemark ES 3.1 | 609 puncte |
GeekBench | Single-Core: 1.905 / Multi-Core: 6.712 |
A1SD | Read: 524,52 MB/s / Write: 204,97 MB/s |
La capitolul procesare grafică, Kirin 970 de pe P20 Pro se prezintă cam la fel ca în cazul lui Mate 10 Pro. Performanţa este decentă, însă nu se ridică la nivelul concurenţei. Cu toate acestea, sunt foarte puţine jocuri video 3D pe piaţă care să nu poată fi rulate pe detalii maxime de Kirin 970 în parametri optimi. Limitarea de performanţă grafică ar putea fi evidentă într-un an sau doi, când ar putea fi lansate jocuri mai pretenţioase. Desigur, cei care nu sunt interesaţi de jocuri 3D complexe pe mobil precum PUBG sau Fortnite, nu vor trebui să se îngrijoreze. Candy Crush Saga şi Clash Royale vor continua să ruleze la fel de bine pentru mulţi ani de acum înainte.
Mate 10 Pro deja oferea o autonomie foarte bună, iar P20 Pro nu face decât să îmbunătăţească această formulă. Cu un acumulator imens, de 4.000 mAh (cât aveau în trecut anumite tablete), telefonul de faţă poate să reziste în utilizare normală chiar şi două zile. Cei care folosesc telefonul foarte intens vor primi probabil doar o zi de autonomie, însă în aceleaşi condiţii, majoritatea telefoanelor nu vor putea atinge nici măcar jumătate de zi.
Vorbim despre peste 5-6 ore de utilizare cu ecranul pornit, cu trei conturi de social media conectate, vizionare de clipuri video pe YouTube şi Facebook, multiple conturi de e-mail active şi eventuala fotografie sau filmare.
Acumulatorul mare, ecranul economic în consum şi faptul că avem de a face cu tehnologia SuperCharge care asigură o încărcare completă în puţin peste o oră, face din P20 Pro un adevărat campion al autonomiei pe piaţa de smartphone-uri. Atenţie însă, încărcarea rapidă este disponibilă doar cu adaptorul de priză din pachet, iar cablul USB folosit ar trebui să fie ori cel original, ori unul „premium”, nu orice chinezărie de 10 lei din supermarket.
Construit din materiale premium
Sistemul triple camera este foarte performant
Mai rapid decât alte modele cu acelaşi chipset
Autonomie de top şi încărcare foarte rapidă
Are folie aplicată pe ecran din fabrică
Recunoaştere facială bună, chiar şi fără senzori în plus
Software-ul camerei limitează uneori performanţa acesteia
Spatele lucios din sticlă nu are tratament oleofobic
Nu are încărcare wireless
Nu toate aplicaţiile se împacă bine cu „bretonul”